UPDATE Fenomen interesant pe plaja din Stațiunea Mamaia! Ce au observat cei care au ieșit la plimbare pe malul mării în zona Malibu (GALERIE FOTO+VIDEO)
UPDATE: Fenomen interesant pe plaja din Stațiunea Mamaia! Ce au observat cei care au ieșit la plimbare pe malulPe plaja din Stațiunea Mamaia, zona Hotelului Malibu pot fi observate zilele acestea câteva insulițe apărute nu departe de mal.
De asemenea, au apărut câteva cratere săpate de debitul puțin mai ridicat al canalului ce face legătura între lacul Tăbăcărie și mare.
Din cauza ploilor foarte abundente din toamnă, nivelul apei din lacurile Tăbăcărie și Siutghiol a crescut și implicit a crescut și nivelul apei din canalul de legătură între Lac și mare.
Totodată, în unele zone se pot observat dune de nisip, specifice fenomenului de cliffing.
Fenomenul de cliffing/scarping este un fenomen care nu afectează exclusiv plajele înnisipate, ci și plajele naturale. Este un fenomen cunoscut, întâlnit periodic, pe care specialiștii l-au anticipat încă de la etapa de proiectare.
UPDATE: Oficial de la ABADL
Cu privire la imaginile primite referitoare la descărcarea în Marea Neagra a lacului Tăbăcărie, vă comunicam următoarele:
Complexul de Lacuri Siutghiol - Tăbăcărie sunt dependente din punct de vedere al menținerii nivelului apei în acestea.
Menționăm că cele doua lacuri sunt alimentate cu apa provenita din precipitații, iar lacul Siutghiol este alimentat și din izvoare. În vederea menținerii nivelului normal de exploatare, descărcarea celor doua lacuri se face prin stăvilarul Tăbăcărie, aflat în imediata vecinătate a bulevadrului Mamaia - zona Malibu. Descărcarea lacului Siutghiol se face în lacul Tăbăcărie prin stăvilarul aflat în zona Satului de Vacanta, prin canalul de legătură ce tranzitează Satul de Vacanta.
Cu privire la descărcarea în mare a celor doua lacuri- stăvilar Tăbăcărie, în zona de plaja , din imagini se observa o meandrare a firului de descărcare, cu o ușoară eroziune a plajei în partea nordica și o depunere de nisip în partea sudica. Acest fenomen de meandrare a descărcării este direct influențat de condițiile hirometeorlogice la Marea Neagra, respectiv intensitatea și direcția valurilor care se se formează în zona respectivă, la interacțiunea cu țărmul marii.
Respectiv curentul de apa creat prin descărcarea celor doua lacuri a fost direcționat în zona de nord a plajei de direcția și intensitatea valurilor la mare. Subliniem că acest fenomen este frecvent în zona respectiva, iar de fiecare data, înainte de începerea sezonului estival sau în timpul sezonului estival ABADL prin SGA Constanta a executat lucrări de corectare, respectiv nivelarea suprafeței de plaja și direcționarea curentului de apa din descărcarea lacurilor înspre zona de sud a plajei.
„Marea se poate retrage mult, este o zonă de acumulare, care se va înălța foarte mult. Sunt fenomene geomorfologice normale, spectaculoase care apar în sezonul rece“ - a menționat Răzvan Mateescu de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa".
Citește și:
Administraţia Deltei doreşte ca plajele sălbatice pe care le are în administrare să fie monitorizate video
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!