Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:01 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locatarii cer respectarea intimităţii Cum au reuşit constănţenii să modifice proiectul ridicării a două blocuri pe bulevardul Tomis

ro

22 Aug, 2015 00:00 4575 Marime text
În luna iunie, cotidianul ZIUA de Constanţa nota faptul că, peste drum de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, două noi construcţii aveau să „răsară“ sub geamurile locatarilor blocului A2. Bonus, toată vederea acestor locuitori ai blocului de patru nivele către bulevardul Tomis ar urma să fie luată de construcţiile propuse de iniţiatorul unul Plan Urbanistic de Detaliu. Mai exact, blocurile de câte 7 etaje ar lua toată vederea spre parc a locatarilor blocurilor A2, fiind flancate de blocurile TS3 şi TS4.
 
Citeşte şi:
Teren de la Giurgiucanu, pe Tomis?: Încă două blocuri şi mai multe parcări vor „răsări“ pe spaţiul verde din Constanţa

„Turnurile“ din faţa blocului de patru nivele

Anunţul privind consultarea asupra propunerii preliminare a PUD-ului pentru „construire 2 imobile S+P+5+6-7E, parcare şi spaţii comerciale la parter şi apartamente de locuit la etaje“ a fost poziţionat în spatele unui gard viu ornamental. Am spune că locul a fost nefericit ales, oferind insuficientă vizibilitate pentru cei realmente interesaţi de ceea ce se întâmplă cu zona lor de locuire, dar asta nu i-a împiedicat însă pe locatarii din zonă să îşi exprime nemulţumirile. La subsolul anunţului era scris că „publicul este invitat să transmită observaţii şi propuneri asupra documentelor disponibile la sediul Primăriei Municipiului Constanţa, bulevardul Tomis nr. 51, camera 212, în perioada 17.06.2015 - 01.07.2015, între orele 8.00 - 16.00“, ceea ce oamenii au şi făcut.

Persoanele are au participat la procesul de informare şi consultare din zona aferentă suprafeţelor de teren pentru care s-a solicitat elaborarea Panului Urbanistic de Detaliu şi care au depus contestaţii au fost proprietarii constituiţi în Asociaţia de proprietari Bloc A2 şi proprietari din blocul TS3. Astfel, proprietarii din zona de studiu au depus contestaţii, în perioada de consultare asupra propunerilor preliminare a Planului Urbanistic de Detaliu, oamenii exprimându-şi dezacordul privind construirea celor două imobile.
 
Asociaţia de proprietari a blocului A2, scările A, B, C, şi-a exprimat dezacordul în ceea de priveşte edificarea celor două imobile, iar obiecţiunile exprimate au aspecte legate de regimul de înălţime propus, care ar afecta iluminatul natural, spaţiul verde, mediul înconjurător şi condiţiile de viaţă, prin adresele nr. 87630/24.06.2015 şi nr. 87633/24.06.2015. Obiecţiunilor acestea, urbanistul Marius Şocarici de la elaboratorul Usonia SRL, a trimis celor interesaţi adresa nr. 92682/02.07.2015, prin care a argumentat din punct de vedere tehnic şi legal propunerile PUD-ului.
Daniel F., preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 444/149A, bloc TS3, a adus la cunoştinţa beneficiarilor că nu este de acord cu Planul Urbanistic de Detaliu prin adresa nr. 90057/29.06.2015

„Afectarea însoririi şi a intimităţii şi îngreunarea traficului pietonal“


Constanţa Mariana L. şi Ioana T., care locuiesc în blocul TS3, au transmis, de asemenea, adrese prin care îşi exprimă dezacordul privind edificarea celor două construcţii, motivând că acest lucru ar duce la afectarea însoririi şi a intimităţii. Şi vecinul lor, Marian F., a solicitat respingerea PUD-ului, invocând aglomerarea excesivă a zonei, afectarea însoririi, a intimităţii şi îngreunarea traficului pietonal prin amenajarea locurilor de parcare.

Lucian B., un locatar al blocului A2, a invocat încălcarea prevederilor Ordinului 119/04,02.2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei (distanţa minimă faţă de construcţiile adiacente), a Legii 24/15.01.2007 privind reglementarea şi administrarea spatiilor verzi din intravilanul localităţilor şi a Legii 47/19.03,2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 21/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, numărul de locuri de parcare insuficiente, distrugerea trotuarului la bulevardul Tomis prin amenajarea de locuri de parcare.

Pentru toate aceste solicitări, în raportul informării şi consultării Planului Urbanistic de Detaliu se arată că arhitectul Marius Şocarici a transmis tuturor acestora răspunsul la obiecţiile şi solicitările acestora.

Interesele locatarilor, reprezentate de avocat

Prin adresa nr. 94426/06.07.2015, Asociaţia de proprietari Bloc A2, reprezentată convenţional prin avocat Cristian lon, solicită informaţii referitoare la procedura de informare şi consultare a publicului desfăşurată pentru PUD, cât şi aspecte legate de amenajarea locurilor de parcare pe domeniul public, „nerespectarea HCJ nr. 152/2013 privind stabilirea suprafeţelor minime de spaţii verzi şi a numărului minim de arbuşti, arbori, plante decorative şi flori aferente construcţiilor realizate pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa, reclamă edificarea de console pe domeniul public“, se arată în adresa nr. 94426/06.07.2015, înaintată de reprezentantul asociaţiei. Referitor la acest punct de vedere, proiectantul a răspuns solicitărilor sale, iar Primăria Constanţa, prin Direcţia de Urbanism, a procedat la înaintarea răspunsului către solicitant, după cum se arată în raportul procedurii.


Trebuie precizat că acelaşi avocat Cristian Ion reprezintă şi interesele locatarilor blocurilor U1 şi T1 din Tomis Nord, acolo unde, tot pe spaţiul verde, ar fi trebuie să se ridice două blocuri şi să fie amenajate mai multe locuri de parcare. Proiectul PUZ-ului respectiv a avut deja două runde de consultări eşuate, urmând să aibă loc cea de-a treia.
 
Şi Asociaţia de Proprietari a blocului A2, scara C, a trimis o adresă prin care a solicitat stadiul dosarului în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, pentru care s-a emis răspunsul nr. R/105958/2015, se arată în raportul informării şi consultării.

Modificări aduse proiectului iniţial

Astfel, după ce locatarii direct afectaţi de edificarea acestor două imobile au transmis opiniile şi nemulţumirile lor, conform argumentelor tehnice şi legale invocate de elaboratul SC Usonia SRL pentru beneficiarul Apostol Elena, iniţiatorul PUD-ului, propunerile Planului Urbanistic de Detaliu au suferit unele modificări, după cum urmează: micşorarea consolelor către domeniu public de la 1,5 m la 0,9 m cu asigurarea unei distanţe de 4.00 metri pe verticală de la cota terenului amenajat; amenajarea locurilor de parcare necesare investiţiei în limita terenului proprietate. Astfel, pe lotul I se vor amenaja la parterul imobilului propus, iar pe lot 2 - în subsolul imobilului, fără afectarea domeniul public. De asemenea, s-a propus amenajarea de platforme pentru colectarea selectivă a gunoiului şi a unui loc de joacă în limita terenului proprietate, se arată în raportul procedurii, disponibil şi în secţiunea „documente“. Aşadar, cele două imobile vor putea fi construite, cu aceste mici modificări.
 
În anul 2008, ZIUA de Constanţa nota faptul că, în apropierea Spitalului Judeţean, pe o bucată de pământ pe care toată lumea o ştie ca fiind spaţiu verde, aveau să se ridice două blocuri cu câte 13 etaje. Beneficiara impresionantei lucrări era aceeaşi Elena Apostol, care depusese la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentele pentru obţinerea unui aviz de mediu. Proiectul de atunci prezenta o serie de disfunţionalităţi, iar proiectul a fost stopat. De această dată însă, blocurile din faţa blocului A3 au toate şansele să se înalţe semeţ.
 
Citeşte şi: Iarba verde de sub blocuri

Înălţime la jumătate, în 2006

Ciudat este că nicăieri în documentaţie nu se specifică modul în care beneficiarul, Elena Apostol, a pus mâna pe un teren în buricul târgului, şi tocmai pe spaţiul verde. Se pare că aceasta a cumpărat terenul în urma unei dispoziţii de punere în posesie, semnată de primarul Radu Mazăre, al cărei principal beneficiar a fost Georgică Giurgiucanu. Personaj controversat, acesta a reuşit să-şi adjudece o mare parte din oraş, în urma unor retrocedări care l-au dus pe mai-marele Constanţei pe la uşile DNA-ului. În luna martie 2006, acelaşi proiect, cu acelaşi beneficiar, figura la APM ca având cinci sau şase etaje.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii