Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:22 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În România, o singură bancă cumpără bani vechi. Iată unde vă puteți adresa și cum se procedează!

ro

29 Jul, 2024 14:53 387 Marime text
Bani vechi. Sursa foto - freepik.com
  • Dacă decide să-și schimbe banii vechi, un colecționar trebuie să știe că în România există bănci care cumpără acești bani cu valoare istorică.  
  • Procesul de a vinde banii vechi este unul simplu.
  • Banii vechi pot fi trimiși Băncii Centrale a României prin Poșta Română, la sucursalele din: București; Craiova; Cluj-Napoca; Constanța; Iași și Timișoara.
 
Banii vechi, mai exact, monedele și bancnotele vechi au o valoare sentimentală și istorică pentru colecționari. În egală măsură, bancnotele și banii vechi au ajuns obiecte de artă, iar marii colecționari sunt dispuși să ofere sume mari de bani în schimbul acestora.
 
Fie că sunt monede sau bancnote, banii vechi reprezintă mai mult decât simple mijloace de schimb care și-au pierdut funcționalitatea odată cu trecerea timpului.
 
În cazul în care un colecționar decide să-și schimbe banii vechi, în schimbul banilor care au valoare legală de cumpărare azi, acest lucru este posibil, deoarece există bănci care cumpără acești bani cu valoare istorică.
 
Valoarea banilor este dată, în special de: perioada în care au fost emiși; raritate; starea în care se prezintă; cererea pe piață.
 
În România, majoritatea băncilor nu realizează astfel de tranzacții, singura bancă care asigură înlocuirea, la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor vechi, retrase din circulație este Banca Națională a României, cunoscută sub acronimul de BNR.
 
Procesul de a vinde banii vechi este unul simplu, astfel că, banii pot fi trimiși Băncii Centrale a României prin Poșta Română, la sucursalele din: București; Craiova; Cluj-Napoca; Constanța;  Iași și Timișoara.
 
În egală măsură, banii vechi se pot schimba oricând, la sucursalele Băncii Naționale a României (BNR).  În cazul trimiterii banilor vechi prin Poșta Română, costul taxelor poștale aferente primirii banilor schimbați este suportat de BNR.
 
Cu alte cuvinte, indiferent câți bani vechi dorește să vândă un colecționar, nu se vor percepe comisioane sau alte taxe, în momentul în care aceștia sunt vânduți Băncii Naționale a României, scrie Finance Badger.
 
Însă, pe lângă posibilitatea de cumpărarea a banilor vechi de către Banca Națională a României, există opțiunea ca banii vechi să fie vânduți unor alți colecționari care sunt interesați să cumpere astfel de bancnote sau monede. O altă metodă cunoscută care permite vânzarea banilor vechi, sunt licitațiile care presupun vânzarea sau cumpărarea unor astfel de obiecte.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținuțe din surse publice deschise.
 
Citește și:

 
Un artist a înlocuit o monedă istorică britanică cu un fals în British Museum. Motivul pentru care a făcut gestul
 
Una din cele mai valoroase monede din lume, în Tezaurul Istoric al Muzeului Naţional de Istorie a României
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii