Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 30 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista bolilor pentru care se acordă certificat de handicap în România

ro

30 Aug, 2024 11:21 352 Marime text
Grad de handicap. Sursa foto - freepik.com
  • Încadrarea în grad şi tip de handicap a copiilor cu handicap se face de comisia pentru protecţia copilului, iar încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, prin eliberarea unui certificat de încadrare în handicap.
  • Handicapul somatic și implicit acordarea certificatului pentru acest tip de handicap este cauzat de o serie mai amplă de afecțiuni care determină afectarea funcțiilor organismului.
 
Ccetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul ori reşedinţa în România, beneficiază de drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap sunt reglementate de Legea nr. 448/2006.
 
Încadrarea în grad şi tip de handicap a copiilor cu handicap se face de comisia pentru protecţia copilului, iar încadrarea în grad şi tip de handicap a adulţilor cu handicap se face de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, prin eliberarea unui certificat de încadrare în handicap.
 
Criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad şi tip de handicap sunt aprobate prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii.
 
Conform art. 86 din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, există 4 grade de încadrare în handicap, respectiv: uşor, mediu, accentuat şi grav. Totodată, există 10 tipuri de handicap: mintal, psihic, auditiv, somatic, fizic, vizual, surdocecitate, HIV/SIDA, asociat, boli rare, scrie Legal Badger.
 

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap mintal
 
 
Potrivit legislației actuale, bolile pentru care se acordă certificat de handicap mintal sunt:
 
retardul mintal; întârzierea mintală;
tulburările de spectru autist;
demențele atrofico-degenerative, organice, noncognitive.

Bolile pentru care se acordă certificat de handicap psihic
 
În categoria bolilor care fac o persoană susceptibilă de a fi încadrată în grad de handicap prin eliberarea unui certificat de handicap psihic se încadrează, în principiu, următoarele afecțiuni:
schizofrenia;
tulburarea schizoafectivă de tip depresiv sau de tip bipolar;
depresia majoră cronică;
tulburarea afectivă bipolară;
psihozele grefate pe o întârziere mentală;
psihozele la care se asociază o tulburare de personalitate precum: tulburare de personalitate paranoidă; tulburare de personalitate schizoidă; tulburare de personalitate antisocială; tulburare de personalitate instabil-emoţională de tip impulsiv/de tip borderline.
 
Bolile pentru care se acordă certificat de handicap auditiv
 
 
Certificatul pentru încadrarea în grad de handicap auditiv se eliberează în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni auditive precum:
hipoacuzia congenitală sau dobândită precoce, cu demutizare slabă sau nulă, cu tulburări grave de comunicare (surdomutitate);
tulburări de auz bilaterale dobândite precoce, cu pierdere peste 70 db,  care se protezează greu, asociate cu tulburări psihice şi de limbaj.

 
Bolile pentru care se acordă certificat de handicap somatic

 
Handicapul somatic și implicit acordarea certificatului pentru acest tip de handicap este cauzat de o serie mai amplă de afecțiuni care determină afectarea funcțiilor organismului. În această categorie pot fi incluse: 
 
bolile care creează deficit imunitar cronic; bolile sistemului endocrin; bolile cronice de metabolism; afecţiunile cronice ale pielii; afecțiunile hematologice; renale; cardiovasculare; respiratorii.
 
Bolile rare pentru care se acordă certificat de handicap

Printre bolile rare care determină acordarea unui certificat de handicap se numără:
 
Mastocitoza; Boala Fabry; Boala Pompe; Sindromul Prader-Willi; Narcolepsia; Fenilcetonuria; Anemia falciformă; Fibroza pulmonară idiopatică, scleroza tuberoasă, scleroză laterală amiotrofică și ulcerele digitale evolutive; Talasemia; distrofia musculară Duchenne; Boala Gaucher; Scleroza sistemică.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Iată ce români primesc bani din 14 august. Anunțul lui Adrian Câciu

 
MMSS: Transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii