Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 09 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis, la ultima ceremonie de deschidere a anului școlar în calitate de președinte (VIDEO)

ro

09 Sep, 2024 12:05 180 Marime text
Klaus Iohannis, foto: Administrația Prezidențială Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 9 septembrie 2024, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, o alocuțiune în cadrul festivității de deschidere a anului școlar 2024-2025.

Vă prezentăm în continuare alocuțiunea integrală a Președintelui României:

Vă doresc tuturor un nou an școlar foarte bun, cu rezultate frumoase și cu reușite dascălilor în a promova ideea că educația este foarte valoroasă, iar elevilor reușite frumoase, rezultate bune, reușite în carieră pe mai departe.

Doamnă ministru al Educației,

Domnule primar ales,

Doamnă director,

Distinși profesori,

Dragi elevi și părinți,

Doamnelor și domnilor,


Este o bucurie să fiu astăzi aici, în mijlocul acestei impresionante comunități a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, într-un moment atât de important și vă mulțumesc pentru invitație!

Entuziasmul elevilor care abia așteaptă să se reîntâlnească, anticiparea noilor provocări școlare, aspirațiile profesorilor de a-și inspira elevii să fie pasionați de cunoaștere, emoțiile părinților - toate acestea creează efervescența și energia unui început bun de nou an școlar.

Acest colegiu și-a dobândit reputația de școală-fanion a învățământului românesc pentru că, în cei aproape 160 de ani de existență, a dat societății absolvenți remarcabili, care au ridicat standardele de performanță în domeniile în care s-au afirmat.

Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivați, care, sub îndrumarea profesorilor dedicați din Colegiul „Mihai Viteazul”, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilități de leadership și fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură și de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionați de astronomie, film, robotică sau sport.

Aceste inițiative, care se identifică cu spiritul colegiului dumneavoastră, sunt dovada unei deschideri atât de necesare în învățământul românesc pentru o educație care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulți.

Dragi elevi,

Îmi doresc ca acest spirit creat alături de mentorii Colegiului „Mihai Viteazul” să fie o sursă de inspirație pentru elevii din toată țara, pentru că ceea ce promovați aici este esența educației: curiozitatea și cunoașterea, perseverența de a vă urma pasiunile, dorința de a fi azi mai buni decât ieri. În acest timp, noi, adulții, ne angajăm să vă susținem și să construim un viitor mai sigur și mai prosper.

Doamnelor și domnilor,

Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ.

Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaționale, ci și un spațiu în care toți cei implicați să se simtă protejați și respectați.

Dragi părinți,

Știu că pentru dumneavoastră începutul de an școlar aduce la fel de multe emoții ca și pentru copii.

Sunteți cei care le oferiți sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Vă încurajez să rămâneți implicați în educația lor, să le fiți alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o bună colaborare și comunicare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinților.

Dragi profesori,

Educația, cum bine știți, se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul și trecutul. Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde.

Pentru a fi sustenabile, creșterea economică și a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetățeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante.

Rolul dumneavoastră în această ecuație devine esențial, pentru că sunteți cei care pregătiți noile generații să facă față provocărilor și să beneficieze de oportunitățile care li se oferă. Sunteți cei care oferiți modele de dezvoltare profesională și de abilități practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor.

Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteți arhitecții acestui viitor.

Doamnelor și domnilor,

În ceea ce privește infrastructura și dotările școlare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea „școlilor verzi”, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare prin Programul Operațional Educație și Ocupare, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Aici, în inima Bucureștiului și din curtea unuia dintre cele mai prestigioase colegii din țară, este locul cel mai potrivit să conștientizăm că, oricât de spectaculos ar fi spațiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o școală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanța școlară se măsoară prin rezultatele elevilor în competițiile școlare și extrașcolare sau la examenele naționale, dar și prin reușita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul școlar a contribuit la conturarea personalității sale.

În definitiv, educația nu este doar un proces formal, ci și un drum al autocunoașterii și al dezvoltării personale.

Așa cum știm, rezultatele reformelor în educație se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generațiile noi vor ajunge la momentul examenelor naționale.

În încheiere, vă doresc tuturor un an școlar plin de realizări, în care să vă atingeți obiectivele și să vă depășiți limitele!

La mulți ani!




Citește și:

Învățământ ConstanțaViceprimarul Ionuț Rusu- „Ne așteptăm în următorii doi ani, ca până 14.000 de copii vor trebui să fie relocați“ (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii