Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Episcopia Hușilor, reacție după condamnarea unui fost episcop suspectat de viol - „Nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană“

ro

28 Jun, 2024 15:28 393 Marime text
Foto: Episcopia HușilorDupă hotărârea de condamnare în primă instanță a fostului episcop Corneliu Onilă și a numitului Jitaru Sebastian, pronunțată de Curtea de Apel Galați, Biroul de presă al Episcopiei Hușilor menționează că instituția a luat act de această condamnare, precum și de gravitatea deosebită, sub toate aspectele, a faptelor imorale reținute în sarcina inculpaților.

„După ce va fi emisă o hotărâre definitivă în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu susnumiții. 

Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum și comportamentul nedemn față de persoane nevinovate și aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanța juridică.

Până la pronunțarea definitivă în această speță, considerăm că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reținute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate și de respect față de demnitatea persoanei umane. 

De aceea, precizăm, încă o dată, faptul că nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană. Orice mentalitate care susține o asemenea abordare este ilogică și ilegitimă“ - au precizat reprezentanții Biroului de presă al Episcopiei Hușilor. 


Astfel, Episcopiei Hușilor nu i se impută responsabilitatea pentru faptele penale și imorale reținute în sarcina inculpaților, ci este considerată, principial, de legiuitor, drept garant, în eventuala insolvabilitate a acestora. 

„Culpa le revine în mod exclusiv persoanelor în dreptul cărora au fost reținute infracțiunile, iar Episcopia Hușilor are drept de regres împotriva celor în cauză. În spiritul acestor realități, Episcopia Hușilor va contesta îndeplinirea condițiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente.

Ne manifestăm profunda compasiune și înțelegere față de persoanele vătămate, conștientizând efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de această speță.

În contextul  celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate“ - au precizat reprezentanții Biroului de presă al Episcopiei Hușilor. 

Citește și: 

Cutremur în BOR! Fostul episcop Cornel Onilă şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, condamnați pentru viol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii