Evenimentele zilei Ziua "Bla-bla", în care facem toate lucrurile pentru care ceilalţi ne cicălesc
Evenimentele zilei: Ziua "Bla-bla", în care facem toate lucrurile pentru care ceilalţi ne cicălesc
17 Apr, 2022 11:59
ZIUA de Constanta
1588
Marime text
- Ziua "Bla-bla" este sărbătorită în întreaga lume pe 17 aprilie a fiecărui an.
Bla-bla înseamnă a avea discuţii fără sens, mesaje repetitive fără importanţă. Folosim această expresie atunci când vrem să arătăm cuiva că lucrurile pe care le spune sunt irelevante pentru noi, conform Agerpres.
Potrivit istoricilor, originea expresiei bla-bla se află în Grecia antică, unde termenul era "ber-ber". Inspiraţia pentru această frază a fost luată de la sunetele emise de vorbitori şi lasă să se înţeleagă că acestea erau "zgomote fără sens". Mai târziu, aceste sunete au evoluat în expresii precum "yada-yada" şi "bla-bla", relatează whatodayis.com.
Expresia "Bla-bla" a apărut în cărţi din secolul al XIX-lea. Potrivit Dicţionarului Oxford în limba engleză, prima utilizare a cuvântului "Blah" provine dintr-un memoriu din 1918 din revista Wine, Women & War. Cuvântul "Blah" înseamnă dezvăluirea de secrete, bârfe şi discuţii despre subiecte fără sens.
Ideea zilei ''bla-bla'' (#BlahBlahBlahDay) aparţine americanilor Thomas şi Ruth Roy, creatorii a peste şaptezeci de "sărbători" protejate prin drepturi de autor, aşa cum sunt publicate pe site-ul lor web Wellcat Holidays and Herbs şi în calendarul anual Chase's Calendar Of Events (McGraw-Hill). Scopul lor atunci când au creat această sărbătoare în 2006 a fost să facem toate lucrurile pentru care ceilalţi ne cicălesc.
Ziua "Bla-bla" este sărbătorită în întreaga lume pe 17 aprilie a fiecărui an. Bla-bla înseamnă a avea discuţii fără sens, mesaje repetitive fără importanţă. Folosim această expresie atunci când vrem să arătăm cuiva că lucrurile pe care le spune sunt irelevante pentru noi.
Data de 17 aprilie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim:
1907: În urma fuzionării principalelor grupări conservatoare, Petru P. Carp a devenit șeful Partidului Conservator.
1924: A luat ființă studioul Metro–Goldwyn–Mayer.
1931: La Calcutta, India a avut loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G.V. Bibescu a fost grav rănit.
1937: Personajului de desene animate Daffy Duck apare pentru prima dată în Porky's Duck Hunt[1]
1942: Prizonierul francez de război, generalul Henri Giraud evadează din castelul închisoare Festung Königstein.
1946: Siria a obținut independența sa față de ocupația franceză.
1954: A fost executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces, Lucrețiu Pătrășcanu, unul din liderii PCR, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog și publicist, profesor la Universitatea București, ministru al Justiției române între 1944–1948.
1963: Compania Ford a lansat mașina Mustang
1969: Alexander Dubček, părintele "Primăverii de la Praga", a fost înlocuit în funcția de prim–secretar al CC al PC din Cehoslovacia de către Gustav Husak.
1970: Nava spațială Apollo 13, care a suportat un eșec, s-a întors pe Terra în siguranță.
1975: Războiul Civil Cambodgian se sfârșește: Khmerii Roșii au preluat puterea la Phnom Penh, instituind cel mai cumplit regim de teroare din sec. XX, care a plasat Cambodgia în umbra istoriei contemporane.
1982: Patriația Constituției canadiene in Ottawa prin Proclamația Reginei Elisabeta a II-a, care domină și Canada.
1991: Delegației Parlamentului României s-a acordat statutul de delegație asociată la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14 noiembrie 1998, AAN și-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO).
2014: Este anunțată descoperirea primei exoplanete cu o dimeniune asemănătoare Terrei și care se află în zona locuibilă a stelei sale. Exoplaneta, denumită Kepler-186f, este situată la 580 de ani-lumină de Pământ.
2019: Oamenii de știință anunță descoperirea unor ioni de hidrură de heliu, despre care se crede că este primul compus care s-a format în univers, în nebuloasa planetară NGC 7027.
2021: Au loc funeraliile prințului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a. La sujba de înmormântare de la Capela St George au participat doar 30 de persoane din cauza restricțiilor legate de pandemia de COVID-19.
Ziua poeziei haiku
În fiecare 17 aprilie, este marcată Ziua poeziei haiku, înregistrată în 2007 şi iniţiată ca proiect al Fundaţiei Haiku în 2012, cu scopul de a promova forma de artă omonimă. Aceasta se referă la frumuseţea care poate fi captată în strofe scurte şi simple.
Ziua mondială de conştientizare a hemofiliei
Hemofilia afectează aproximativ 400.000 de persoane din întreaga lume, dintre care multe nu sunt pe deplin conştiente de afecţiunea lor sau nu primesc tratamentul de care au nevoie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii