Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:23 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Constanța Conferință de presă organizată la deschiderea Întâlnirii Anuale a Asociației Aeroporturilor din România (FOTO)

ro

20 Aug, 2024 10:53 881 Marime text


Astăzi, 20 august 2024 are loc o conferință de presă organizată la deschiderea Întâlnirii Anuale a Asociației Aeroporturilor din România, ce va avea loc la Mera Resort în stațiunea Venus din județul Constanța.

La Evenimentul dedicat evoluției circulației aeriene din România, organizat anual de AAR, participă, în perioada 19 - 23 August 2024, toți Directorii Aeroporturilor din România, Ministrul Dezvoltării, Adrian Vestea, reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, conducerea ROMTSA și Autoritatea Aeronautică civilă, diverse entități, instituții, companii private și parteneri implicați în industria aviației.

La Conferința de presa vor participa:
  • David CICEO, Președinte Asociația Aeroporturilor din România/Director General Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj;
  • Adrian VESTEA, Ministrul Dezvoltării;
  • Ministerul Transporturilor - prin reprezentat desemnat;
  • Adrian COJOC - Director General ROMATSA;
  • Bogdan ARTAGEA, Director General Aeroportul Internațional Constanța;
  • Corina MARTIN, Secretar General Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din România/Președinte RESTO Constanța.

Veți avea ocazia să aflați date despre evoluția circulației aeriene pe aeroporturile din România în anul 2024, veți afla numărul de pasageri înrgistrat în acest an pe aeroporturi de referință (Otopeni, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța etc.), informații privind procentele de vânzări ale companiilor aeriene pe piața circulației aeriene civile din România, dar veți primi și un bilanț preliminar despre evoluția numărului de turiști pe Litoral și în principalele regiuni turistice din România

UPDATE 1:

David Ciceo ia cuvantul - „Mulțumim pentru organizarea deosebită. Suntem onorați de prezența ministrului Adrian Vestea. Apreciem sprijinul pentru aeroporturi. Ne-a ajutat foarte mult și pentru finalizarea lucrărilor din punct de vedere legislativ și organizatoric. Avem invitați și directorul aeroportului din Chișinău, companii aeriene, de handling. Dezbatem problemele aviației civile”.


UPDATE 2:

Ministrul Vestea ia cuvântul.

„Discutam în trecut despre modul în care reușeam să implementăm primul aeroport după 1989. Vorbim de aeroportul Brașov. Acum, din funcția de ministru, am prezentat o serie de demersuri. Aeroporturile au o activitate specifică, nu poate fi comparată cu alte activități. A existat și din păcate în perioada următoare nu vor mai fi astfel de oportunități. Aeroporturile care erau funcționale au avut posibilitate de a aplica pe ghidurile de finanțare pentru extindere de terminale, piste - sunt multe proiecte finalizate și cred ca fiecare județ în parte care a avut un astfel de proiect au făcut recepțiile. Sunt și proiecte care din motive diferite (contestații, antreprenori neserioși) peste 26 proiecte (900 milioane lei) - comisia ne permite să terminăm aceste proiecte din resurse proprii. Trebuie să găsim o modalitate să putem recepționa aceste proiecte și să atingem indicatorii tehnico-economici asumați. Un alt aspect discutat este cel legat de ajutorul de stat pentru aeroporturile sub 200.000 pasageri. Am emis un nou ordin și am prelungit cu trei ani această schemă”.


UPDATE 3:


Ia cuvântul Bogdan ARTAGEA, Director General Aeroportul Internațional Constanța.

„Vă mulțumim pentru participare! Sperăm și noi ca aeroportul Mihail Kogălniceanu și cu siguranță vom avea lucrările terminate. La 1 ianuarie vom avea terminalul finalizat și vom avea un aeroport modern”.



UPDATE 4:

David Ciceo, Președintele Asociației Aeroporturilor din România/Director General Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj face prezentarea pe care a făcut-o deja în fața specialiștilor. Este vorba de evoluția traficului din România.

Acesta ia cuvântul:

„În 2024, traficul european a crescut cu 9% față de anul 2023. Dintre provocări, doar 53% din aeroporturi și-au revenit la nivelurile înregistrate în 2019 (n. red. cel mai bun an din aviația civilă). Doar 50% din zboruri au sosit la timp, iar 58% au zburat cu întârziere la plecare. În ce privește primul semestru 2024, 11.857.000 de pasageri în România, din care peste 7 milioane sunt pe Otopeni. La traficul de marfă este o creștere de 9%. Gradul de încărcare al navelor este de 79%. Legat de perspective, avem o creștere a transportatorilor low cost și o scădere a companiilor tradiționale. Wizz Air are 46,2% din zborurile din România, Ryanair 13%. Top orașe destinație - Londra e prima, cu 11,2%, Milano, Paris, București, Munchen următoarele. Asociația aeroporturilor consideră ca în 2040 o să fie peste 57 milioane de pasageri în România. Este o estimare realistă cu o creștere de 5% pe an până la momentul amintit”. 


UPDATE 5:


Ia cuvântul Corina MARTIN, Secretar General Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din România/Președinte RESTO Constanța.

„Pe scurt, ca să începem cu concluzii. Suntem în anul al 9-lea de desfășurare a lucrărilor. De 9 ani suntem la Mera Resort. Foarte multe companii private desfășoară sau vând produse și servicii pe aeroporturile din România. După primele 6 luni ale anului 2024 ați văzut ca în România deja traficul aerian a depășit cu 10,5% numărul de pasageri din 2019. Asta înseamnă mai mulți pasageri care au zburat pe aeroporturile din România. Mai mulți pasageri înseamnă mai mulți turiști, nu doar conaționalii noștri. Sigur că sunt multe de spus aici. A fost un an cu o creștere a prețului biletului de avion”.

„Au crescut și pachetele de charter pe destinații iubite de turiștii români - Turcia, Dubai etc. Deși românii s-au orientat mai mult spre destinații românești, nu avem zboruri interne pentru a dezvolta destinația turistică. Conectivitatea dintre destinațiile din România este foarte joasă. Traficul pe zborurile interne din România este sub anul 2019. România nu se promovează ca destinație”. 

„În numele boardului ANAT solicităm și vom avea o întâlnire cu companiile aeriene și cu directorii pentru că ne deranjează tarifele mari pe aeronave în timp ce serviciile scad, iar întârzierile ne crează probleme. Ne nemulțumește activitatea de pe Otopeni. Nu am auzit să fie planuri de investiții pentru un nou terminal. Poarta de intrare în România trebuie să arate altfel și la alte standarde. Am solicitat și noi să facem o procedură atunci când avem grupuri de turiști străini să avem proceduri speciale cu anumite zone destinate să avem un meet and greet. Asta pentru ca prima impresie să fie una favorabilă”.  




Citește și:
ZIUA LIVE: Actrița Mădălina Mihai, interviu în exclusivitate pentru ZIUA de Constanța. „Sper să avem o întâlnire îmbucurătoare cu publicul” (VIDEO)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii