Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 04 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGPR Proiectul PDP 2 - „Întărirea capacității naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale și combaterea infracționalității” a fost implementat

ro

16 May, 2024 20:03 527 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
 
  • Specialiști ai Poliției Române și partenerii norvegieni s-au reunit la conferința de finalizare a proiectului PDP 2 - „Întărirea capacităților naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale și combaterea infracționalității”, desfășurată la data de 18 aprilie 2024.
     
Specialiști ai Poliției Române și partenerii norvegieni s-au reunit la conferința de finalizare a proiectului PDP 2 - „Întărirea capacităților naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale și combaterea infracționalității”, desfășurată la data de 18 aprilie 2024, transmite un comunicat din artea Inspectoratului Genera al Politiei Române.

Acest proiect, finanțat prin Programul Afaceri Interne - Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, a avut ca obiectiv îmbunătățirea colaborării dintre Poliția Română și Poliția Națională Norvegiană, în vederea eficientizării activităților de combatere a criminalității itinerante, a traficului de ființe umane, a spălării banilor și a criminalității economico-financiare.

În cadrul proiectului, s-au desfășurat schimburi de experiență valoroase între cele două instituții, cu sprijinul Serviciului Național de Investigare Criminalistică (KRIPOS, Oslo), abordând domenii prioritare de combatere a criminalității definite de Europol și completând planul strategic multianual, precum și inițiativele platformei multidisciplinare europene EMPACT.

Un alt rezultat semnificativ al proiectului a fost modernizarea sistemului AFIS (Automated Fingerprint Identification System). Actualizarea hardware-ului și software-ului a condus la îmbunătățirea eficienței sistemului polițienesc în domeniul identificării și schimbului de date dactiloscopice. De asemenea, metodele de analiză balistică au fost eficientizate la nivelul central al Poliției Române.

Prin finalizarea activităților de achiziție planificate, capacitățile operaționale și tehnice ale Poliției Române în combaterea infracțiunilor economice, traficului de ființe umane și criminalității itinerante au fost îmbunătățite. Echipați cu echipamente IT&C de ultimă generație, vehicule și camere mobile cu vedere pe timp de noapte, investigatorii din domeniile vizate au fost pregătiți să facă față provocărilor.

Inspectoratul General de Poliție în parteneriat cu Serviciul Național de Investigare Criminalistică (KRIPOS, Oslo) a organizat ateliere de lucru pe teme specializate în combaterea criminalității itinerante și traficului de persoane, la care au participat polițiști români și norvegieni.

De asemenea, proiectul a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre Poliția Română și Poliția Națională Norvegiană prin misiuni pentru suport operațional și întâlniri operative, în parteneriat cu Districtul de Poliție Oslo și Districtul de Poliție de Sud-Vest din Norvegia.

În domeniul investigațiilor financiare și combaterii criminalității economice, au fost desfășurate ateliere de lucru în parteneriat cu Autoritatea Națională Norvegiană pentru Investigarea și Urmărirea Crimelor Economice și de Mediu, precum și un curs privind criptomonedele, susținut de Universitatea Norvegiană pentru Știință și Tehnologie.

De asemenea, în parteneriat cu Academia de Studii Economice București, a fost organizat un curs pe teme de criminalitate economică pentru aproximativ 120 de polițiști specializați în investigații economice, spălarea banilor și combaterea criminalității organizate, precum și o componentă de pregătire a formatorilor în domeniu.

Transferul de expertiză a fost realizat și prin vizitele de schimb de experiență ale polițiștilor români la diverse organisme de aplicare a legii din Franța, Italia, Cehia, Danemarca, Spania, Germania, Republica Moldova, Austria și Berlin.

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a fost partenerul de proiect care a realizat o amplă campanie online de prevenire a traficului de persoane, informând cetățenii români despre riscurile acceptării unor oferte care i-ar putea conduce în situații de exploatare. Mesajele antitrafic au fost realizate în colaborare cu creatori de conținut și transmise pe rețelele sociale precum Facebook, Instagram și TikTok.

În perioada iunie-decembrie 2023, 480 de polițiști români au participat la cursuri de specializare în combaterea criminalității economico-financiare, spălării banilor și traficului de persoane, efectuate cu sprijinul partenerului de proiect, Centrul de Formare și Perfecționare a Polițiștilor „Nicolae Golescu” din Slatina.

Toate acțiunile întreprinse în cadrul proiectului au avut drept scop creșterea încrederii în autoritățile de aplicare a legii și consolidarea cooperării polițienești internaționale, reprezentând un model de muncă în cooperare pentru o Europă competitivă, conform obiectivelor EEA Grants.

Proiectul „Întărirea capacităților naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale și combaterea infracționalității - PDP 2” a avut un buget total de 8.941.177 de euro, dintre care 7,6 milioane de euro au reprezentat contribuția EEA Grants, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Acțiuni ale polițiștilor din județul Tulcea, pentru combaterea pescuitului ilegal. Iată ce au constatat ​
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii