Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie, mesaj cu ocazia marilor sărbători ce se apropie la Constanța (VIDEO)

ro

13 Aug, 2024 11:42 375 Marime text
IPS Teodosie, foto: Arhiepiscopia Tomisului
Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Ziua Marinei Române, este o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor.

A fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004. Începând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională.

IPS Teodosie a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din data de 15 august 2024, care marchează și ziua Marinei Române.

Arhiepiscopul Tomisului a evidențiat în cadrul mesajului său legătura strânsă între cei ce călătoresc pe mare și Maica Domnului care îi ocrotește

Biserica noastră ortodoxă a neamului românesc care are vechile rădăcini aici, la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, face o legătură atât de strânsă între cei ce călătoresc pe mare și Maica Domnului care îi ocrotește.
 
De aceea au fost așezate ziua adormirii Maicii Domnului ca sărbătoarea cea mai importantă a marinarilor.- a transmis IPS Teodosie. 

 

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902


Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii.

În anul 1912, serbarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, inițiativa organizării sale aparținând Societății ,,Regina Elisabeta” a Marinarilor Civili din Constanța. Manifestările au evoluat ca amploare și spectaculozitate, ele fiind susținute, în special în perioada interbelică, de Liga Navală Română, Yacht Clubul Regal Român și Asociația Marinarilor Civili Regina Elisabeta.

Tot de Ziua Marinei, M.S. Regele Carol al II-lea a hotărât ca unica școală pentru toți marinarii români să se numească Școala Navală a Majestății Sale Mircea și a creat „Medalia Maritimă”, transformată în anul 1938 în „Virtutea Maritimă”.


 


Citește și:

Sondaj de opinieCe ați dori să vedeți inclus în festivitățile de Ziua Marinei?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii