Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 04 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IJJ Tulcea Misiunile jandarmilor din Tulcea în perioada sezonului estival 2024

ro

04 Oct, 2024 12:57 152 Marime text

Sursa foto: Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea

 
În perioada sezonului estival 2024, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea a acţionat pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și asigurarea climatului de ordine și siguranță publică pentru îndeplinirea obiectivelor specifice.

Astfel, obiectivele specifice au fost următoarele:
  1. asigurarea unei prezențe sporite și active a elementelor din dispozitivele de ordine și siguranță publică, pentru asigurarea caracterului preventiv şi consolidarea încrederii populaţiei în structurile de aplicare a legii;
  2. intensificarea acțiunilor specifice din Delta Dunării, în vederea prevenirii producerii unor situații cu impact în planul ordinii și siguranței publice;
  3. asigurarea unei planificări judicioase a resurselor angrenate în misiunile specifice, în vederea folosirii acestora pe momente operative, stabilite pe baza evaluărilor proprii și analizelor comune, realizate la nivel teritorial;
  4. intensificarea activităților specifice în vederea depistării[1] persoanelor aflate sub influența băuturilor alcoolice și/sau a drogurilor/substanțelor psihoactive și dispunerii măsurilor legale;
  5. asigurarea/restabilirea ordinii publice, respectiv asigurarea protecției participanților pe timpul desfășurării manifestărilor publice;
  6. asigurarea de capacități de intervenție/capabilități specifice, cu resurse din categoria structurilor de intervenție acţiuni speciale și antiteroriste în vederea asigurării unei riposte imediate şi eficiente, pentru contracararea eventualelor ameninţări teroriste sau altor situaţii cu impact major în planul ordinii şi siguranţei publice;
  7. participarea, la solicitare, conform competențelor, împreună cu celelalte structuri cu atribuții la activităţile de control la trecerea frontierei de stat şi asigurarea fluenţei traficului autovehiculelor şi tranzitului de persoane în punctele de intrare/ieşire în/din ţară;
  8. participarea împreună cu celelalte structuri specializate la desfășurarea de acțiuni pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, intervenția pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situațiilor de urgență, precum şi acordarea de prim-ajutor sau asistenței medicale de urgență;
  9. asigurarea, cu celeritate, a unui răspuns instituțional, coerent și coordonat, la apariția unor situații de urgență[2];
  10. desfășurarea activităților de informare preventivă a populațieicu privire la măsurile specifice sezonului estival întreprinse la nivelul unității.
Debutul sezonului estival a fost marcat de organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare, Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea punând în aplicare cadrul normativ în vigoare, sens în care au fost executate acțiuni de asigurare executate premergător și pe timpul desfășurării alegerilor.

În vederea atingerii obiectivelor propuse, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea a desfăşurat următoarele activități/ misiuni:

a. Misiuni de asigurare a ordinii şi siguranţei publice:
În perioada supusă analizei I.J.J. Tulcea a asigurat ordinea şi siguranţa publică pentru gestionarea manifestărilor desfăşurate în spaţiul public, precum şi pentru protecţia participanţilor la manifestări. În acest sens, I.J.J. Tulcea a asigurat ordinea şi siguranţa publică la 47  manifestări cu participarea unui număr total de 702 jandarmi.
Pe timpul executării misiunilor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, efectivele inspectoratului au aplicat 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4500 lei și au întocmit 3 procese verbale pe numele a 4 autori cu ocazia constatării în flagrant a unor infracțiuni.

b. Misiuni de menţinere ordinii şi siguranţei publice
Pentru organizarea activităților de menținere a ordinii publice, prin intermediul Serviciului ordine și siguranță publică s-a asigurat cooperarea interinstituțională cu Serviciul de ordine publică al IPJ Tulcea.
În această perioadă I.J.J. Tulcea a participat la activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pe raza municipiului Tulcea, oraşului Babadag, oraşului Măcin, orașului Isaccea precum și pe raza localităților rurale din județul Tulcea în funcție de solicitările IPJ Tulcea și în limita efectivelor la dispoziție.
I.J.J. Tulcea a constitut în această perioadă 315 patrule de jandarmi cu folosirea a 1103 jandarmi şi 460 patrule mixte cu folosirea a 463 jandarmi. Pe timpul executării acestor misiuni au fost constatate 73 fapte penale şi aplicate 265 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 147250 lei.
De asemenea, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul desfăşurării examenului de Bacalaureat sesiunile iunie-iulie, respectiv august-septembrie, I.J.J. Tulcea a acţionat, în conformitate cu reglementările interne şi măsurile şi sarcinile stabilite în urma şedinţelor de cooperare cu I.P.J. Tulcea şi Poliţia Locală, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zonele centrelor de examen şi evaluare, precum şi pentru monitorizarea transporturilor lucrărilor scrise în judeţul evaluator.
 
c. Misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii
În perioada supusă analizei, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea a dat curs solicitărilor pentru executarea  misiunilor în cooperare/colaborare cu alte instituţii, precum şi pentru aplicarea prevederilor Planurilor de cooperare/colaborare încheiate, în acest sens fiind executate 142 acţiuni cu folosirea a 249 de jandarmi, astfel:
- 124 acțiuni cu IPJ Tulcea cu folosirea a 177 jandarmi (acțiuni Blocada);
- 1 acțiune cu ISUJ Tulcea cu folosirea a 3 jandarmi;
- 5 acțiuni cu executorul judecătoresc cu folosirea a 14 jandarmi;
- 6 acțiuni cu ITM cu folosirea a 12 jandarmi;
- 2 acțiuni cu DRI Dobrogea cu folosirea a 22 jandarmi pentru asigurarea unor zone unde au fost identificate/ găsite drone căzute pe teritoriul României.
- 4 acțiuni cu 8 jandarmi în sprijinul Secției de Psihiatrie pentru asigurarea protecției pe timpul transferului unei persoane de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea – Secţia de Psihiatrie 2, judeţul Tulcea la Spitalul de Maximă Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău
Pe timpul executării misiunilor în cooperare/colaborare cu alte instituţii nu au fost aplicate  sancţiuni contravenţionale și nici nu au fost constate comiterea unor fapte penale.
 
d. Misiuni specifice pe linia intervenției antiteroriste și acțiuni speciale
În perioada sezonului estival, au fost executate 6acțiuni speciale, astfel:
- 1 acțiune în cooperare cu S.C.C.O. Brăila pentru efectuarea a unei percheziții domiciliară, fiind întrebuințați 4 subofițeri cu 1 din cadrul  grupei I.A.T.A.S.;
- 1 acțiune în cooperare cu S.J.A. Tulcea pentru efectuarea a 2 percheziții domiciliare, fiind întrebuințați 1 ofițer din cadrul compartimentului A.S.A.T și 4 subofițeri cu 1 auto din cadrul  grupei I.A.T.A.S.;
- 1 acțiune în cooperare cu S.C.C.O. Tulcea și G.J.M.B. Constanța pentru efectuarea a 6 percheziții domiciliare, fiind întrebuințați 1 ofițer din cadrul compartimentului A.S.A.T și 5 subofițeri cu 1 auto din cadrul  grupei I.A.T.A.S., cu sprijinul a 1 ofițer si 15 subofițeri  din cadrul  G.J.M.B. Constanța;
-  3 acțiuni speciale în cooperare cu lucrători din cadrul I.P.J Tulcea pentru efectuarea a 3 percheziții domiciliare, fiind folosiți câte 4 subofițeri cu 1 auto/acțiune  din  cadrul grupei IATAS.
De asemenea, în perioada de referință, a fost executată și 1 misiune de protecție și supraveghere antiteroristă pe timpul vizitei oficiale  în județul Tulcea a Vice ambasadorului Statului Israel în România.

e. Pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale:
Cu ocazia desfășurării principalelor evenimente din spațiul public, precum și cu ocazia desfășurării unor evenimente cultural – artistice în zona deltaică, au fost desfășurate activități de intervenție preventivă, astfel:
- cu ocazia “Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri” s-a desfășurat o activitate în cooperare cu C.P.E.C.A. Tulcea participând un număr de 250 persoane.
- cu ocazia mai multor manifestări cultural-artistice și sportive, au fost desfășurate33 activități de intervenție preventivă pentru informarea participanților cu privire la obligațiile ce le revin pe timpul desfășurării manifestărilor și adunărilor publice, respectiv a competițiilor și jocurilor sportive. Cu această ocazie au fost distribuite un nr. de 2.245 fly-ere.
- În baza planului de acțiune ”Blocada” s-a desfășurat 1 activitate de intervenție preventivă, în cooperare cu I.P.J. Tulcea, pentru informarea publicului cu privire la prevenirea și combaterea unor situații de risc și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică la nivel național, respectiv prevenirea consumului de alcool și infracțiunilor cu violență.

În perioada sezonului estival 2024, au fost înregistrate 99 mandate de aducere, 47mandate de aducere executate prin prezentarea persoanei în fața instanțelor de judecată / organelor de urmărire penală, 52 mandate de aducere executate sub efectul prevederilor art. 266, alin (3) și (4) C.P.P.. Nu au fost cazuri de neexecutare a mandatelor de aducere.

Pe linia accesării bazelor de date, în  perioada sezonului estival personalul I.J.J. Tulcea a efectuat 1.712 interogări în aplicația e-DAC, fiind verificate implicit și în aplicația SINS, fiind înregistrate 7 hit-uri pozitive conform prevederilor din Convenția de Aplicare a Acordului Schengen.
 

De asemenea, menționăm faptul că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea a participat activ în sprijinul celorlalte structuri cu atribuţii în domeniul menținerii ordinii şi siguranţei publice, la asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică corespunzător desfăşurării activităţilor cetăţeneşti în condiţii normale de convieţuire civică, a încheiat sursa citată.

 

[1] Conducători auto/participanții la manifestările cultural-artistice sau alte asemenea activități cu public numeros.
[2] Pe timpul adunărilor publice sau generate de manifestarea unor fenomene hidro-meteorologice periculoase.


Citește și:
IJJ TulceaSorin Andrici - „Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine și au făcut donații pentru acești copii”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii