Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului

ro

27 Mar, 2022 08:53 1936 Marime text
Whiskey Sursa foto Pixabay
  • Whisk(e)y-ul are o istorie îndelungată şi venerabilă, fiind una dintre cele mai uşor de recunoscut băuturi spirtoase din lume.
  • Numele de "Whisk(e)y" provine din limba gaelică, unde era numit "Uisce na Beatha", însemnând "Apa vieţii".


Nu a trecut mult timp până când numele a fost prescurtat în "Uisce" (însemnând pur şi simplu "Apă"), iar ulterior pronunţia s-a schimbat încet, transformându-se din "Ish-Key", în "Whiskey". Şi această pronunţie a rămas până în ziua de azi, informează Agerpres.


Istoria Zilei Internaţionale a Whisk(e)y-ului (#InternationalWhisk(e)yDay), marcată pe 27 martie, potrivit site-ului Daysoftheyear.com este intrinsec legată de istoria producerii acestei populare băuturi. Whisky-ul este rezultatul unui proces de distilare, cunoscut încă din Babilon. Şi chiar dacă nimeni nu ştie cu exactitate dacă locuitorii Babilonului au creat o băutură la fel de minunată ca whisky-ul zilelor noastre, istoricii au confirmat că procesul distilării le era cunoscut.

Toate whisky-urile pornesc de la o "pastă" ("mash"), un amestec de cereale şi apă încălzit încet pentru a descompune amidonul în zaharuri. Tipul de cereale pe care îl foloseşte producătorul va determina ce tip de whisky va rezulta. Rezultatul acestui proces este cunoscut sub numele de "wort" şi este doar începutul călătoriei acestei băuturi uimitoare.

Învechirea într-un butoi face, de obicei, şi ea parte din proces, însă cantitatea de timp petrecută de băutură în acesta este cea cea face diferenţa.

Iată o scurtă trecere în revistă a diferitelor tipuri de cereale din care rezultă toate aceste feluri unice de de whisky:

"Bourbon"-ul trebuie să conţină cel puţin 51% porumb, însă devine un "Corn Whiskey" odată ce ajunge la 81%.
"Malt whiskey" conţine minim 51% orz malţat.

"Rye whiskey" este realizat dintr-o pastă de cereale care conţine cel puţin 51% secară.
"Wheat Whiskey" conţine minim 51% grâu.

Cum a apărut însă Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului? Ei bine, ea a fost anunţată pentru prima dată în 2008 şi sărbătorită în 2009, în cadrul Whiskey Festival din nordul Olandei. Totul a fost făcut în onoarea unui cunoscător de whisky (şi bere) şi scriitor, Michael Jackson. (Nu, nu regele muzicii pop.) O personalitate cunoscută pentru scrierile sale despre whisky, Jackson a fost însă diagnosticat cu boala Parkinson. Prietenii săi iubitori de whisky au vrut nu numai să celebreze dragostea sa pentru populara băutură, ci şi să ajute la găsirea unui leac pentru această boală dificilă. Deoarece ziua de naştere a lui Michael era celebrată pe 27 martie, data în care este marcată Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului este o dovadă de apreciere pentru acesta.

Aşadar, scopul Zilei Internaţionale a Whisk(e)y-ului nu constă doar în popularizarea acestei deja faimoase băuturi - deşi acesta este cu siguranţă un motiv important - ci şi de a sensibiliza publicul cu privire la boala Parkinson, de care a suferit în ultimii ani de viaţă Michael Jackson.

Cea mai evidentă şi practică modalitate de a celebra această sărbătoare este fie să consumaţi varietatea preferată de whisky, fie să încercaţi una nouă. De asemenea, învăţaţi cum se scrie Whisk(e)y: Pare ciudat, însă există de fapt două moduri corecte de a scrie acest cuvânt, în funcţie de context. Iniţial, whiskey-ul irlandez includea litera "e", iar whisky-ul scoţian nu. Ulterior, americanii au adoptat versiunea cu "e" pentru whiskey-ul lor, însă canadienii şi producătorii de whisky japonezi nu au făcut-o! Aşadar, ortografia corectă şi inclusivă este: Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului!



Data de 27 martie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim: 

1446: Franța: S-a emis o ordonanță regală, care a plasat Universitatea sub jurisdicția Parlamentului.
1513: Exploratorul spaniol Juan Ponce de León este primul european care a văzut Florida, despre care crede că este o insulă.
1625: Carol I devine rege al Angliei, Scoției și Irlandei și revendică titlul de rege al Franței.
1697: Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a adoptat Unirea cu Roma, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.
1703: Rusia: Împăratul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.
1849: La Frankfurt, în timpul Revoluției Germane 1848/49, Adunarea Națională a decis, numita Paulskirchenverfassung („Constituția de la Paulskirche”), prima constituție democratică în Germania. După anunț în ziua următoare intră în vigoare, însă nu poate fi aplicată.
1850: Primul număr al revistei săptămânale Household Words, de Charles Dickens a fost publicat la Londra.
1886: Celebrul luptător apaș, Geronimo, se predă armatei americane; se încheie faza principală a războaielor apașe.
1899: Guglielmo Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia și Franța.
1907: Aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.
1914: A fost fondat Comitetul Olimpic Român, recunoscut în același an de Comitetul Internațional Olimpic.
1918: Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu România, prin decizia Sfatului Țării; acesta a fost începutul procesului de formare a României Mari.
1933: Japonia a părăsit Liga Națiunilor.
1958: Nikita Hrușciov devine președinte al Consiliului de Miniștri al Uniunii Sovietice.
1977: Catastrofa aeriană de pe Aeroportul Los Rodeos: În condiții de ceață densă, în timp ce una un avion Boeing 747 staționa pe pistă, o altă aeronavă Boeing a vrut să decoleze și a intrat în plin în avionul care stătea pe loc. Din cele 644 de persoane aflate la bordul ambelor avioane, 583 au murit și doar 61 au supraviețuit. Este considerat cel mai grav accident din istoria aviației civile, cu cel mai mare număr de victime.
1990: Organizația Studenților din Universitatea de Vest Timișoara (OSUT) și-a câstigat personalitatea juridică, având ca scop reprezentarea și apărarea intereselor studenților din Universitatea de Vest din Timișoara.
1993: Jiang Zemin a devenit președinte al Republicii Populare Chineze.
1994: La alegerile parlamentare din Italia, Partidul Forza Italia a lui Silvio Berlusconi a devenit o forță dominantă, care i-a permis să-și formeze un guvern de centru-dreapta.
2020: Macedonia de Nord devine cel de-al 30-lea stat membru al NATO.


Aniversări

1953: Ecaterina Nazare, actriță română
1956: Floarea Calotă, solistă română de muzică populară
1963: Quentin Tarantino, regizor american
1969: Mariah Carey, cântăreață, compozitoare, producător și actriță americană
1971: David Coulthard, pilot soțian de Formula 1
1975: Fergie, cântăreață pop americană (The Black Eyed Peas și Wild Orchid)
1988: Jessie J, cântăreață britanică


Sărbători

Ziua solidarității artiștilor
Ziua Mondială a Teatrului
Ziua Internaţională a Whisk(e)y-ului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii