În timp ce unele statui au soartă „de câine“ Monumentul Mitropolitului Andrei Şaguna va îmbogăţi patrimoniul Constanţei (document)
În timp ce unele statui au soartă „de câine“: Monumentul Mitropolitului Andrei Şaguna va îmbogăţi patrimoniul
06 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3462
Marime text
Patrimoniul municipiului Constanţa se îmbogăţeşte cu încă o statuie. Nu este vorba despre vreun act de cultură prin care Primăria Constanţa inaugurează o nouă operă, ci mai degrabă despre un act de normalitate care ar fi trebuit făcut demult. Cel puţin aceasta este opinia preşedintelui Universităţii „Andrei Şaguna” Aurel Papari.
Monumentul care va intra în administrarea Consiliului Local Municipal Constanţa este cel al Mitropolitului Andrei Şaguna, amplasat în curtea instituţiei de învăţământ superior, de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 13.
Cabinetul Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Culturii a trimis două adrese, în 2014 şi în 2015, Primăriei municipiului Constanţa, prin care solicita trecerea din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii în domeniul public al municipiului şi în administrarea Consiliului Local Constanţa.
Statuia Mitropolitului Andrei Şaguna a fost realizată în bronz de Mircea Darie, având o valoare de inventar de 350.000 de lei, prestigiosul sculptor lucrând la aceasta timp de 11 ani, la iniţiativa Fundaţiei şi Universităţii „Andrei Şaguna”, cu sprijinul generos acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor şi de sponsorii locali. La mijlocul lunii mai a anului 2006, a avut loc festivitatea de dezvelire şi sfinţire a statuii Mitropolitului Andrei Şaguna.
Andrei Şaguna s-a născut în oraşul Miskolc din Ungaria, la 20 decembrie 1808. Mitropolitul Andrei Şaguna a dus o muncă neobosită pentru slujirea poporului român prin cultură, înfiinţând şcoli elementare, aflate sub conducerea Bisericii. Învăţătorii erau absolvenţi ai Institutului Pedagogic din Sibiu, condus de Biserică. Preoţii parohi funcţionau ca directori ai acestor şcoli, iar protopopii aveau misiunea de inspectori. La sfârşitul arhipăstoririi sale funcţionau aproape 800 de şcoli elementare.
În urma votului Consiliului Local, statuia din curtea Universităţii „Andrei Şaguna” revine municipalităţii, prin transfer de la Ministerul Culturii. Aşadar, după adoptarea acestei hotărâri, municipiul Constanţa trebuie să se îngrijească de punerea în valoare, protejarea şi conservarea adecvată a monumentului.
„Noi, Universitatea «Andrei Şaguna», am solicitat de mai mulţi ani Ministerului Culturii acest lucru, pentru că ni se pare just ca acest monument să fie dat şi redat Constanţei. În mod direct, pe noi nu ne afectează nici pozitiv, nici negativ această hotărâre“, a declarat preşedintele Universităţii, Aurel Papari.
Având în vedere grija pe care Primăria şi Consiliul Local Constanţa o acordă acum statuii Mitropolitului Andrei Şaguna, nu putem să nu ne întrebăm de ce alte statui din oraş nu pot avea aceeaşi soartă. ZIUA de Constanţa nota, într-un reportaj realizat în urmă cu câteva luni, faptul că două dintre statuile pierdute din Mamaia s-au regăsit, tăiate şi aruncate sub un gard, la Biobaza Constanţa, fiindu-le, probabil, companioane animalelor fără stăpân.
Citeşte şi
„Sirena şi Delfinul“ şi „Tinereţe“, expoziţie pentru câini: Statuile dispărute din Constanţa, tăiate şi „aruncate“ la marginea urbei (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii