Investiţie de 59 de milioane de euro în județul Constanța Sanatoriul Balnear Techirghiol va fi extins şi modernizat în următorii trei ani
Investiţie de 59 de milioane de euro în județul Constanța: Sanatoriul Balnear Techirghiol va fi extins şi
15 Dec, 2024 16:46
ZIUA de Constanta
568
Marime text
- Guvernul a pregătit investiţii uriașe pentru extinderea Sanatoriul Balnear Techirghiol. Numărul persoanelor care vor veni la noua bază de tratament ca să beneficieze de recuperare medicală va creşte cu 50%, susţine guvernul într-un proiect de HG.
- Noul ansamblu va cuprinde un bazin de tratament cu apă sărată și cu platformă liftantă pentru persoane cu dizabilităţi.
- Vor fi construite şi spații conexe pentru asigurarea circuitelor medicale. Prepararea nămolului pentru împachetări va fi realizată cu o instalaţie automată de preparare, pompare şi control al parametrilor factorului curativ.
- Numărul pacienţilor care vor veni pentru recuperare medicală la noua bază de tratament de la Techirghiol ar creşte cu 50%.
- În prezent, baza de tratament a sanatoriului este insuficientă pentru a asigura serviciile medicale solicitate de către toţi pacienții.
Guvernul vrea să extindă baza de tratament a sanatoriului Techirghiol în urma unei investiţii în valoare de 296.898.000 de lei, care se va desfăşura pe o perioadă de trei ani de la momentul oficializării HG privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai acestei investiţii.
Sumele de bani necesare lucrărilor vor fi asigurate din bugetul de stat, „precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, scrie în proiectul de act normativ.
La finalizarea noii baze de tratament se vor crea cel puţin 109 locuri de muncă pentru personal medical de specialitate, personal tehnic, administrativ, de întreținere. Zona bazinelor cu apă sărată care provine din lacul Techirghiol şi a celui cu apă dulce va fi acoperită cu o piramidă cu baza de aproximativ 35 de metri şi înălţimea de circa 21 de metri, pentru ca pacienţii să beneficieze pe timpul tratamentului balnear de efectul de piramidă, scrie Economica.net.
Noul ansamblu va cuprinde un bazin de tratament cu apă sărată și cu platformă liftantă pentru persoane cu dizabilităţi. Noul centru medical va deţine biciclete subacvatice, steppere, benzi de mers subacvatic realizate integral din polimeri care nu corodează, un bazin cu apă dulce echipat cu coridor de mers, jeturi ascendente, jeturi pentru zona lombară poziția așezat, paturi imersate de hidromasaj, jet laminat, cabinete de tratamente cu nămol în căzi, cabinete pentru împachetări cu nămol, cabinete pentru hidroterapie, cabinete pentru tratamente uscate, saună uscată și umedă, şase cabinete medicale și un cabinet medical de urgență.
Numărul pacienţilor va creşte cu 50%
Vor fi construite şi spații conexe pentru asigurarea circuitelor medicale. Prepararea nămolului pentru împachetări va fi realizată cu o instalaţie automată de preparare, pompare şi control al parametrilor factorului curativ.
Sectorul de nămol va fi dotat cu un sistem de dezinfecţie de suprafaţă care va permite dezinfectarea căzilor şi suprafeţelor după fiecare procedură. Pentru edificarea noului corp medical se vor utiliza materiale de calitate superioară, rezistente la mediul extrem de coroziv, susţine executivul. Placările cu gresie porțelanată, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, la interior şi exterior, inclusiv cele de pe faţada ventilată, se vor face cu plăci fotocatalitice, cu autocurăţare, spune guvernul în proiectul de HG.
Numărul pacienţilor care vor veni pentru recuperare medicală la noua bază de tratament de la Techirghiol ar creşte cu 50%. În prezent, baza de tratament a sanatoriului este insuficientă pentru a asigura serviciile medicale solicitate de către toţi pacienții. Cei care nu pot fi preluaţi de sanatoriul Techirghiol se orientează către unităţi medicale similare. Guvernul vrea să extindă baza de tratament de la Techirghiol ca să poată fi pregătită să preia şi acei pacienţi pe care acum unitatea medicală nu-i poate deservi şi care ajung la concurenţă.
Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol reprezintă un complex de corpuri de clădiri amplasate în intravilanul localității Techirghiol. Sanatoriul se află în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ponderea numărului pacienţilor străini care vin pentru recuperare medicală la sanatoriul Techirghiol e de 8-10%.
Românii care aleg să se trateze la sanatoriul au venituri mici sau medii, spune guvernul. În cazul celor asiguraţi la sănătate, internarea în sanatoriu se face pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, medicul specialist, iar în cazul neasiguraţilor – la cerere. Sanatoriul are acum 935 de paturi, iar 80 dintre ele sunt închise temporar.
Citește și:
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol cumpără echipamente de recuperare medicală și de monitorizare cardiacă (DOCUMENT)
Achiziție de circa 10 milioane de leiSanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol cumpără echipamente de recuperare medicală și de monitorizare cardiacă (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii