Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:17 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teren de la Giurgiucanu, pe Tomis? Încă două blocuri şi mai multe parcări vor „răsări“ pe spaţiul verde din Constanţa (galerie foto)

ro

22 Jun, 2015 00:00 7598 Marime text
Nici bine nu s-a uscat cerneala pe cele mai recente reclamaţii ale constănţenilor depuse la Primăria Constanţa privind viitoare construcţii ce urmează a fi edificate pe (puţinul) spaţiul verde al urbei, că încă o propunere de Plan Urbanistic de Detaliu vine să lovească în moalele capului intenţiile tuturor de a respira altceva decât betoane. Chiar vizavi de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, două noi construcţii vor „răsări“ sub geamurile locatarilor blocului A2. Ca bonus, toată vederea acestor locuitori ai blocului de patru nivele către bulevardul Tomis ar urma să fie luată de construcţiile propuse de iniţiatorul PUD-ului.

Blocuri de 7 nivele, parcări şi spaţii comerciale


De câteva zile, anunţul privind consultarea asupra propunerii preliminare a PUD-ului pentru „construire 2 imobile S+P+5+6-7E, parcare şi spaţii comerciale la parter şi apartamente de locuit la etaje“ este poziţionat în spatele unui gard viu ornamental. Insuficient de vizibil pentru cei realmente interesaţi de ceea ce se întâmplă cu zona lor de locuire. La subsolul anunţului stă scris că „publicul este invitat să transmită observaţii şi propuneri asupra documentelor disponibile la sediul Primăriei Municipiului Constanţa, bulevardul Tomis nr. 51, camera 212, în perioada 17.06.2015 - 01.07.2015, între orele 8.00 - 16.00“. Cei nemulţumiţi au aşadar ocazia să se exprime până miercurea viitoare.

Constănţenii, cu jalba-n proţap la municipalitate

Amintim că recent, viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, a retras un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local din luna aprilie, în urma unei scrisori înaintate de două asociaţii de proprietari. PUZ-ul respectiv viza construirea unor parcări în cartierul Tomis Nord, dar şi ridicarea a două blocuri de locuinţe. Desigur, pe spaţiul verde. Pentru că sunt mai multe nemulţumiri, proiectul va avea parte şi de o a treia serie de consultări.

Citeşte şi 

Timpul.info: În Constanța, morții primesc teren de la Primărie și construiesc blocuri de 6 etaje (galerie foto)
 
Primăria recheamă oamenii la consultări: PUZ-ul întocmit pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, la mâna constănțenilor
 
„Până la soluţionarea litigiilor“: Proiectul PUZ-ului pentru blocul social din Faleză Nord şi cel elaborat de firma lui Felix Arsene, retrase (documente)
 
Constănţeanul.com: Încă două distrugeri de spațiu verde intră la votul Consiliului Local Constanța

Bloc pe terenul unui veteran de război: PUZ-ul pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, din nou supus consultărilor (galerie foto + documente)

Disfuncţionalităţi la proiectul iniţial - lipsa locurilor de parcare

Revenind însă la PUD-ul de pe bulevardul Tomis, din zona blocului A2, aflăm că iniţiatoarea acestuia este o anume Elena Apostol, iar elaboratorul este SC Usonia SRL. În anul 2008, ZIUA de Constanţa nota faptul că, în apropierea Spitalului Judeţean, pe o bucată de pământ pe care toată lumea o ştie ca fiind spaţiu verde, aveau să se ridice două blocuri cu câte 13 etaje. Beneficiara impresionantei lucrări era aceeaşi Elena Apostol, care depusese la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentele pentru obţinerea unui aviz de mediu. Acelea arătau că, în conformitate cu certificatul de urbanism nr. 159 din 16 ianuarie 2007, emis de Primăria Constanţa, se ajunsese în faza de „PUZ parţial“. „Acest tip de plan este inexistent în documentaţiile de specialitate din domeniul urbanismului, fiind un hibrid între PUD şi PUZ“, se mai specifica în actele depuse la APM. De asemenea, se mai prezentau şi o serie de disfuncţionalităţi, printre care faptul că pe amplasament nu există reţele edilitare. O altă problemă descrisă era lipsa locurilor de parcare, pentru care ar fi trebuit să se recurgă la amenajarea unora subterane. „Însă, în cazul amplasării unei clădiri în zona blocului A2, între blocurile TS2 şi TS3, se vor asigura două nivele de subsol cu parcaje subterane cu capacitatea maximă de 22 de locuri“, se arăta în documentele de la acea dată.

Sub nasul vecinilor

De asemenea, o altă disfuncţionalitate prezentată este şi „apropierea faţă de blocurile vecine“, însă nici de acest fapt pare că nu se ţine seama prea mult. În documentaţie se mai arăta că, „în zonele alveolare existente în lungul bulevardului între cele două TS-uri cu opt etaje şi blocul A2 cu patru nivele, amplasarea de clădiri este posibilă cu eforturi minimale ale investitorilor. Clădirile cu regim de înălţime P+7-15E şi spaţii comerciale la parter de-a lungul bulevardului“. Arhitectul care s-a ocupat atunci de aceste viitoare construcţii, Alexandru Bălan, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, zona Dobrogea, la acea dată, recunoştea că „se va crea un relativ disconfort pentru locuitorii clădirilor învecinate pe durata execuţiei lucrărilor la clădiri şi la racorduri de reţele“.
 
De la 15 etaje propuse atunci, s-a ajuns în prezent doar la 7 nivele, după cum arată propunerile de acum, însă problema parcărilor încă nu pare soluţionată de investitori. Din imaginea PUZ-ului, vedem că se propune şi amenajarea a 22 de alveole de parcare noi, în locul actualului trotuar, şi a altora în faţa unuia dintre blocurile ce urmează a fi construite, celălalt urmând să aibă spaţii comerciale la parter. Alte locuri de parcare sunt propuse să fie amplasate chiar pe lateralele blocului A2. Blocurile vor fi construite însă pe două loturi distincte de teren - lotul 1, de 367 de metri pătraţi, şi lotul 2, de 394 de metri pătraţi, urmând să fie despărţite de o alee ce va face legătura cu bulevardul Tomis.

Înălţime la jumătate, în 2006

Ciudat este că nicăieri în documentaţie nu se specifică modul în care beneficiarul, Elena Apostol, a pus mâna pe un teren în buricul târgului, şi tocmai pe spaţiul verde. Se pare că aceasta a cumpărat terenul în urma unei dispoziţii de punere în posesie, semnată de primarul Radu Mazăre, al cărei principal beneficiar a fost Georgică Giurgiucanu. Personaj controversat, acesta a reuşit să-şi adjudece o mare parte din oraş, în urma unor retrocedări care l-au dus pe mai-marele Constanţei pe la uşile DNA-ului. În luna martie 2006, acelaşi proiect, cu acelaşi beneficiar, figura la APM ca având cinci sau şase etaje.

Alte încercări ale Elenei Apostol

Revenind însă la solicitantul Elena Apostol, aceasta a obţinut şi în anul 2013 două certificate de urbanism de informare - nr. 983 şi nr. 987, din 5 aprilie, valabile până la 5 aprilie 2015, pentru aceeaşi adresă: bulevardul Tomis, lot 1 şi lot 2 bloc A2. Acestea erau însă separate atunci, însă anul acesta, pe 20 ianuarie, a obţinut şi CU de informare cu nr. 186, pentru lotul 1 + lotul 2. Pe 9 martie, Primăria i-a eliberat şi CU nr. 662 pentru „elaborare PUD pentru construire 2 imobile S+P+5+6-7R - parcare şi spaţiu comercial la parter si apartamente la etaj“, a cărui valabilitate este de 24 de luni.
 

Citeşte şi



 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • habar nam 22 Jun, 2015 20:07 ONFORM ORDIN NR. 119 DIN 4 FEBRUARIE 2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata a populatiei EMITENT:MINISTERUL SANATATII PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 127 DIN 21 FEBRUARIE 2014 CAPITOLUL I Norme de igiena referitoare la zonele de locuit Art. 3. - (1) Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa asigure însorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore la solstitiul de iarna, a încaperilor de locuit din cladire si din locuintele învecinate. (2) În cazul în care proiectul de amplasare a cladirilor evidentiaza ca distanta dintre cladirile învecinate este mai mica sau cel putin egala cu înaltimea cladirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire,care sa confirme respectarea prevederii de la alin. (1). CONFORM NORMATIVULUI PRIVIND PROIECTAREA CLADIRILOR DE LOCUINTE NP 057- 02 Anexa 3.4.(D) Insorirea Condiţia tehnică privind însorirea se referă la criteriile de pătrundere directă a razelor solare îninteriorul clădirii.O locuinţă trebuie astfel amplasată şi orientată încât, cel puţin una din camerele de locuit(dormitor sau cameră de zi) să primească radiaţia solară directă, un anumit număr de ore pe zi, subanumite unghiuri minime, pe toată perioada anului. Criterii şi niveluri de performanţă cu privire la: 1. Asigurarea condiţiilor de însoleiere 1.1. durata de însorire pentru cel puţin una din încăperile de locuit, întro zi de referinţă(21 februarie, sau 21 octombrie) trebuie să fie de:• cel puţin 2 ore 1.2. unghiul de incidenţă în plan vertical al razelor solare directe,în ziua de referinţă(21 februarie sau 21 octombrie), trebuie să fie:•min. 6°.3.4.(D). 1.3. unghiul de incidenţă în plan orizontal al razelor solare directe, în ziua de referinţă (21 februarie sau 21 octombrie), trebuie să fie:•min. 20°: Concluzii daca se doreste bloc de locuinte: 1-Latura de pe I.C.Bratianu(latura nordica) nu poate gazdui camere de locuit. 2-latura sudica dinspre blocul de locuinte nu are distanta pana la blocul invecinat mai mare decat inaltimea blocului propus deci necesita studiu de insorire. Conform studiului de insorire latura sudica nu primeste lumina din cauza blocului existent deci nu poate gazdui camere de locuit. Concluzii daca se doreste bloc de birouri: Pentru insertia de functiuni noi, diferite de cele existente in zona este necesar acordul notarial al vecinilor.
  • valy 22 Jun, 2015 11:01 Pacat de oras de la un plan urbanistic pe 50 ani/dupa revolutie am ajuns sa vedem numai betoane si santuri si ma i marii orasului se inprejmuiesc de pomi si verdeata.