LIVE TEXT Situația hidrologică a Dunării și bilanțul activităților din sezonul estival, în atenția autorităților din județul Constanța (VIDEO+DOCUMENT)
LIVE TEXT: Situația hidrologică a Dunării și bilanțul activităților din sezonul estival, în atenția autoritățilorEste vorba despre Ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia va fi analizată situația hidrologică a Dunării, în contextul hidrometeorologic existent în amonte de țara noastră, pe sectorul mijlociu al bazinului hidrografic al Dunării, unde precipitațiile abundente au produs debite foarte mari și vor fi adoptate măsurile necesare pregătirii, prevenirii și asigurării capacității de răspuns la riscurile generate de creșterea nivelului Dunării, la nivelul județului Constanța.
De asemenea are loc și Ședința Colegiului Prefectural, în cadrul căreia va fi prezentat bilanțul activităților desfășurate de instituțiile cu atribuții in domeniu, în sezonul estival 2024.
La declarații participa, alături de Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, colonel dr. ing. Cristian Amarandei, și directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Titel Gagiu.
UPDATE. ora 12.35
Prefectul Silviu Coșa vorbește despre cele două ședințe în care s-au prezentat activitatea în sezonul estival.
Din primele cifre estimate a crescut numărul turiștilor cu procente cuprinse între 5-15% în toate stațiunile.
Cea de-a doua ședință a fost dedicata situațiilor de urgență și s-au analizat posibile efecte a creșterii debitelor Dunării în următoarea perioadă.
A fost analizat istoricul 2006, 2010, 2012 și 2016.
ABADL a luat masuri de verificate a lucrărilor hidrologice. De asemenea, ieri a fost și o ședință a comandamentului național.
Astăzi a fost adoptată o hotărâre care conține măsuri pentru a împiedica producerea de evenimente care să pună în pericol viata și integritatea cetățenilor județului Constanța.
„Nu vorbim de debite de intrare în țară de peste 15.000 mc/s așa cum a fost în 2006, debitul prognozat este de 8000 m. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fim vigilenți. Este foarte important rolul și acțiunea autorităților locale. Am solicitat pregătirea mijloacelor și forțelor de intervenție și a spațiilor de evacuare pentru a nu fi nevoie de intervenție de corturi și containere pentru a scoate oamenii de apă. Am solicitat inventarierea persoanlor care au probleme și nu se pot evacua singure“ - a precizat prefectul Silviu Coșa.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Titel Gagiu a precizat care sunt UAT-uri avute în vedere pentru eventuala viitură de pe Dunăre:
- UAT Ostrov cu localitatea Ostrov
- UAT Lipnița cu localitatea Izvoarele
- UAT Seimeni cu localitățile Seimeni și Dunărea
- UAT Topalu - cu localitățile Capidava și Topalu
- UAT Ghindarești cu localitatea Ghindărești
- UAT Hârșova cu parțial Hârșova
Comisia pentru Situații de Urgenta se poate întruni ori de câte ori va fi cazul.„Vor fi pregătitre echipele de lucru cu specialiști de la instituțiile cu atribuții în acest sens. Un rol important va fi de monitoriuzare a situației de urgență. Specialiștii ABADL, autoritățile locale vor urmări permanent evoluția și dinamica situației. Când se va stabili că siutuația se va deprecia să fie luate în mod rapid cele mai eficiente măsuri. Să fie anunțată popiulația pentru a se pregăti. Autoritățile să identifice persoanele vulnerabile care să devină o prioritate. Suntem pregătiți și considerăm că suntem pregătiți“ - a precizat nspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, colonel dr. ing. Cristian Amarandei
Citește și:
LIVE TEXT. Știri ConstanțaSilviu Coșa și Adriana Arghirescu, prezenți la lansarea proiectului „Plusul necesar. Învățarea pe tot parcursul vieții” (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!