Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Investigație Recorder.ro IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)

ro

22 Nov, 2023 15:12 2924 Marime text





Recorder.ro a publicat recent o investigație în care preotul Petrică Leașcu s-ar fi prezentat liderilor religioși din Dobrogea, din postura unui om de afaceri conectat politic și care ar fi putut să obțină diverse finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte în schimbul unui procent de 20 %.
 
Conform  Recorder.ro, Petrică Leașcu s-ar fi întâlnit și cu PS Visarion Bălțat, episcopul Tulcii.
 
„Aș vrea să facem niște lucrări, aici, în județul Tulcea, știți, cu bani de la Culte. Banii se împart politic. Avem acordul Preasfinției Voastre?“, l-a întrebat Petrică Leașcu pe PS Visarion Bălțat, iar acesta i-a replicat: “Da, uite, luați legătura cu părintele consilier“. 
 
În continuare, în discuție cu Ion Nicolae Sorin, consilier economic al Episcopiei Tulcii, Petrică Leașcu a mai precizat: „Avem posibilitatea să obținem niște fonduri de la Culte. Fondurile de la Culte se împart politic, acum, știți. O biserică dacă își depune dosarul nu are nicio șansă. Întrebarea este: având în vedere, eu am încredere deplină în Preasfințitul, am putea să aducem niște fonduri anual la diferite biserici?“
 
Ion Nicolae Sorin, consilier economic al Episcopiei Tulcii, a declarat: „Păi, avem dosare depuse la SSC și așteaptă să fie finanțate. Toate dosarele depuse sunt priorități pentru noi“. 
     

Petrică Leașcu: „Mă iertați, știți, toate deciziile sunt politice“.
 
Ion Nicolae Sorin, consilier economic al Episcopiei Tulcii: „Da, dar, nu“.
 
Petrică Leașcu: „De exemplu, poate să ajute, să zicem, e undeva la o anumită sumă. Direcționează către două parohii. Venim, facem lucrări. Toată treaba să fie OK“.
 
Ion Nicolae Sorin: „A, dumneavoastră să faceți lucrările?“   
 
Petrică Leașcu: „Da!“

 
Ion Nicolae Sorin: „Ce rău s-a ajuns!“
 
Petrică Leașcu: „Da!“
 
Ion Nicolae Sorin: „Noi nu prea am făcut așa până acum, dar...ce să zicem, să nu ne...“
 
Petrică Leașcu: „Nu, nu, totul este...“        
 
Ion Nicolae Sorin: „Să nu ne audă...“
 
Petrică Leașcu: „În regulă! O să vin să discutăm“.
 
Ion Nicolae Sorin: „Vă dau două, trei șantiere. Da? Trebuie să caut două, trei șantiere ca să puteți face ceva“
 
Petrică Leașcu: „Da. Bine părinte“.
 
Ion Nicolae Sorin: „Să purcedem la treabă, să vedem ce iese. Pentru cărămizi în plus e bine întotdeauna“.
 
Potrivit Recorder, după această discuție, Petrică Leașcu este direcționat către mănăstirea Dinogeția, pentru a se înțelegerii cu sălugării, în privința unei viitoare investiții din bani publici. 
 
 
Contactat de Recorder, Ion Nicolae Sorin, consilier economic al Episcopiei Tulcii, a declarat, printre altele, că a refuzat colaborarea cu „domnul respectiv pentru că noi nu am aplicat asemenea lucruri urâte în arhiepiscopie niciodată“.
 
Petrică Leașcu s-a întâlnit și cu IPS Teodosie, primul prezentându-se, conform Recorder, drept un om cu putere politică.
 
Petrică Leașcu: „Am vorbit de la Tulcea, am vorbit cu părintele consilier și cu...am luat două lucrări la.. în județul Tulcea.
Putem obține finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Acum am o întrebare. Aș putea obține și pentru Constanța. În jur de 800.000. Aș vrea să avem aprobarea Înaltpreasinției voastre“.       
   
IPS Teodosie: „Cum să nu!“
 
Petrică Leașcu: „Unde spuneți... Nu ne interesează prea mult cum decurg lucrurile, să aibă dosar la Culte. Știți că se împart mai mult politic bănuții de la Culte. Se poate acum sau la rectificarea din august“.  
 
IPS Teodosie: „Nu, facem acum“.
 
Petrică Leașcu: „Până la urmă, cum zic eu, chiar dacă am anumite lucrări în avans sau sunt făcute de unitatea de cult problema e să fie în lucru unitatea de cult“.
 
IPS Teodosie: „Eu vă notez numărul“
 
Petrică Leașcu: Și acuma o ultimă întrebare: anumite detalii, adică am vrea să noi să lucrăm un pic, dacă, de exemplu, se alocă finanțare la o unitate de cult, se poate? Adică, 
 
IPS Teodosie: „Sigur“
 
Petrică Leașcu: „Sigur se poate, da?“
 
IPS Teodosie: „Sigur“
 
Petrică Leașcu: „Da, avem și noi treburile noastre. Bine. Cum procedez?“
 
IPS Teodosie: „Vă caut. Luni revin eu“.
 
Potrivit Recorder, Petrică Leașcu și IPS Teodosie au mai avut o întâlnire:
 
Petrică Leașcu: „V-ați gândit la vreun obiectiv la care putem să dirijăm aceste fonduri de la Secretariatul de Stat pentru Culte? V-am zis, e în jur de 800.000. Pot fi și lucrări executate într-o oarecare măsură. Singura noastră dorință: avem și noi comisionul nostru de 20 %“. 
 
IPS Teodosie: „Da“.
 
Petrică Leașcu: „Adică, de 160.000“.
 
Potrivit Recorder, la o altă întâlnire,  IPS Teodosie i-ar fi spus lui Petrică Leașcu următoarele:
 
„Păi, am aici lucrări, am de făcut...“
 
Petrică Leașcu: „Aici. Dar aveți societate aici. Care execută lucrări“.
 
IPS Teodosie: „Păi avem“.
 
Petrică Leașcu: „Păi, atunci“
 
IPS Teodosie: „Stați un pic că vorbesc cu consilierul meu. (...) Asta-i mană cerească ce veniți dumneavoastră“. 
 
Petrică Leașcu: „Dacă aveți constructor aici e mai simplu“
 
IPS Teodosie: „Avem, cum să nu avem“.
 
Petrică Leașcu: „Noi ne înțelegem direct cu constructorul“.    
 
IPS Teodosie: „Da“
 
Petrică Leașcu: „Și cu aprobarea Înaltpreasfinției voastre altfel luam lucrarea, dar vă spuneam din start: noi lucrăm de exemplu, din 800.000, lucrăm doar 640.000 real. restul...e al nostru“
  
IPS Teodosie: „Da“
 
Apoi, tot potrivit Recorder, Petrică Leașcu s-a întâlnit cu Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului:
 
Petrică Leașcu: „Treaba e simplă. Putem aduce 800.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte“. 
 
Ilie Petre: „Bun!“
 
Petrică Leașcu: „ Marea majoritate a banilor se distribuie politic“
 
Ilie Petre: „Da!“
 
Petrică Leașcu: „Singura noastră pretenție: comisionul e de 20%, adică
 
Ilie Petre: „E simplu!“
 
Petrică Leașcu: „În regulă. Unde ziceți acolo îi dăm“.
 
Ilie Petre: „ Gata! O să vorbesc cu Înaltpreasfințitul să ne gândim exact la proiect, pentru că trebuie...Noi știm cum se depun dosarele. O să facem un dosar mai consistent ca să prindem suma asta“.       
 
Petrică Leașcu: „ Da. Dar ați putea luna asta, până la sfțrșitul lunii ar fi super“.
 
Ilie Petre: „Asta trebuie stabilită încă de pe acum. Cum se face plata aia de care ziceți. Comisionul“. 
 
Petrică Leașcu: „E simplu. O să aveți colaboratori bănuiesc. Societăți“. 
 
Ilie Petre: „Normal“
 
Petrică Leașcu: „ Noi facem cu societățile. Le emitem factură ca să poată și ei justifica. De aceea 20 e un pic mai mult pentru că intră TVA. Intră taxele la stat“.
 
Ilie Petre: „ Super“. „Noi lucrăm cu un singur om. E perfect“.
 
Petrică Leașcu: „Ne-am gândit că e mai greu cu cash. După ce ați făcut plata ne anunțați“.
 
Contactat de Recorder.ro, Ilie Petre a declarat, printre altele:  „Nu-mi aducm aminte, sincer, despre ce e vorba, dar oricum trebuie să ne întâlnim dacă e despre ceva de genul ăsta. Dar oricum nu-mi aduc aminte“.   
 
De asemenea, Recorder l-a contactat și pe IPS Teodosie pentru emiterea unui punct de vedere, arhiepiscopul tomisului declarând:

„Nu știu despre așa ceva. N-am avut asemenea discuții. Cum să fiu de acord. Nu am avut o asemenea discuție. Eu am ținere de minte. Nu știu despre ce m de afaceri este vorba. Cred că la mijloc este o gogoașă“.

 
Amintim că Leașcu Petrică a fost condamnat, în trecut, la Constanța, la închisoare cu suspendare, pentru înșelăciune.
 
În actul de sesizare al instanței s-a reținut că la data de 29.12.2010, cel în cauză, cu prilejul încheierii contractului de execuție lucrări de construcție cu Biserica Sfinții Trei Ierarhi, ar fi indus în eroare persoana vătămată cu suma de 100.000 lei reprezentând contravaloarea lucrării contractate, fără ca această lucrare să fie executată și în scopul obținerii a unui folos material injust.

UPDATE: OFICIAL DE LA ARHIEPISCOPIA TOMISULUI 

Față de reportajul de investigație al publicației Recorder intitulat „Corupție în numele Domnului”, publicat astăzi, 21.11.2023, referitor la o așa-zisă faptă de corupție în care ar fi implicați Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Preacucernicul Părinte Ilie Petre, Consilier Eparhial,  Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

În luna iulie, o persoană, despre care am aflat ulterior că ar fi domnul Leașcu Petrică,  fost preot, condamnat penal pentru infracțiuni de înșelăciune și evaziune fiscală, caterisit de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în anul 2008, s-a prezentat în audiență la Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie spre a-i propune o „facilitare” pentru aprobarea dosarelor de finanțare depuse de către Centrul Eparhial la Secretariatul de Stat pentru Culte, contra unui procent consistent (20%!) din valoarea finanțărilor care urmau să se obțină prin „intermediul” său.

Întrucât la Arhiepiscopia Tomisului s-au prezentat, de-a lungul timpului, tot felul de „facilitatori” cu tot felul de „propuneri”, dintre care îndeajuns de mulți nu păreau, la o evaluare normală, integri din punct de vedere psihic și comportamental, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a introdus, de peste un deceniu, măsura necesară de a invita în biroul de audiențe un subordonat cu rolul de martor și de sprijin. Astfel, în cazul „intermediarului”, Înaltpreasfințitul l-a invitat la discuție, așa cum era cutumiar, pe Părintele Consilier Ilie Petre. După ce au ascultat „propunerea”, atât Înaltpreasfințitul cât și Părintele Consilier i-au urat cu politețe „drum bun!” și „rămânem interesați de propunerea dumneavoastră” domnului respectiv și așa s-a încheiat audiența, prima  și ultima din această narațiune absurdă.

În afară de ziua în care s-a purtat discuția (discuție în urma căreia atât Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie cât și Părintele Consilier Petre Ilie au apreciat „propunerea” ca fiind vizibil provocatorie și neserioasă)  nu au mai existat contacte ulterioare între Arhiepiscopia Tomisului și pretinsul afacerist (în realitate Leașcu Petrică).
 
Sub aspectul presupusei fapte de corupție (mită, trafic de influență, etc.), prezentată ca o certitudine absolută de publicația respectivă, apreciem că aceasta nu există în ceea ce privește persoana Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie și a Părintelui Consilier Petre Ilie și ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanțelor competente pentru examinarea și eventuala soluționare a situației.

Așa-zisele „demonstrații” și „probe” oferite de către publicația Recorder sunt, de fapt, un colaj de imagini și filmări obținute fraudulos, din care rezultă neadevărul că Arhiepiscopia Tomisului ar fi depus un dosar de finanțare la Secretariatul de Stat pentru Culte sub influența și ca urmare a discuției cu domnul Leașcu Petrică. Astfel:

„Preotul” Leașcu Petrică, prezentat ca atare în filmarea Recorder, îmbrăcat fără drept în uniforma de slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a oferi autoritate așa-zisei investigații, nu este preot și nu are dreptul de a se prezenta sub această calitate înaintea publicului. Poate că publicația trebuia să legitimeze personajul respectiv mai înainte de a-l prezenta sub o falsă calitate.

Personajului „intermediarul” nu i s-a oferit nici un credit moral după momentul întâlnirii, motiv pentru care nici nu a mai fost sunat.

Dosarul de finanțare depus în 26.07.2023 la Secretariatul de Stat pentru Culte avea ca obiect lucrări de intervenție în primă urgență și punere în siguranță monument istoric și se referea la suma de 785.720,671 lei necesară lucrărilor rămase de executat, de punere în siguranță a acoperișului Arhiepiscopiei și a altor lucrări destinate recondiționării de primă urgență a Centrului Eparhial, grav afectat de incendiul din 15.10.2022.
Menționăm că autorizația din partea Primăriei a fost emisă abia în 7.03.2023 iar avizul Direcției Județene de Cultură pe 6.03.2023. Rămâne o enigmă pentru noi de unde a aflat pretinsul „intermediar” de intenția prealabilă a Arhiepiscopiei de a depune dosar de finanțare în luna iulie și ce valoare avea devizul de lucrări. Vom demara o anchetă internă în acest sens.

Pentru că Arhiepiscopia Tomisului a reușit să introducă Palatul Arhiepiscopal (monument istoric) pe lista de finanțare a Companiei Naționale de Investiții și acest lucru făcea imposibilă o eventuală finanțare din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, Centrul Eparhial a solicitat Secretariatului de Stat pentru Culte retragerea dosarului respectiv la data de 1.09.2023.

Rugăm instituțiile abilitate ale statului să aprecieze dacă fapta pretinsului „intermediar” cade sub incidența prevederilor art. 244, 258, 291, 348 sau a altor prevederi din Codul Penal și să acționeze în consecință.

Deși regretăm atitudinea manifestată de publicația Recorder față de un ierarh al Bisericii, pe care o apreciem ca fiind pe o linie de demarcare extrem de subțire între ce permite legea și ce nu, totuși nu putem să nu remarcăm rolul pozitiv pe care publicația Recorder și toate celelalte publicații îl joacă în recuperarea integrității morale a poporului român și în consolidarea valorilor constituționale. Le urăm succes în frumoasa și din ce în ce mai onesta activitate, în numele adevărului și al libertății.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Știri Constanța
IPS Teodosie s-a urcat într-o nacelă pentru a sfinţi crucile de pe turla unei biserici din Agigea (FOTO)


Video integral Recorder


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii