Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:37 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În ciuda celor cunoscute până acum A sta treaz până târziu ar putea fi benefic pentru puterea creierului. Ce arată ultimele cercetări

ro

14 Jul, 2024 17:23 638 Marime text








 
  • Un studiu efectuat pe pe 26.000 de persoane au arătat că cei care stau treji până târziu au obținut rezultate mai bune la testele de inteligență, raționament și memorie. Ideea conform căreia „bufnițele de noapte” care nu se culcă până la primele ore ale dimineții se luptă să facă ceva în timpul zilei ar putea fi revizuită.

Se pare că a sta treaz până târziu ar putea fi benefic pentru puterea creierului nostru, deoarece cercetările sugerează că persoanele care se identifică ca fiind păsări de noapte ar putea fi mai inteligente decât cele care se culcă devreme, potrivit știripesurse.ro.
 
Cercetătorii conduși de profesori universitari de la Imperial College din Londra au analizat datele din studiul „UK Biobank” privind mai mult de 26.000 de persoane care au efectuat teste de inteligență, raționament, timp de reacție și memorie.
 
Ei au examinat apoi modul în care durata și calitatea somnului participanților, precum și cronotipul (care determină momentul din zi în care ne simțim mai atenți și mai productivi) au afectat performanțele creierului.
 
Ei au constatat că cei care stau treji până târziu și cei clasificați drept „intermediari” au „funcții cognitive superioare”, în timp ce ciocârliile de dimineață au obținut cele mai mici scoruri.

Culcatul târziu este puternic asociat cu tipurile creative. Printre artiștii, autorii și muzicienii cunoscuți pentru a fi păsări de noapte se numără Henri de Toulouse-Lautrec, James Joyce, Kanye West și Lady Gaga. De asemenea, politicieni precum Margaret Thatcher, Winston Churchill și Barack Obama păreau să se bucure de puțin somn.

Totuși, studiul a constatat că durata somnului este importantă pentru funcționarea creierului, cei care dorm între șapte și nouă ore în fiecare noapte obținând cele mai bune rezultate la testele cognitive.
 

„În timp ce înțelegerea și lucrul cu tendințele naturale de somn este esențial, este la fel de important să vă amintiți să dormiți suficient, nici prea mult, nici prea puțin. Acest lucru este esențial pentru a vă menține creierul sănătos și funcționând la cel mai bun nivel”, susține dr. Raha West, autor principal și cercetător clinic la departamentul de chirurgie și cancer de la Imperial College London.

 
Îndemn la prudență

Prof. Daqing Ma, co-lider al studiului, care este, de asemenea, de la departamentul Imperial de chirurgie și cancer, a adăugat: „Am constatat că durata somnului are un efect direct asupra funcției creierului și credem că gestionarea proactivă a tiparelor de somn este foarte importantă pentru stimularea și protejarea modului în care funcționează creierul nostru. În mod ideal, am dori să vedem intervenții politice pentru a ajuta la îmbunătățirea tiparelor de somn în rândul populației generale”.

Dar unii experți au îndemnat la prudență în interpretarea rezultatelor.

Jacqui Hanley, șeful finanțării cercetării la Alzheimer's Research UK, susține că „fără o imagine detaliată a ceea ce se întâmplă în creier, nu știm dacă a fi o persoană sau afectează memoria și gândirea sau dacă un declin al cogniției provoacă modificări ale tiparelor de somn”.

Jessica Chelekis, lector superior în lanțuri valorice globale durabile și expert în somn la Universitatea Brunel din Londra, a declarat că studiul a avut „limitări importante”, deoarece cercetarea nu a ținut cont de nivelul de educație sau nu a inclus în rezultate ora din zi la care au fost efectuate testele cognitive.

Principala valoare a studiului a fost provocarea stereotipurilor legate de somn, a adăugat profesorul.
 
 
Citește și
Cum putem avea un somn bun în timpul „codului ROȘU de caniculă“? Recomandările cadrelor medicale 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii