Fărâme de istorie purtate spre viitor Cazinoul din Constanța și memoria deținuților politici ce au lucrat la monument. „Nu este exclus să existe noi mesaje“
Fărâme de istorie purtate spre viitor: Cazinoul din Constanța și memoria deținuților politici ce au lucrat
11 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2729
Marime text
- La data de 9 mai 2020, autoritățile locale din Constanța au anunțat că un emoționant mesaj, scris pe un petic de sac de ciment, a fost descoperit în timpul amplelor lucrări de reabilitare și consolidare a Cazinoului.
- Contactat telefonic, arhitectul Radu Cornescu, specialistul desemnat de Primăria Constanța pentru lucrările de la Cazino, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că nu este exclus ca noi surprize, inclusiv mesaje de peste timp, să mai fie descoperite odată cu avansarea lucrărilor la impresionantul monument.
- Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a anunțat demararea unui proiect de recuperare a memoriei deținuților politic care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța la începutul anilor 1950.
La data de 9 mai 2020, autoritățile locale din Constanța au anunțat că un emoționant mesaj, scris pe un petic de sac de ciment, a fost descoperit în timpul amplelor lucrări de reabilitare și consolidare a Cazinoului.
„Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici“
Fărâma de istorie pe care echipele de constructori au găsit-o la momentul decopertării plafonului de la parter vorbește și despre ororile pe care, nevinovat, Cazinoul le-a găzduit între zidurile sale.
„Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu“, era scrijelit pe peticul de sac descoperit de constructori.
Este o prețioasă bucățică dintr-un trecut în care deținuții politic, oameni închiși pentru trecutul ori viziunile politice în timpul unui regim care nu avea nimic în comun cu drepturile ori libertățile individului, au lucrat la renovarea Cazinoului după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.
În prezent, lucrările de reabilitare și consolidare a Cazinoului din Constanța sunt desfășurate de asocierea Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
„Oamenii dormeau în Cazino“
Contactat telefonic, arhitectul Radu Cornescu, specialistul desemnat de Primăria Constanța pentru lucrările de la Cazino, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că nu este exclus ca noi surprize, inclusiv mesaje de peste timp, să mai fie descoperite odată cu avansarea lucrărilor la impresionantul monument.
„Anul trecut, descoperirea mesajului semnat de deținuții politici care au lucrat la renovarea Cazinoului s-a făcut cu ocazia decopertărilor grinzilor de la plafonul parterului. În prezent, urmează să se desfășoare lucrările de decopertare la etaj, astfel că nu este exclus să existe noi mesaje ascunse și în acești pereți. Iar aceasta, cu atât mai mult cu cât, în jurnalul arhitectului ce a coordonat lucrările, astfel cum a fost dezvăluit de către fiul acestuia, se arată că, uneori, ploua până la ei, la echipele care lucrau la Cazino. Oamenii dormeau în Caazino, ceea ce ne conduce la concluzia că au lucrat ulterior și la reabilitarea plafonului“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, arhitectul Radu Cornescu.
De asemenea, acesta a precizat că, în tema de proiectare, dar și în planurile cuprinse în autorizația de construire privind reabilitarea Cazinoului, este prevăzut un spațiu muzeal în interiorul monumentului, dedicat expozițiilor.
Totodată, cu o ocazie anterioară, autoritățile locale anunțau faptul că, odată redeschis după finalizarea lucrărilor, Cazinoul urmează să găzduiască o expoziție permanentă pe tema istoriei monumentului.
Proiect pentru recuperarea memoriei deținuților politic
În acest context, amintim că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a anunțat demararea unui proiect de recuperare a memoriei deținuților politic care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța la începutul anilor 1950.
„După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deținuți politic a fost găsit în luna mai a acestui an (nr., în 2020) în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie“, anunțau reprezentanții IICCMER la momentul respectiv.
Investigația demarată de institut vizează „reconstituirea biografiilor deținuților politic implicați și redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța, la începutul anilor ‘50. Investigația se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect“.
De asemenea, specialiștii IICCMER se implică în realizarea unei expoziții permanente consacrate acestui episod, „care să includă mărturiile îngropate de deținuții politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 și orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare și reabilitare a construcției, dar și documente relevante, deținute de instituțiile arhivistice din țară“.
Echipa IICCMER ce lucrează la acest proiect este formată din șase cercetători ai institutului și cinci colaboratori externi.
„Gest de reparație morală“
Ca o mențiune în acest sens, nu la mult timp după descoperirea peticului de sac, alte nume au mai fost descoperite în Cazino, de data aceasta fiind scrijelite pe grinzi ori scrise cu creta.
La finele lunii noiembrie 2020, într-un articol semnat de arhitectul Radu Cornescu pentru ZIUA de Constanța, acesta consemna următoarele:
„La parter, cu ocazia punerii schelei interioare pentru reparațiile de la plafoane, dl. ing. Gabriel Puchiu, dând la o parte rabițul care acoperea structura orizontală, a descoperit niște înscrisuri făcute cu creta pe grinzile metalice. Aici intervine o surpriză: pe niște grinzi există semnături ale meșterilor care au lucrat la Cazinou. Când? Surpriza se mărește când se descoperă că numele meșterilor care s-au semnat pe grinzi sunt atât din anul 1951, cât și din anul 1986!! Personal, scriu acest articol ca un gest de reparație morală pentru foștii deținuți politici, dar și ca o solidaritate de breaslă, având în vedere că echipa de deținuți-restauratori din anii ‘50 a fost condusă de arhitecții-deținuți Constantin Joja și Ion Cristodulo și mai cred că orice indiciu despre acei oameni și suferințele îndurate în regimul dictatorial comunist trebuie adus la suprafață“.
În întreg acest context, rămâne de văzut ce surprize vor mai dezvălui lucrările de la Cazinoul din Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
#ConstanțaEsteBine:
Arc peste timp – Alte înscrisuri găsite la Cazinou
Bucăți de istorie, descoperite în timpul lucrărilor de restaurare a Cazinoului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii