Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hanul Balcan, Hotel Rex sau Hotel Palace. Clădiri emblematice, de patrimoniu, pentru care Primăria Constanța a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune!

ro

03 Sep, 2022 00:00 3072 Marime text

 
 
  • După ce a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune pentru achiziția Hanului Balcan, proiect de altfel asumat de Consiliul Local și de Primăria Constanța prin Strategia Culturală 2022-2030, municipalitatea a ignorat și alte solicitări similare
  • Primăria Constanța nu s-a arătat interesată nici de solicitarea primită pentru hotelul Rex din stațiunea Mamaia, construit în perioada interbelică şi a cărui piatră de temelie a fost pusă de Regele Carol al II-lea
  • Proprietarii Palace-ului, care au dobândit dreptul de proprietate în anul 2001, nu mai au bani să îl întreţină. Hotelul a fost deschis până în anul 2018 iar apoi a fost scos la vânzare.
  • Liderii USR Constanța dețin informații că în disperare de cauză pentru că nu-l mai pot intreține, proprietarii Hotelului Palace, au cerut autorităților locale anul acesta să-și exercite dreptul de preempțiune
  • Întrebat fiind de ce municipalitatea nu și-a exercitat dreptul de preempțiune în cazul unor imobile emblematice ale orașului, așa cum este și cazul hotelul Rex din Mamaia sau a Hanului Balcan, Vergil Chițac a răspuns că birocrația dă mai multe șanse privaților și a lăsat să se înțeleagă că nu este interesat de recuperarea clădirilor reprezentative
 

 
După ce a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune pentru achiziția Hanului Balcan, proiect de altfel asumat de Consiliul Local și de Primăria Constanța prin Strategia Culturală 2022-2030, municipalitatea a ignorat și alte solicitări similare.
Hanul Balcan are un nou proprietar. Este vorba despre Ion Constantin, fost prefect al județului Constanța, actualul director executiv al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Constanța.

Prețul de achiziție a fost de 650.000 de euro, o sumă mai mult decât acceptabilă pentru o clădire a cărei valoare istorică este de neprețuit.

Vă reamintim, în vara acestui an, viceprimarul USR, Florin Cocargeanu îi cerea  primarului Vergil Chițac ca municipiul Constanța să-și exercite dreptul de preempțiune și să achiziționeze acest imobil, după ce proprietarii s-au adresat municipalității.

Termenele convenite cu cei 9 proprietari ai clădirii au curs în defavoarea Primăriei Constanța care a pierdut astfel ocazia de a prelua acest imobil pentru a-l reda comunității. De fapt nu a pierdut ocazia, ci a ignorat-o deoarece consilierii locali nu au știut de adresele înregistrate la Primărie.
Între timp, consilierii municipali USR au formulat o plângere penală împotriva secretarului municipiului Constanța, Mirabela Călin, cea care nu a adus la cunoștința consilierilor locali despre solicitarea făcută de proprietarii inițiali ai Hanului Balcan la Primăria Constanța.
Numeroase generații au trecut pragul fostului han, care se compunea pe vremuri din hotel, restaurant, parc, iar la parter se afla și o opincărie.




Edificiu în buricul târgului, Hanul Balcan era unul dintre cele mai căutate restaurante de pe litoral, în toate perioadele istoriei sale.

Structura de rezistență alcătuită din fundație, din zidărie de piatră subzidite; zidărie portantă cu grosimea de 50 cm la exterior și 37 și 25 cm la interior, planșee din beton armat la corpul dinspre strada Ștefan cel Mare și corpurile de legatură și planșee din lemn la corpul dinspre strada Griviței.  Suprafața terenului este de 1700 mp, din care 1200 suprafața construită, 400 mp reprezentând terasele, imobilul având și un număr de 40 de camere.

Dar Hanul Balcan nu reprezintă un caz singular.



Primăria Constanța nu s-a arătat interesată nici de solicitarea primită pentru hotelul Rex din stațiunea Mamaia, construit în perioada interbelică şi a cărui piatră de temelie a fost pusă de Regele Carol al II-lea. Conceput de arhitectul George Matei Cantacuzino, Hotelul Rex se încadrează, din punct de vedere arhitectural, în stilul modernist care conţine şi elemente de Art Deco.



Începând cu anul 1945, hotelul „Rex“ din Mamaia s-a numit simplu Casa de Odihnă „1 Mai“, Mamaia, în anul 1958, pentru a-i știrbi parcă din importanță. După 1960, s-a numit „Internațional“, pentru ca abia în 1990 să revină la numele prin care a cunoscut consacrarea ca hotel de lux.
 
Rex a fost o emblemă a litoralului românesc până la câțiva ani după ce l-a cumpărat familia fostului om de afaceri Dan Grigore Adamescu (n.r. decedat în 2017), care l-a închis în 2011 și n-a reușit să-l readucă în circuitul turistic. Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat Rex de la Viorel Păunescu pentru 10 milioane de euro.

Carmen Palade, fostă Adamenscu a scos hotelul Rex la vânzare în urmă cu mai mulți ani.

Vă reamintim, în anul 2011, acoperișul hotelului Rex a ars mai bine de patru ore. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Incendiul a izbucnit atunci de la un scurt circuit electric produs de un lift defect.

Proprietarul a cerut atât Ministerului Culturii cât și Primăriei Constanța să-și exercite dreptul de preempțiune în cazul hotelului din Mamaia, însă răspunsurile au fost negative. Solicitarea nu a fost făcută cunoscută organului deliberativ al municipiului Constanța.

Între timp, se zvonește că imobilul ar fi fost vândut unei societăți cu capital israelian. Acest lucru nu a putut fi confirmat.

În schimb, în iunie anul acesta, Primăria Constanța a oferit un răspuns negativ reprezentanților SC Rex Mamaia SRL, care dorește să investească la Hotel Rex din stațiunea de pe litoral.
 
Certificatul de Urbanism 1360, din data de 17 iunie 2022, nu poate fi utilizat în scopul declarat pentru: „consolidare, recompartimentare interioară, modificare volumetrie mansardă cu păstrarea înălțimii maxime și compartimentarea acesteia în spații locative, rconversie hotel în clădire cu funcțiuni mixte : apartamente de vacanță, comerț, servicii, refacere fațadă, intervenții pentru conformarea cu normativele specifice de siguranță la incendiu, organizare de șantier” Întrucât este necesară elaborarea și aprobarea unei documentații P.U.D. conform prevederilor legii nr. 350/2001 conform reglementărilor PUZ aprobat cu H.C.L. nr. 121/2013 Art. 4 alin. (10) «Autoritatile publice locale vor condiționa autorizarea investițiilor în zonele de protecție ale monumentelor istorice de elaborarea și aprobarea unui Plan urbanistic de Detaliu, cu avizul DCJ Constanta». Documentul este valabil 12 luni.

Astfel, încercarea vechilor sau noile proprietari de a tranforma Rex în aparthotel, au eșuat deocamdată, după cum susține consilierul local USR, Cristiana Popescu, membru în Comisia Tehnică de Urbanism a Consiliului Local.

Despre Rex Mamaia SRL              
 
Societatea are sediul social în București, Sector 1, pe strada Gheorghe Manu, firma fiind înființată în anul 1999. Asociați în firmă sunt Zinca Palade, cu 98,97%, Adamescu Carmen, cu 0,51% și Rani Palade, cu 0,51%. Director general și administrator este Adamescu Carmen. În anul 2020, firma a raportat 5 salariați, la o cifră de afaceri de 211.149 lei, cu o pierdere de 205.168 lei.
 
Conform confidas.ro, Carmen Adamescu mai apare în First Management SRL, Gamma Development SPV SRL, Lex Cons Global SRL, The Nova Group Investments Romania SRL, Tycoon Hospitality Group SRL și Tycoon Management Consulting SRL.
 
Reni Palade este asociat și în Euromedia Marketing Grup SRL, Mon Caprice Consult SRL, Tycoon Euro Invest SRL, Tycoon Finance Corporation SRL, Tycoon House Development SRL, Tycoon Management Consulting SRL, Tycoon Media Press SRL.

Zinca Palade apare în First Management SRL, Mon Caprice Consult SRL, Tycoon Hospitality Group SRL.



 
Hotelul Palace este încă de vânzare!
 
Încă din 2020 Hotelul Palace, din Constanţa este scos la vânzare. Proprietarii Palace-ului, care au dobândit dreptul de proprietate în anul 2001, în baza Legii 10 din acelaşi an, privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv, spun că nu mai au bani să îl întreţină.

Preţul de vânzare a hotelului este confidenţial.
 
Hotelul a fost deschis până în anul 2018.

Liderii USR Constanța dețin informații că în disperare de cauză pentru că nu-l mai pot intreține, proprietarii Hotelului Palace, au cerut autorităților locale anul acesta să-și exercite dreptul de preempțiune.

Nici această solicitare nu ar fi fost adusă în atenția Consiliului Local Municipal Constanța, în schimb printr-o adresă Primăria ar fi răspuns totuși proprietarului că nu este interesată de cumpărarea imobilului.
 
Scurt istoric
 
Hotelul Palace din Constanţa a fost edificat în anul 1914, fiind proiect încredinţat arhitectului Edgar de Goue de către Societatea Marilor Stabilimente. Naşterea Hotelului Palace este strâns legată de existenţa Cazinoului din Constanţa. Baronul Edgar de Marcay, căruia îi fusese concesionat Cazinoul în anul 1912, de către Primăria Constanţa, îşi luase angajamentul de a construi un spaţiu special în care să poată fi găzduiţi pasionaţii de jocuri de noroc ce veneau special pentru marele edificiu construit recent la Marea Neagră.
 
La scurtă vreme după concesionarea Cazinoului către Edgar de Marcay, acestuia i s-a substituit legal Societatea Marilor Stabilimente, care a dus la bun final angajamentul luat de baron. În luna iulie 1914, Hotelul Palace din Constanţa a fost inaugurat cu tot fastul specific perioadei.
 
În anul 1928, hotelul a fost vândut de către Societatea Marilor Stabilimente avocatului Toma Boată, condiţia fiind ca avocatul să achite datoriile hotelului. Preluat de germani în timpul Celui de-al doilea Război Mondial, apoi de trupele sovietice şi, ulterior, de statul român, în timpul regimului comunist, în anul 2001, hotelul a fost retrocedat moştenitorilor avocatului Toma Boată.
 
Vă reamintim, în 2021, consilierii locali USR PLUS Constanța propuneau ca municipalitatea să achiziționeze și reabiliteze clădirea Hotelului Palace, în vederea relocării Primăriei din actualul sediu.

Primăria Constanța este singura administrație locală din marile orașe ale țării care nu are propriul sediu și are un contract de comodat încheiat cu Consiliul Județean prin care ocupă una dintre laturile Palatului Administrativ din Bd. Tomis nr. 51.
 
Primarul Chițac vrea ca privații să investească în aceste imobile!
 
Întrebat fiind de ce municipalitatea nu și-a exercitat dreptul de preempțiune în cazul unor imobile emblematice pentru Constanța, cum este și cazul hotelul Rex din Mamaia sau a Hanului Balcan, Vergil Chițac a răspuns că birocrația dă mai multe șanse privaților și a lăsat să se înțeleagă că nu este interesat de recuperarea clădirilor reprezentative care își caută cumpărător.

„Nu vreau să exercităm dreptul de preepțiune, primesc des astfel de cereri pe diferite imobile. Din momentul în care ne exercităm dreptul de preepțiune - lăsând la o parte faptul că trebuie să știm ce face Primăria acolo și să avem și banii - toată birocrația românescă, face ca procedura să dureze foarte mult. Eu prefer să le cumpere privații, care sunt mult mai abili și acționează mult mai repede, să le repare și evident să le exploateze comercial, dar astfel clădirile să arate mult mai bine”, a spus primarul Constanței.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Exclusiv. Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Hanul Balcan, clădire monument de referinţă a oraşului, are un nou proprietar!

Răspuns negativ pentru Rex Mamaia de la Primăria Constanța pentru investiția dorită


#GhidDobrogean1924 Reclame interbelice de la malul mării - Hotel Palace, „cel mai luxos şi confortabil hotel din Constanţa“(XIII)

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii