Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:22 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM Constanța promovează securitatea muncii în epoca digitală

ro

30 Oct, 2024 16:31 514 Marime text
foto: ITM Constanța La nivelul Uniunii Europene se desfășoară în această lună, acțiuni prilejuite de Săptămâna Europeană de Securitate și Sănătate în Muncă, la inițiativa Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă.

Inspecția Muncii s-a alăturat inițiativei Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă și a prevăzut în Programul Cadru de Acțiuni pentru anul 2024 organizarea unor evenimente regionale de informare și conștientizare în cadrul Săptămânii Europene de securitate și sănătate în muncă (în patru centre: București, Sibiu, Târgu Jiu și Suceava), transmite un comunicat pus la dispoziție de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța.  

Digitalizarea transformă sistemul clasic de muncă generând noi provocări şi riscuri ce pot crea dezechilibre importante ale sistemului de muncă, ce au ca repercusiuni accidente şi îmbolnăviri ale lucrătorilor. Prin urmare, sunt necesare măsuri de prevenire şi protecţie adaptate noilor provocări aduse de digitalizare, angajatorii fiind obligaţi să identifice soluţii adecvate pentru asigurarea sănătăţii şi securităţii în muncă.

În perioada 14-16 octombrie 2024, reprezentanți ai  Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța au luat parte la evenimentele organizate la București, în cadrul Săptămânii Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, având ca temă centrală „Locuri de muncă sigure și sănătoase: Securitatea și sănătatea în era digitală”.

 Această ediție a fost dedicată impactului tehnologiilor digitale asupra mediului de lucru și a sănătății angajaților.

Cu acest prilej, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța au prezentat  spre analiză lucrarea intitulată „Adaptarea activității de prevenire și protecție la munca de la distanță”.

Tema abordată a subliniat importanța adaptării normelor de securitate și sănătate la noile provocări generate de digitalizare, precum:
Munca la distanță și riscurile asociate, cum ar fi ergonomia deficitară, stresul digital și echilibrul dintre viața profesională și cea personală. 
 

Gestionarea riscurilor cibernetice și impactul securității informațiilor asupra sănătății mentale și fizice a angajaților.

De asemenea, inspectorii de muncă din cadrul  Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă, pe parcursul verificărilor efectuate luna aceasta, la angajatori, au purtat discutii în vederea  găsirii unor soluții inovatoare pentru a asigura locuri de muncă sigure în contextul schimbărilor rapide aduse de tehnologiile digitale.

În cadrul acestor întâlniri, s-a pus accent pe implementarea unor măsuri eficiente de prevenție pentru riscurile asociate muncii în era digitală, precum și pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților cu privire la aceste riscuri.- a mai punctat sursa citată. 

Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toți deopotrivă! Toți actorii implicați în prevenire trebuie să se implice activ în reducerea expunerii lucrătorilor la riscuri profesionale  și  în dezvoltarea culturii de prevenire la nivelul întreprinderii.

Unul dintre principiile generale de prevenire prevăzut de Legea securităţii şi sănătăţii în muncă vizează „adaptarea la progresul tehnic", iar angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri vizând securitatea şi sănătatea în muncă pe baza acestui principiu.
 
 
Citește și:


ITM ConstanțaCampania națională de informare şi conștientizare a angajatorilor şi salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii