Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:33 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoricul Virgil Coman ar fi împlinit astăzi 48 de ani!

ro

24 Dec, 2021 00:00 2246 Marime text
  • Virgil Coman ar fi împlinit astăzi, în ajun de Crăciun, vârsta de 48 ani
 
Istoricul Virgil Coman, dispărut atât de brusc dintre noi, în urmă cu cinci ani, este una dintre personalitățile constănțene evocate totdeauna cu nostalgie și regrete.
 
Născut în ajun de Crăciun, pe 24 decembrie 1973, în Medgidia, a absolvit, în 1997, Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, funcţionând ca profesor de istorie până în anul 2003, când devine şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
 
În calitate de entuziast cercetător al istoriei şi arhivisticii, a contribuit decisiv la aducerea la lumină a unor importante documente şi realizarea unor studii de specialitate – a fost coautor şi coordonator a 19 volume de studii şi a semnat peste 100 articole publicate în diverse culegeri de studii, periodice şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.
 
Virgil Coman a fost declarat post-mortem cetăţean de onoare al Constanţei. Teza sa de doctorat, cu titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”, susţinută la Iaşi, în 2005, a fost publicată anul trecut şi lansată la Constanţa şi la Medgidia, în prezenţa foştilor colegi şi prieteni, care au folosit prilejul pentru a evoca personalitatea istoricului, dascălului, cercetătorului, profesionist de excepţie și un om cald, modest şi generos. Este autorul lucrării Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945-1951). Demografie, societate, izvoare, apărută în anul 2016, după moartea sa.
 
Inima a încetat să-i bată pe 5 august 2016, în timpul unei lansări de carte, dar spiritul său trăiește încă, oferind putere și inspirație tuturor celor care au avut privilegiul să-i fie în preajmă.
 
De altfel, pe 22 septembrie 2017, s-a inaugurat galeria de artă din pasajul pietonal de la Tomis Mall, galerie care i-a purtat numele. Panglica de inaugurare a fost tăiată de copiii săi, Teo și Maria. Restul familiei a fost prezentă la înmormântarea mamei lui Virgil Coman, care nu a putut să îndure pierderea fiului. Pe 23 noiembrie 2017, în cadrul evenimentului #sărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat, post-mortem, distincția „Meritul Dobrogean“ şi medalia comemorativă „Remus Opreanu“.
 
Citește și:


Istoricul dobrogean, Virgil Coman, a trecut în lumea celor drepți, în urmă cu cinci ani

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii