Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 20 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernatorul RBDD, Bogdan Bulete - „Mi-e greu să cred că braconajul va dispărea vreodată”

ro

20 Aug, 2024 14:12 179 Marime text
Bogdan Bulete. Sursă foto: Facebook/ARBDD
 
  • Numărul braconierilor de sturioni din Deltă va scădea dramatic atunci când populaţia locală va avea alternative legale mai uşoare pentru a-şi procura mijloacele necesare existenţei.

Numărul braconierilor de sturioni din Deltă va scădea dramatic atunci când populaţia locală va avea alternative legale mai uşoare pentru a-şi procura mijloacele necesare existenţei, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, potrivit Agerpres.

În urma activităţilor de pescuit derulate de Administraţia RBDD şi institutele de specialitate, reprezentanţii instituţiei din subordinea Ministerului Mediului au constatat că există juvenili de sturioni în număr ridicat în uneltele de pescuit amplasate ilegal în Deltă, ceea ce este un semnal că populaţiile de sturioni îşi revin, pe fondul măsurilor de interdicţie adoptate de Guvern.

„Mi-e greu să cred că activitatea de braconaj va dispărea vreodată. Populaţia locală consideră că este o activitate tradiţională şi că această interdicţie este nedreaptă şi atunci ei, într-un soi de rebeliune, continuă această activitate. Ca funcţionar public, am încercat să subliniez faptul că această activitate a lor dusă la extrem, faptul că au pescuit, aş zice, în disperare ani de zile a dus la această măsură, de a se interzice pescuitul sturionilor. E clar că s-a ajuns aici din cauza activităţii umane”, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.


În primul semestru al anului, agenţii ecologi ai Administraţiei RBDD au confiscat 23 de setci de policarbonat, 21 de setci din fir textil, patru setci monofilament, două bărci, dintre care una cu motor, da au şi eliberat în mediul natural şase sturioni, cu o greutate de 37 de kilograme, reţinuţi în plasele pescarilor.

„Aceste activităţi de combatere a braconajului trebuie să fie împletite cu activitatea de conştientizare, dar şi cu alternative date populaţiei locale. Dacă această populaţie locală are alternative legale mai uşoare de a-şi câştiga existenţa, vă garantez că numărul braconierilor va scădea dramatic”, a mai spus guvernatorul RBDD, Bogdan Bulete.


Toate speciile de sturion sunt clasificate în Lista roşie a Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii (IUCN) ca fiind critic periclitate, declinul mondial al populaţiilor din aceste specii fiind înregistrat pe fondul supraexploatării, a poluării şi a reducerii căilor de migraţie pe fluviu prin construirea de hidrocentrale.

Capturarea speciilor de sturion în apele teritoriale româneşti a fost interzisă din anul 2006, în paralel, în România fiind deversaţi ani la rând juvenili de sturioni în Dunăre pentru repopulare, iar în baza fondurilor europene dezvoltându-se acvacultura de sturion.

În Dunărea Inferioară se reproduc pe cale naturală ultimele populaţii sălbatice de sturion din Uniunea Europeană, ele fiind specii indicatoare ale calităţii mediului, datorită multitudinii de habitate pe care le folosesc de-a lungul vieţii, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Incendii de vegetație pe raza județului Tulcea (FOTO+VIDEO) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii