Lăsat în paragină și uitare, imobilul se degradează pe zi ce trece Niciun investitor nu este interesat de hotelul Palace din Constanța, monument istoric
Lăsat în paragină și uitare, imobilul se degradează pe zi ce trece: Niciun investitor nu este interesat de- Potrivit anunțului postat de agenția imobiliară Sotheby's International Realty, proprietarii vor să vândă hotelul Palace, iar prețul este disponibil la cerere.
- În 2016, proprietarii hotelului Palace, Ion Ilie, Anca Maria Ilie, Stelian Ion Ilie, Şerban Mihai Ilie, Ioan Niculae Boată şi Victoria Ştefania Minona Verhuven au solicitat şi obţinut, de la Primăria municipiului Constanţa, Autorizaţia de construire nr. 1793 - „Executarea lucrărilor de primă urgenţă la imobilul S+D+P+3etaje - alimentaţie publică şi hotel“.
- Întins pe o suprafață totală de aproape 7.000 de mp, Hotelul Palace are trei etaje și 99 de camere. Imobilul a fost modernizat parțial ultima dată în 2009.
Potrivit anunțului postat pe siteul agenției Sotheby's International Realty, proprietarii vor să vândă imobilul, iar prețul este disponibil la cerere.
Hotelul Palace, un monument istoric de importanță națională este situat în Constanța, pe strada Remus Opreanu numerele 5-7. Întins pe o suprafață totală de aproape 7.000 de mp, Hotelul Palace are trei etaje și 99 de camere. Imobilul a fost modernizat parțial ultima oară în 2009, când au fost renovate două-trei etaje.
În luna noiembrie 2016, proprietarii hotelului Palace, Ion Ilie, Anca Maria Ilie, Stelian Ion Ilie, Şerban Mihai Ilie, Ioan Niculae Boată şi Victoria Ştefania Minona Verhuven au solicitat şi au şi obţinut, de la Primăria municipiului Constanţa, Autorizaţia de construire nr. 1793. Potrivit acesteia, solicitanţii au primit acordul municipalităţii pentru „Executarea lucrărilor de primă urgenţă la imobilul S+D+P+3etaje - alimentaţie publică şi hotel“. Cu toate acestea. hotelul nu a mai fost reablitat, ci închis.
Între timp, pereții interiori și tavanele au fost acoperiți de igrasie, iar în exterior au căzut bucăți mari din tencuială. După Revoluție, hotelul a fost lăsat de izbeliște, mai ales pe fondul degradării considerabile a centrului vechi al Constanței. Abia în 2006 hotelul și-a primit din nou turiștii, până în 2017 atunci când a fost din nou închis.
Hotelul a fost construit în 1912, în urma concesiunii Cazinoului către baronul Edgar de Marcay
În anul 1928, hotelul a fost vândut, de către Societatea Marilor Stabilimente, avocatului Toma Boată pentru că, după concesionarea Cazinoului către Edgar de Marcay, acestuia i s-a substituit legal acestei societăți. Însă condiţia a fost ca avocatul respectiv să achite datoriile hotelului.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, imobilul a fost preluat de germani, apoi de trupele sovietice, iar într-un final, de către Statul Român, în timpul regimului comunist. Clădirea a fost retrocedată moştenitorilor avocatului Toma Boată, în anul 2001.
Clădirea, construită în stil eclectic specific Rivierei franceze, este alcătuită din cinci, respectiv șase etaje la nivelul fațadei dinspre mare.
Hotelul a fost construit în 1912, în urma concesiunii Cazinoului către baronul Edgar de Marcay. Acesta a fost obligat să construiască un hotel de lux pentru a găzdui vizitatorii care veneau să joace la Cazino.
În perioada interbelică, Hotelul Palace era vizitat de personalități importante din România și din străinătate.
Hotelul Palace a avut cele mai elegante dotări si facilități: 250 de camere sau apartamente, lumină electrică, apă caldă și rece în fiecare cameră, săli de baie la fiecare etaj, ascensoare pentru persoane si bagaje, holuri, sală de corespondentă, sală de fumat, fabrică de gheață, serviciu de omnibuze-automobile și celebru restaurant cu bucătărie româno-franceză.
În prezent, Hotelul Palace se află în stare de degradare. Clădirea are un potențial turistic important și are nevoie de investiții majore pentru a fi renovat. Imobilul poate fi transformat într-un spațiu de evenimente sau hotel de lux.
„Situat în «cea mai pitoreasca pozițiune de pe malul Marii Negre», hotelul este construit in stilul eclectic specific Rivierei franceze. Fațada principală, concepută simetric si monumental, ca si întreaga clădire, de altfel, are ca element central intrarea, flancată de câte două console mari, prevăzute in partea superioară cu ghirlande de tip Empire.
Fiecare nivel este individualizat: ferestrele de la parter au deasupra un arc ușor destins, cu cheie de boltă, etajul I alternează balcoane cu feronerie si zidărie, etajul II are un sir ritmat de balcoane cu feronerie pe console, următoarele nivele sunt separate de o friză cu val grecesc, iar ferestrele ultimului nivel, semicirculare, cu mici balcoane si aceeași feronerie, sunt flancate de console masive, cu decorație specifica triglifelor si ghirlandă despărțitoare.
Fațada dinspre mare, mai înaltă, deoarece hotelul urmează panta malului, introduce un element asimetric prin scara care ajunge până la nivelul cheiului - acum al țărmului, atunci al mării“, se precizează în anuțul postat pe siteul sothebysrealty.com.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
De la glorie la decadență. Un fotoreportaj al Hotelului Palace din Constanța (FOTO+VIDEO)
Hanul Balcan, Hotel Rex sau Hotel Palace. Clădiri emblematice, de patrimoniu, pentru care Primăria Constanța a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune!
Dezolant! Terasa unui hotel din zona peninsulară a municipiului Constanța, confundată cu coșul de gunoi de petrecăreți (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp