Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 21 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Greenpeace atacă în instanță avizele emise de Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep

ro

21 Oct, 2024 17:27 239 Marime text








Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanțelor suspendarea și anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic “CT-I-s-A-02561” situat în Platforma continentală a Mării Negre își pierde statutul de monument istoric. Greenpeace reclamă că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizația de mediu susține că proiectul Neptun Deep primește un tratament preferențial din partea instituțiilor române, amenințând patrimoniul cultural și dreptul românilor la un mediu curat și la sănătate, se arată într-un comunicat al Greenpeace România.
 
 
 
„O bună parte din documentația care a stat la baza eliberării ordinului (certificatul de descărcare, avizul comisiei zonale a monumentelor istorice, avizul secțiunii de evidență, etc.) sunt ținute secrete de Ministerul Culturii, deși conțin informații de interes public pe care Greenpeace România le-a solicitat”, se menționează în comunicatul remis.
 
 
Întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată Sit arheologic subacvatic de importanţă naţională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină și din epoca greacă.
 
Potrivit Greepeace România, zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracție și transport de gaze naturale.
 
 
„Pe o suprafață de 7500 km 2, OMV Petrom si Romgaz vor împânzi Marea Neagră cu centre de foraj, sonde, manifolduri, risere, conducte de alimentare, platforme, cabluri, etc.
 
Modul în care s-au eliberat și se eliberează avizele pentru exploatarea gazelor fosile din perimetrul Neptun Deep, adică pe repede înainte și fără respectarea prevederilor legale, ne arată că instituțiile statului, de la un capăt la celălalt, sunt captive unui grup de interese bine instrumentat. Când banii, corupția și puterea vorbesc, siturile arheologice de interes național sunt distruse. Neptun Deep nu reprezintă doar o amenințare pentru viitor, dar și una care șterge cu buretele legăturile noastre cu trecutul. Conservarea patrimoniului cultural subacvatic este esențială pentru cunoașterea și păstrarea istoriei și tradițiilor antice, salvând dovezile tangibile ale vieții umane trecute, asigurând în același timp accesibilitatea și cunoștințele pentru generațiile viitoare. ” declară Vlad Cătună, coordonator campanii Climă și Energie, Greenpeace România.
 
Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep:
 
 
 
 
 Citește și
Greenpeace cere transparență referitor la un potențial dosar penal implicând mai multe organizații de protecție a mediului
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii