Familia Lipan administrează afacerile familiei Iscru, din Dăeni. Schimbare de administrator la Vatopediou Holding și Bizantine Art Proiect
Familia Lipan administrează afacerile familiei Iscru, din Dăeni. Schimbare de administrator la Vatopediou Holding
26 Sep, 2022 09:51
ZIUA de Constanta
4309
Marime text
- Chiar compania Bizantine Art Poriect, câștigătoarea celor două contracte publice, și-a schimbat și ea administratorul, respectiv pe Nelu Ionuț Lipan, locul său fiind luat de Raluca Mădălina Lipan.
- Numele noului administrator al celor două societăți, Raluca Mădălina Lipan, se leagă de o firmă câștigătoare a altor contracte publice, în prezent societatea fiind radiată.
- Potrivit informațiilor publicate pe pagina de socializare Facebook.com, Ionuț Lipan, preot în comuna tulceană Ciucurova, este căsătorit cu Raluca Mădălina Lipan.
- Companiile Bizantine Art Proiect și Vatopediou Holding sunt deținute de Marinela Iscru, din Dăeni.
Vatopediou Holding, compania controlată de familia Iscru, din comuna tulceană Dăeni și care, la rândul său, controlează firma Bizantine Art Proiect, care și-a adjudecat în cursul acestei veri două contracte publice cu o valoare totală de peste 5,6 milioane de lei, pentru diferite lucrări în județele Constanța și Tulcea, și-a schimbat recent administratorul al cărui mandat inițial fusese stabilit cu o durată de 50 de ani.
Mai mult decât atât, chiar compania Bizantine Art Proiect, câștigătoarea celor două contracte publice, și-a schimbat și ea administratorul, fiind vorba despre aceeași persoană care administra și Vatopediou și care avea și aici mandatul valabil 50 de ani.
Conform informațiilor publice, administratorul Vatopediou Holding și Bizantine Art Proiect, Nelu Ionuț Lipan, a fost înlocuit recent în ambele firme cu Raluca Mădălina Lipan, mandatul acesteia fiind acum valabil pentru o perioadă de 50 de ani.
Potrivit informațiilor publicate pe pagina de socializare Facebook.com, Ionuț Lipan, preot în comuna tulceană Ciucurova, este căsătorit cu Raluca Mădălina Lipan.
Compania Vatopediou, asociatul unic al Bizantine Art Proiect, are ca asociat unic pe Marinela Iscru, din comuna tulceană Dăeni, aceeași comună de al cărei nume se leagă cel al preotului Mădălin Iscru și al Lenuței Iscru.
Schimbările privind administratorul Vatopediou sunt publicate în Monitorul Oficial nr. 4037/23.09.2022, iar Registrul Comerțului consultat la zi arată că Raluca Mădălina Lipan l-a înlocuit în funcție pe Nelu Ionuț Lipan inițial în Bizantine Art Proiect, pe 22 august 2022, iar apoi și în Vatopediou Holding, pe 2 septembrie 2022, ambele societăți fiind deținute practic de familia Iscru, din Dăeni.
În ambele societăți, Raluca Mădălina Lipan are acum puteri depline, mandatul său fiind valabil pentru o perioadă de 50 de ani, decizia numirii sale la Vatopediou Holding fiind luată de asociatul unic, Marinela Iscru.
Numele Ralucăi Mădălina Lipan se leagă de societatea 24 Cert Arhitect, firmă beneficiară a unui contract public de peste 9 milioane de lei, la Ciucurova, atribuit în 2021, societatea fiind în prezent radiată, după cum vom arăta mai jos.
Despre Vatopediou Holding
Numele companiei Vatopediou Holding capătă greutate pe piața de business din Constanța, dar și a contractelor cu instituțiile publice, mai ales în contextul ultimelor două contracte publice, de valori considerabile, semnate de compania Bizantine Art Proiect (controlată de Marinela Iscru, prin Vatopediou, și administrată de familia Lipan) în cursul acestei veri.
Registrul Comerțului consultat pe 25 septembrie 2022 arată că firma a fost înființată în luna martie 2022, sediul social declarat fiind în Constanța, pe Aleea Murelor nr. 11A, iar activitatea principală fiind reprezentată de activități de consultanță pentru afaceri și management.
Asociat unic și administrator este Marinela Iscru, iar actualul administrator este Raluca Mădălina Lipan.
Dat fiind că este înființată anul acesta, firma nu are încă depusă nicio situație financiară.
De asemenea, nu figurează nici cu vreun contract public, însă firma Bizantine Art Proiect, controlată de Vatopediou Holding, are deja câteva contracte însemnate.
Despre Bizantine Art Proiect
Registrul Comerțului consultat pe 25 septembrie 2022, arată că firma Bizantine Art Proiect s-a mutat în Babadag în decembrie 2021, însă firma provine din schimbarea sediului în alt județ, respectiv Tulcea, fiind înființată în Constanța.
Așa cum precizam și în edițiile anterioare, istoricul celor două societăți comerciale arată legăturile strânse care există între acestea.
Astfel, inițial, Bizantine Art Proiect a fost înființată în județul Constanța, în Năvodari, pe strada Prelungirea D13, nr. 6A, cam. 1, bloc C1, etaj 1, ap. 1, fondator asociat unic și administrator fiind Nelu Ionuț Lipan (Monitorul Oficial din 3 august 2021).
Monitorul Oficial din 27 decembrie 2021 arată că sediul Bizantine Art Proiect s-a schimbat în Babadag, în sediul unde figurează și în prezent.
La momentul mutării în Babadag, județul Tulcea, compania își adjudecase deja două contracte publice în valoare totală de peste 9,5 milioane de lei.
Trei luni mai târziu după mutarea firmei în Tulcea (pe 28 martie 2022), aceasta este preluată de la Nelu Ionuț Lipan de către compania recent înființată (pe 1 martie 2022) Vatopediou Holding, din Constanța.
Nelu Ionuț Lipan rămâne doar administrator al Bizantine Art Proiect, dar și al Vatopediou Holding, iar acum locul său ca administrator a fost luat, așa cum am arătat anterior, de Raluca Mădălina Lipan.
Numele lui Nelu Ionuț Lipan se mai leagă și de compania Lineaatelier SRL Constanța – asociat unic și administrator – în prezent, radiată.
Pentru a reveni la Bizantine Art Proiect, firma se ocupă de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
Registrul Comerțului arată că, în 2021, firma a raportat 29 de angajați, profit de peste 3,64 de milioane de lei și cifra de afaceri de peste 7,17 milioane de lei.
Bizantine Art Proiect, la rândul său, figurează, potrivit Registrului Comerțului, în companiile Biodelta Resurse (fără contracte de achiziții publice, un angajat, cifra de afaceri 29.800 de lei) și Ecologic Danube (două contracte de achiziții publice, doi angajați, cifra de afaceri 825.799 de lei, profit 503.282 lei).
Contractele publice
Platforma Confidas.ro, consultată pe 25 septembrie 2022, arată că Bizantine Art Proiect figurează cu două contracte publice (cărora li se adaugă cele două contracte semnate în această vară), fiind vorba despre un contract semnat în octombrie 2021 cu Comuna Topolog și unul semnat în decembrie 2021 cu Comuna Ciucurova, valoarea totală a celor două contracte semnate în 2021 în județul Tulcea ridicându-se la 9.530.620 de lei.
Acestora li se adaugă contractul privind asfaltările din Comuna Ghindărești, semnat pe 10 august 2022, în valoare totală de 3.613.538,61 de lei fără TVA, contract adjudecat în asociere cu Autoprima Serv, Bizantine Art Proiect, Elves Web Design și Newbuilding Cons.
Detalii complete privind contractul și firmele câștigătoare puteți consulta aici
Cel de-al doilea contract din vara 2022 adjudecat de Bizantine Art Proiect este cel privind reabilitarea termică a unor blocuri din comuna tulceană Casimcea, semnat pe 31 august 2022, cu o valoare totală de 2.047.792,28 de lei fără TVA, contractul fiind adjudecat alături de companiile Arhitectures Projects Development-8 București și 2AOP Architecture Constanța.
Detalii complete despre acest contract și firmele câștigătoare puteți consulta aici
Contractul de la Ciucurova
Pentru a rămâne la registrul contractelor publice, o privire mai atentă asupra contractului de peste 1,87 milioane de euro de la Ciucurova arată faptul că acesta a fost atribuit, potrivit Sistemului Electronic al Licitațiilor Publice, prin procedura simplificată, fiind depuse două oferte pentru contract, acesta fiind atribuit la valoarea estimată inițial, respectiv de 9.080.620 de lei fără TVA.
Anunțul de participare a fost lansat pe platforma SEAP pe 9 iulie 2021, sub numărul 1089090/09.07.2021 și, la acest punct, se cuvine să sintetizăm următoarele aspecte: firma Bizantine Art Proiect, liderul asocierii câștigătoare a contractului de la Ciucurova are ca dată oficială de înființare 2 iulie 2021, iar anunțul de participare simplificată pentru contractul câștigat de această societate a fost publicat fix la o săptămână după înființarea firmei câștigătoare.
În continuare, se mai cuvine menționat faptul că criteriul de atribuire a contractului este, potrivit sursei publice citate, cel mai bun raport calitate-preț, contractul fiind adjudecat de firma nou-înființată la valoarea estimată inițial de primărie.
Același SEAP arată că pentru contractul din iulie 2021 au fost depuse două oferte, respectiv cea din partea asocierii Ramali Construct (leader) – înființată în 2013, reprezentată de Paul Haralambie – Proiect Expert Consult Design – înființată în 2005, reprezentată de Constantin Cristian Dumitru și, respectiv, oferta venită de la asocierea Bizantine Art Proiect (leader) – înființată în 2021, reprezentată de Nelu Ionuț Lipan – ATC Architecture Expert – înființată în 2019, reprezentată de Nicolae Cioti – 24 Cert Arhitect – înființată în 2020, reprezentată de Raluca Mădălina Lipan, nimeni altcineva decât noul administrator al Bizantine Art Proiect și Vatopediou Holding.
Toate cele trei firme din asociere sunt din Constanța.
24 Cert Arhitect SRL – câștigătoarea radiată, controlată de noul administrator
Foarte interesant, cea de-a treia societate din asocierea câștigătoare, compania 24 Cert Arhitect figurează deja ca radiată, la Registrul Comerțului.
Astfel, potrivit Registrului Comerțului consultat pe 25 septembrie 2022, compania 24 Cert Arhitect este radiată, ea fiind înființată în Constanța în 2020 și mutându-și sediul în 2021, la Babadag.
După mutarea la Babadag firma se ocupa, potrivit Confidas.ro, de activități ale direcțiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate, iar asociat unic și administrator era Raluca Mădălina Lipan (numită pe 20 ianuarie 2021), numită recent administrator al Bizantine Art Proiect și Vatopediou Holding, controlate de familia Iscru, din Dăeni.
În 2020, singurul an raportat la Registrul Comerțului până acum, firma figura cu 20 de angajați, un profit net de invidiat pentru o firmă înființată în același an – de peste două milioane de lei și cifra de afaceri ce depășea patru milioane de lei.
Firma radiată acum figura pe Confidas.ro cu șapte contracte de achiziții publice, în valoare totală de 5.681.545,49 de lei, autoritățile contractante fiind Comuna Ciucurova, Comuna Dăeni (două contracte), Comuna Topolog (un contract), Oraș Babadag (un contract de peste 4,32 milioane de lei), și Primăria Comunei Casimcea (două contracte).
Despre ATC Architecture Expert
Potrivit Confidas.ro, consultată pe 25 septembrie 2022, compania ATC Architecture Expert a fost înființată pe 1 februarie 2019 și are sediul social în Constanța, pe strada Crișul Alb nr. 3, ocupându-se de comerț cu ridicata al cărnii și al produselor din carne.
Asociat unic și administrator este Stelian Cioti, al cărui nume se mai leagă de ATC 3R Green Constanța (asociat 100%, administrator) și ATC All Invest Constanța (asociat 100%, administrator), dar și de firma radiată Marusha Star Constanța (asociat 33%, administrator).
În 2021, firma ATC Architecture Expert a raportat un profit de peste 150.000 de lei, cifra de afaceri de peste 645.000 de lei, valori în creștere, față de pierderile de peste 3.700 de lei și cifra de afaceri 0 din 2020, - totul cu patru angajați.
Compania figurează cu nouă contracte publice, în valoare totală de 9.954.270 de lei, potrivit Confidas.ro.
Partenerii publici ai companiei sunt comunele Castelu, Ciucurova (contractul cu Bizantine Art Proiect), Comana, Corbu, Lumina, DGASPC Constanța și RAEDPP Constanța.
Celelalte două companii ale lui Stelian Cioti nu au contracte de achiziții publice, conform Confidas.ro și ambele se aflau pe minus în ultimii ani raportați la Registrul Comerțului.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Primăria Casimcea, contract de peste 420.000 de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri. O singură ofertă depusă. Cine sunt câștigătorii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii