Epopeea fără de sfârșit Queen Hind. Oile de pe navă, aruncate într-o groapă comună la Tulcea. Ce spunea șeful ANSVSA atunci
Epopeea fără de sfârșit Queen Hind. Oile de pe navă, aruncate într-o groapă comună la Tulcea. Ce spunea
23 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2610
Marime text
- Leșuri de ovine, descoperite la Tulcea
- Robert Chioveanu, șeful ANSVSA, a fost prezent la Constanța după eșuarea navei Queen Hind
- „Leşurile sunt încărcate sub control în Portul Midia”, spunea Chioveanu în 2020
Epopeea Queen Hind nu se încheie nici de la aproape un an de la ranfluarea navei. Dacă scriam recent că a trecut un an de la semnarea contractului de ranfluare, iată că un nou eveniment a „dezgropat” evenimentul. Oile care ar fi trebuit să fie duse la incinerat, o parte din ele și nu numai au ajuns într-o groapă comună în județul Tulcea.
ZIUA de Constanța a făcut apel la expertiza șefului ANSVSA, Robert Chioveanu încă din noiembrie 2019, la scurt tip după eșuarea navei. Ar fi fost nevoie de mult mai multe incineratoare pentru a face față la cantitatea mare de leșuri de animale.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, a participat, alături de toate forţele implicate, la acţiunea de salvare a oilor aflate în nava eşuată. Pe 26 noiembrie s-a deplasat în Portul Midia, unde, alături de medicii veterinari aflaţi la faţa locului şi împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a participat efectiv la acţiunea de salvare a animalelor aflate pe navă. Robert Chioveanu a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că a luat în calcul modul în care vor fi transportate către incineratoarele de specialitate din zonă cadavrele oilor. „În acest moment lucrăm la salvarea sufletelor care încă sunt în viaţă în navă. La şedinţa operativă din această dimineaţă (n.r. 27 noiembrie 2019), alături de grupul operativ de lucru, alături de Căpitănie, am identificat soluţia de a primi oferte din partea unităţilor de incinerare pentru cadavrele oilor. Armatorul şi asigurătorul se vor ocupa de partea financiară, iar după primirea ofertelor şi contractarea lor, vor fi transportate cu containere sigilate, cu ajutorul TIR-urilor”, a punctat dr. Robert Chioveanu.
În data 23.11.2019, sub supravegherea medicilor veterinari oficiali, a început îmbarcarea ovinelor pe vaporul Queen Hind, cu destinaţia Arabia Saudită, îmbarcarea finalizându-se în data 24.11.2019. Vaporul a fost autorizat sanitar-veterinar pentru transportul de animale vii de către DSVSA Constanţa, în luna martie 2019, pe baza evaluării realizate în conformitate cu prevederile legislaţiei UE şi naţionale în vigoare: Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1/2005, respectiv Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare. S-a constatat că animalele erau clinic sănătoase şi apte pentru transport, iar densitatea prevăzută de legislaţie era respectată. Pe nava respectivă, cu o suprafaţă totală utilă de 5.011 mp, au fost îmbarcate 14.600 de capete de tineret ovin cu o greutate medie de 47,46 kg/cap de animal. Precizăm ca spaţiul alocat pe cap de animal a fost cu 10% suplimentar faţă de cel prevăzut de legislaţia în vigoare.
Pe 28 februarie 2020, GSP a început descărcarea încărcăturii biologice, iar până la data de 3 martie au fost transportate 2.829 de leşuri, adică 103,05 tone. Preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a precizat pentru ZIUA de Constanţa la vremea respectivă că număratul oilor este un factor important în etapa respectivă. „Leşurile sunt încărcate sub control în Portul Midia. Se numără capetele şi apoi sunt cântărite, pentru estimarea greutăţii. Încărcătura este transportată la incinerator în Tuclea, ulterior”, a spus şeful ANSVSA. Pe 3 decembrie 2019 a fost luată decizia ca incinerarea leșurilor să fie la Tulcea.
Oficial de la Instituția Prefectului Județul Tulcea
„Am adoptat un plan de intervenție pentru decontaminarea și ecologizarea terenului unde au fost găsite îngropate deșeuri de origine animală. Astfel, am adoptat un plan în două etape.În prima etapă, astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală (ovine, suine, bovine) descoperite pe terenul în suprafaţă de circa un hectar.
Ulterior, în faza a doua, o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenţia de Protecţia Mediului, va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei, pe cheltuiala societăţii care administrează incineratorul”, a transmis prefectul Cristian Iordan.
În cursul zilei de 21.01.2021, începând cu ora 10.00, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea a avut loc o şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor la care, pe ordinea de zi, a fost introdus şi un punct cu privire la un teren agricol de pe raza teritorială a comunei Smârdan, contaminat cu leşuri de origine animală.
Chiar dacă în momentul de faţă, cu privire la aceste aspecte sesizate şi autorităţilor de mediu, este o anchetă a procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Centrul Local de Combatere a Bolilor (după ce s-au prezentat puncte de vedere de la DSVSA Tulcea, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu respectiv de la proprietarul incineratorului de la Smârdan şi de la proprietarul terenului) a adoptat un plan de măsuri pe termen scurt şi mediu.
Astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală (ovine, suine, bovine) descoperite pe terenul în suprafaţă de circa un hectar, după care o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenţia de Protecţia Mediului, va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei, pe cheltuiala societăţii care administrează incineratorul.
O comisie din care vor face parte reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, DSVSA, DSP şi Apele Române va monitoriza respectarea planului de măsuri stabilit în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.
Facem precizarea că, încă de pe 21 ianuarie, DSVSA şi DSP Tulcea au aplicat sancţiuni contravenţionale societăţii comerciale care administrează incineratorul, iar organele competente au demarat o anchetă sub coordonarea unui procuror de la Curtea de Apel Constanţa.,a transmis Instituția Prefectului Județul Tulcea.
Percheziții
În data de 20.01.2021, în baza delegării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului - Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară la două locaţii situate pe raza localităţii Smârdan, judeţ Tulcea.Acţiunea s-a derulat ca urmare a delegării poliţiştilor de frontieră de către procurorul de caz, în vederea stabilirii legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a animalelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.
În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.
De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente cu valoare probatorie, precum şi diverse sume de bani în lei şi valută.
Cercetările continuă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea oilor, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului (art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005) şi regimul deşeurilor ( art. 63, alin.1,lit. b din Legea nr. 211/2011).
Citește și
Ce se va întâmpla cu cadavrele ovinelor din nava eşuată în Portul Midia. Precizări făcute de noul şef al ANSVSA
Nava Queen Hind a fost dezeșuată, șenalul eliberat, oile incinerate. Încep procesele. Proprietarul navei și CN APM Constanța, protagoniști
O nouă ședință a CJSU. Leșurile oilor de pe nava Queen Hind, incinerate la Tulcea
Mare parte din oile înecate în Marea Neagră, îngropate pe un teren viran din județul Tulcea (video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii