Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:25 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FPTR solicită elaborarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru modificarea legislației privind sectoarele de plajă

ro

27 Sep, 2024 16:29 128 Marime text

Sursa foto: Ziua de Constanța





Federația Patronatelor din Turismul Românesc – F.P.T.R. – federație patronală reprezentativă la nivel de sector de negociere colectivă/activitate turism, hoteluri și restaurante, membră a Confederației Antreprenorilor și  Investitorilor din România – C.A.I.R. –, alături de ceilalți inițiatori de pe litoral - primării, OMD-uri și operatori economici semnificativi a transmis către Guvernul României, premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,  ministrului Mircea Fechet, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului,  ministrul Ștefan-Radu Oprea,
o notă de fundamentare prin care se justifică oportunitatea și urgența elaborării unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru modificarea legislației privind utilizarea și exploatarea sectoarelor de plajă de pe litoralul românesc.


Potrivit reprezentanților acestora, situația actuală necesită o intervenție urgentă din partea Guvernului României pentru stoparea declinului turismului estival, reechilibrarea balanței comerciale deficitare în turism, posibilitatea lansării unor oferte turistice competitive, atât pe plan intern, cât și internațional, care să nu mai conțină costuri suplimentare legate de serviciile de plajă.


De asemenea, aceștia supun atenției asigurarea gratuită, în condiții civilizate, a serviciilor de plajă și agrement pentru toată populația țării, gestionate de Primării pentru vizitatori și localnici; Operatorii economici care dețin structuri de cazare pentru turiști.

Propunerile F.P.T.R. și ale inițiatorilor includ, printre altele:

1. Modificarea legislației actuale privind utilizarea și exploatarea sectoarelor de plajă de pe litoral.
2. Stabilirea unui moment T0 pentru implementarea modificărilor.
3. Stoparea licitațiilor pentru anumite sectoare de plajă programate pentru acest an, pentru a facilita o reorganizare corectă și eficientă.
4. Sectorizarea plajelor în regim de urgență, astfel încât acestea să fie gestionate direct de operatorii de structuri turistice și de primăriile locale, în baza unor contracte de concesionare/închiriere.
5. Asigurarea accesului gratuit la plaje pentru vizitatori, localnici și turiștii cazați în structurile clasificate, fără costuri suplimentare.
6. Menținerea responsabilităților de întreținere a plajelor de către operatorii economici și primăriile locale.
7. Asigurarea de către primării a infrastructurii de bază necesare pe plaje, cum ar fi vestiare, dușuri și toalete.
8. Stabilirea unor sectoare distincte și numeroase pentru activitatea de salvamar, pentru a spori eficiența acestei activități.
9. Reducerea birocrației și eliminarea procedurilor complicate care afectează operatorii economici.

Sprijinul autorităților și implicarea interministerială

F.P.T.R., în numele tuturor inițiatorilor, s-a adresat ca ultimă soluție premierului Marcel Ciolacu în data de 23.09.2024, cu speranța constituirii unei comisii conduse de un reprezentant al Primului-ministru pentru a stabili, în cel mai scurt timp, oportunitatea și urgența elaborării notei de fundamentare și a proiectului de Ordonanță de Urgență, bineînteles dacă va exista un consens politic în coaliție pentru stoparea declinului turismului estival.

„F.P.T.R. își exprimă încrederea că aceste măsuri pot contribui semnificativ la revigorarea turismului estival pe litoralul românesc și la creșterea competitivității României pe piața turistică, în special pe plan international, începând cu anul 2025”, se arată în comunicatul remis.

 
 
Citește și
FPTRNeptun, gazda evenimentului „Forumul Național al Învățământului Preuniversitar Turistic” 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii