Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT OMD Mamaia Nord, la final de sezon estival 2024 (GALERIE FOTO)

ro

23 Sep, 2024 13:21 637 Marime text
Conferința de închidere a sezonului estival 2024 din mamaia nord este organizată astăzi de OMD Mamaia Nord. În cadrul conferinței vor fi abordate subiecte importante precum : Integrarea nevoilor persoanelor/turiștilor cu dizabilități și schimbările care vor face stațiunea mai accesibilă și mai primitoare. 

Plecând de la parteneriatul dintre ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor), reprezentată de președintele interimar Sebastian Hotca, directorul general ANPC Paul Anghel și CNDR (Consiliul Național pentru Dizabilitățile din România), reprezentat de Sorin Țața,  se va vorbi pe larg despre impactul acestor măsuri asupra industriei Horeca. 

Discuțiile vor fi axate pe faptul că domeniul Horeca va trebui să ia măsuri concrete pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în locațiile sale, de la accesibilizarea spațiilor până la adaptarea produselor și serviciilor oferite. 

Cu această ocazie vor fi prezenți și vor lua cuvântul : Sebastian Hotca- vicepreședintele ANPC,  Paul Anghel- Directorul General ANPC,  Sorin Ilie Țața- reprezentant Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), George Măndilă- președinte OMD Mamaia Constanța, Dumitru Filip- OMD Mangalia, Anca Nedea- fost președinte ANT , Corina Martin- Secretar General Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) , Cristian Bărhălescu- președinte ANAT Sud-Est. 

Sorin Țața va susține o prezentare, iar ulterior vor interveni și reprezentanții ANPC, pentru a detalia măsurile legislative și soluțiile care pot fi implementate pentru respectarea acestor cerințe.

UPDATE. ora 13.15

Mirela Matichescu mulțumește de prezența și invită ANPC să discute despre măsurile privind persoanele cu dizabilități

Sebastian Hotca, vicepreședintele ANPC ia cuvântul. 

„De la anul intră în vigoare legea 232 pe 2023. Am încheiat un parteneriat cu consiliul național al dizabilităților din România pentru a putea implementa aceste măsuri. Prezența noastră este justificată de acest lucru. Încercați să vă imaginați cum persoanele cu dizabilități ajung într-o locație - hotel de ex care trebuie să aibă cel puțin o baie în cameră. Cei cu probleme locomotorii trebuie să locuiască o perioadă, să fie cazați și le-ar fi greu în prezent să realizeze acest lucru. Și categoria de nevăzători au probleme. Așadar eu sunt însoțit de Sorin Tata reprezentantul Consiliului Dizabilităților care va vorbi despre care sunt dificultățile“ - a transmis Sebastian Hotca. 



Sorin Ilie Țața- reprezentant Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) ia cuvântul

„Numele meu este Sorin Țața, reprezint Consiliul Național al Dizabilităților din România. Lucrez ca reprezentant de al drepturilor persoanelor cu dizabilități de vreo 16 ani. În România sunt un milion de persoane cu dizabilități. Cele mai multe sunt cele cu mobilitate redusă - utilizatori de scaun rulant sau alte dispozitive de deplasare. 5% din populația României are o dizabilitate. 

Legea 232 este o directiva europeana care a fost data in 2019 și transpusă în 2020 și are are efecte din 2025. Unic la ea este ca exact ca gdpr intră în vigoare în tot spațiul european. Accesibilitatea la noi nu e un fenomen nou. Din 2006 tot lucrăm la asta. Avem și un act normativ care reglementează, dar nu existau sancțiuni. Din 2025 vor fi aplicate. Sunt două mituri - ca accesibilitatea e scumpă și ca nu avem experti. Nu este adevărat! Pentru companii, toate rampele, panouri, pot fi platite dintr-un fond de handicap pe care firmele le platesc deja

Este o problemă reală ca avem conferințe și workshopuri unde sunt puține hoteluri unde se duc. Nu sunt lucruri complicate. Există specialiști în domeniu care te pot ghida pas cu pas. Vorbim de lucruri simple întâlnite de toți cum sunt rampele, sau ușile mai largi sau un spațiu mai mare între mese. Există elemente cum ar fi marcajul tactil - cum e o bandă pe jos covor tactil pentru nevăzători pentru a ajunge la recepție de exemplu. Vorbim și de indicatoare tactile“ - a precizat Sorin Țața . 
 

Ia cuvântul Sebastian Hotca, vicepreședintele ANPC 

„Este important ca această categorie de consumatori să se bucure de aceste drepturi. Nevoia de accesibilizare vine din acest număr, 1 milion - un număr extraordinar de mare - care se poate transforma într-un milion de clienți - căci și ei au drepturi și să se bucure de respectarea acestora. 

Rezultatele sezonului au fost pozitive. Au fost o continuare a eforturile pe care le face ANPC. Am avut trei puncte de comandă pe litoral. Cred ca acest lucru a fost destul de benefic. Am constatat ca mare parte din operatorii economici au înțeles exigențele ANPC subliniate și în anii anteriori. Toată activitatea a cunoscut o îmbunătățire semnificativă. ANPC este și a fost deschisă pentru un astfel de dialog. 


​Termenul de implementare este 25 iulie 2025. Un procent semnificativ este prevăzut în legislație pentru hoteluri. Amenzile sunt cuprinse între 5000 și 15000 lei“ - a transmis Sebastian Hotca. 

Anca Nedea ia cuvântul. 

„Eu sunt aici și ca reprezentant al OMD Mangalia - instituția care a fost indrituita să ne controleze, au venit în sud și au făcut prevenție dar au venit niște doamne de la un institut de dizabilități să ne instruiască. Vreau ca în final demersul acesta să fie eficient. Să vorbim de hotelurile de trei stele, cele mai multe clădiri sunt de pe vremea vechiului regim, marea majoritate a operatorilor economici au ales să vândă și cei care au cumpărat au luat credite.. Am ajuns și la o chestie importantă, referitor la costuri. Astfel, la final de an avem iar o creștere de salariu și urmează alte costuri“ - a transmis Anca Nedea. 


Mirela Matichescu spune ca oamenii de afaceri nu ar trebui sa fie speriati de astfel de masuri pentru ca vor exista solutii legale pentru ca modificările sa fie făcute așa cum trebuie

„Concediile și vacanțele sunt făcute pentru ca tu să te relaxezi. Dacă nu reușești să te odihnești, societatea nu e construită sănătos“ - a menționat Mirela Matichescu

Sebastian Hotca, vicepreședintele ANPC felicită operatorii pentru sezonul abia închis. 

Vorbim de bilanțul sezonului și să arătăm ca suntem uniți și vorbim nu doar de o destinație. Am identificat ca a noastră concurență nu este în România. Vorbim de o industrie care arată ca PIBul ajunge undeva la 10%. Din nefericire România este puțin deficitară și a pierdut startul vizavi de cât trebuie să colecteze din această sumă. Zilele trecute l-am văzut pe domnul Isărescu care spunea că deficitul comercial pe turism a ajuns la 1,6 miliarde lei cheltuiți de români în străinătate. Aș vrea să vă spun că noi am identificat problemele cu care se confruntă litoralul. Vorbim de un sezon bun, dar scurt, asta pentru că nu reușim să adaptăm anumite măsuri pentru a prelungi sezonul - vouchere de vacanta, an școlar etc. 

Voucherele ar trebui să fie valorificate începând din 1 septembrie până pe 15 iunie cel mult. Nu ar mai fi eficient ca voucherele să fie acordate doar persoanelor cu un anumit plafon salarial. Asta a dus la un deficit de 30%. Vorbeam de parteneriate între instituții publice și mediu de afacere. Vrem să ne așezăm la masă cu Guvernul și să găsim măsuri de sprijinire a ramurilor din economia românească. Avem un context favorabil pentru ca piețele cu tradiție - Spania, Grecia etc - iau măsuri pe turism de masă. 

Noi putem elabora o strategie să atragem acea masă dar fără să ne lovim de problemele cu care se confruntă aceste state. Am crescut mult vizavi de calitatea serviciilor, de facilitățile oferite turiștilor, gradul de confort, ne adaptăm din mers și ne dorim ca orice turist să plece extrem de fericit și mulțumit iar raportul preț - serviciu să fie unul bun“ - a precizat Mirela Matichescu

Ia cuvântul Cristian Popescu de la Federația Mamaia Nord. 

Mamaia Nord a fost zona preferată pentru că nu s-a acționat asupra plajelor. Gradul de ocupare al cazărilor a fost mult mai mare. La un număr de 40 de apartamente eu am avut 85% grad de ocupare în iulie și 87% în august. A fost o creștere de câteva procente. Apartamentele care închiriază fără formă legală nu avem noi putere asupra lor, ne crează o concurență ilegală că nu plătesc taxele aferente. Pe data de 7 septembrie am avut acoperire de 20% pentru ca începea școala“ - a precizat Cristian Popescu. 


Mirela Matichescu subliniază că vacanțele copiilor ar trebui prelungite. 

Ia cuvântul Nicolae Bucovală despre Mamaia

„Mamaia a mers foarte bine, cu dificultăți. Nu avem suportul administrației locale care e necesar. Declarațiile preluate de presa (n.r Declatatiile lui Chitac) nu aduc un beneficiu turismului. În campania electorală s-au perindat în campanie electorală și ne laudau. Acum vin afirmații care afectează stațiunea Mamaia, dar avem încredere în turiști. 

Mamaia astăzi arată altfel din punct de vedere al hotelierilor. Au investit enorm de mult în industria hotelieră și în servicii. Creșterea este între 10-20% ca volum de venituri. Se putea și mai mult, dar pe noi ne ajung din urmă prețurile. Când ne este mai bine, crește fiscalitatea și prețurile.

Credeți că bugetul României se face prin a stoarce agentul economic? Am încheiat un contract cu o firmă poloneză cu o valoare de 5 milioane de euro. Să le dea Dumnezeu sănătate și să vină în România.

Acum după ce ne-a mers cât de cât, nu suntem Grecia și să spunem că ne trebuie un anumit nivel de consumatori. Nu suntem în starea asta.

Nu reușim în Mamaia să facem o alee pietonală.  Ne lipsește pictorul pe care il taxăm inutil, cartea și anticariatul pentru turism cultural“ - a precizat Nicolae Bucovală

A luat cuvântul George Măndilă de la OMD Mamaia Constanța. 

„Eu am fost în sală la dezbaterea publică dar am plecat. Aș fi vrut să văd tot contextul afirmației.Eu am cerut la Direcția de Statistică cifrele, ca să vedem procentele de creștere. Anul trecut aveam 3,5% pe toți indicatorii turistici. Mamaia s-a mișcat în limita PIB, stațiunea nu e deasupra și nici dedesubt. 

Sper ca cifrele pe anul acesta să fie de peste 7%. Stațiunea Mamaia are nevoie ca și Mamaia Nord și intreaga riviera de turiști străini. Avem nevoie de experiențe exotice, de un babilon cultural și mai multe limbi care să se audă în destinație. Aici intervine România ca brand turistic. Nu poate doar Mamaia, Mangalia sau alta stațiune să aducă străinii,  turistul vine pentru ceva mai complex. 

Vreau să audă Ministerul Turismului să înființeze OMD național. Se poate înființa piramidal de OMD locale.  România mai are o șansă să se promoveze pe regiuni istorice. Este nevoie să înființăm OMD regional. Aici CJ Tulcea să colaboreze pentru Dobrogea“ - a precizat George Măndilă. 

Anca Nedea ia cuvântul. Anca Nedea reprezintă OMD Mangalia.

Pentru sud a fost greu. Plajele au fost închise în majoritatea stațiunilor pentru că până în luna mai s-au construit digurile. Nu s-a mai făcut pauză în sezon. Și eu mă bucur de o plajă extraordinară în dreptul hotelului. A fost un sezon greu cu multe anulări, dar am avut și turiști care s-au bucurat enorm vorbim de plaje nu foarte mari, au nisip bun, de calitate. Am pierdut mult la buget. 


Ia cuvântul Corina Martin

Astăzi deja am pregătit ce a cerut ministerul. Propunerile de a modifica strategia pentru turism. Propunem o taxă de un euro pentru turiști pentru a fi sursa de constituire a unui OMD național. Pe litoral aproape 2 milioane de turiști au fost în sezon. Sunt cifre pe care noi le-am consultat. Au fost weekenduri cu 200.000 de turiști pe litoral. 

Cea mai mare creștere a fost în Mamaia, Mamaia Nord si Costinesti. Eforie stă pe balanța medie, profită din plin de apropierea de Constanța dar cu tarife mici. Îi lipsește doar un OMD. Se constituie OMD Vama Veche Limanu 2 Mai, se votează chiar la această oră. 

Vă pot spune în numele patronatelor și a agenților de turiști, că avem o creștere de 20% față de anul trecut. Vremea ne-a ajutat foarte mult. Ne-a ajutat că tarifele pentru avioane au crescut pe mediul internațional. Probabil ca ați văzut și declarațiile hotelierilor din Bulgaria, cu scăderi de 40%. Noi pe litoralul din România am crescut. Promovarea OMD-ului s-a văzut din plin! Mamaia Nord se poziționează foarte bine. Litoralul românesc trebuie să atragă, așa cum a spus și George Măndilă, turiști străini“ - a menționat Corina Martin

Corina Martin spune că il invită pe primarul Vergil Chițac la o întâlnire pentru a discuta despre turism și să discute despre ce aduce turismul din Mamaia către orașul Constanța. 


Citește și: 

Investițiile și extinderea sezonului estival, prioritățile anului 2025 pentru stațiunea Mamaia Nord
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii