Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 02 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsurile de ordine la pelerinajul de Sf. Andrei. Reguli pentru enoriași, tradiții pentru credincioși și zi liberă pentru bugetari

ro

30 Nov, 2021 00:00 1978 Marime text
  • Sfântul Andrei este celebrat an de an la data de 30 noiembrie
  • Este numit ocrotitorul românilor și înreștinătorul Dobrogei
  • Anul acesta, restricțiile nu sunt la fel de aspre ca cele din 2020
  • Printre reguli, menționăm obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și păstrarea distanței fizice față de celelalte persoane, pe toată perioada evenimentului, în toate spațiile închise, precum și în cele deschise
 
Sfântul Andrei, celebrat la 30 noiembrie în fiecare an este ocrotitorul românilor și încreștinătorul Dobrogei. Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor, a fost frate cu Sfântul Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret.
 
Anul acesta nu mai sunt restricțiile de anul trecut în data de 30 noiembrie, când creștin-ortodocșii sărbătoresc Sf. Apostol Andrei, marcat prin pelerinaj la peștera din Ion Corvin. Ce este important de știut este că pelerinii pot veni la peșteră, dar nu în grupuri organizate (autocare, microbuze), ci cu mașina personală. Așadar, turismul religios este blogat de reglementările actualte conforme cu pandemia de COVID-19.
 
Totodată, la procesiunile și/sau pelerinajele religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul. Așadar atât enoriașii, cât și preoții trebuie să poarte masca conform legislației.
 
Silviu-Iulian Coșa: „Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanță pentru noi, întreaga comunitate de credincioși din țară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislației actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorități special pentru protecția sanitară a fiecărui participant.
 
Astfel, purtarea măștii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanță de cel puțin 2 metri între participanți și va realiza un triaj observațional (cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree nu va avea acces). Totodată, aceștia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele și suprafețele frecvent atinse. Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase.


 
Participanții pot proveni și din afara localității în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale, conform art. 4, pct. 3 din anexa 3 a HG 1183/2021.
 

Așadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credință, autoritățile doar facilitează desfășurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simț. Fac apel la conștiința tuturor enoriașilor. Același lucru îl așteptăm și de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul și ghidarea forțelor MAI”.
 

Anunțul făcut de jandarmerie

 
În perioada 29-30 noiembrie la Mănăstirea „Peştera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin va avea loc ceremonialul religios desfăşurat cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor și încreștinătorul Dobrogei. La aceasta acţiune se estimează participarea unui număr mare de credinciosi din județul Constanţa şi din judeţele limitrofe. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, alți invitați B.O.R.

Potrivit reprezentanților IJJ Constanța, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, la această manifestare vor participa jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „TOMIS” Constanța împreună cu poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa.
         
„Echipe de dialog aparținând Jandarmeriei, împreună cu preoți și voluntari, vor îndruma permanent participanții la eveniment și îi vor sprijini în rezolvarea solicitărilor îndreptățite ale acestora. Au fost stabilite trasee pentru deplasarea pelerinilor către racla cu sfintele moaște și au fost realizate marcaje pe traseul de acces în mânăstire, precum și pentru participanții la slujba religioasă astfel încât să se respecte distantarea fizică“ - au precizat reprezentanții IJJ Constanța.
       
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a ceremonialului religios, adresăm rugămintea tuturor persoanelor participante să respecte următoarele: 
  • Adoptarea unei atitudini răbdătoare și pașnice, adecvată locului în care se desfășoară manifestarea religioasă, pe toată durata acesteia;  
  • Respectarea indicațiilor jandarmilor și regulilor organizatorilor;
  • În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în apropiere;
  • Obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și păstrarea distanței fizice față de celelalte persoane, pe toată perioada evenimentului, în toate spațiile închise, precum și în cele deschise.
 

Totodată este obligatorie păstrarea unei distanțe minime de siguranță între credincioși, stabilită potrivit Ordinului nr.685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase, cu modificările și completările ulterioare.
 
Prin grija personalului clerical sau prin persoane special desemnate de acesta, la locul evenimentului  se va proceda la efectuarea unui triaj observațional și nu se va permite participarea persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)    
 
„Vă reamintim că, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr.1183 din 08 noiembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități. (Art.4, pct.3 din Anexa nr.3- Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc)
         


Facem apel către toți enoriașii care aleg să participe la manifestarea religioasă prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei să fie responsabili și îi asigurăm că sănătatea și siguranța lor sunt prioritatea noastră“ - au precizat reprezentanții IJJ Constanța.


 

Viața Sfântului Apostol Andrei

 
Sfântul Apostul Andrei s-a născut în cetatea Betsaida, aflată lângă Marea Galileii. În acea cetate, al cărui nume înseamnă „casa vânătorilor”, s-au născut trei apostoli, pescari de meserie: Sfântul Apostol Petru şi Sfântul Apostol Andrei, care erau fraţi, şi Sfântul Apostol Filip.
 
Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos.
 
Sfântul Andrei este cel care pentru prima dată l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său Simon (Petru) că l-a aflat pe Mesia. Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.
 
Când Iisus a intrat în Ierusalim, Apostolul Andrei a cunoscut şi a fost martor la toate patimile Mântuitorului şi s-a bucurat de Învierea Sa împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi apostoli, cu femeile mironosiţe.
 
Misiunea de creştinare a neamurilor pe care a avut-o Sfântul Apostol a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime. Atunci Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduirea Evangheliei, adică pentru a vorbi despre „Vestea cea Bună” a mântuirii în Iisus Hristos. Potrivit tradiţiei Bisericii, acestui Întâi chemat i-a căzut sorțul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.
 
Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal, Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei.
 

Zi liberă

 
Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează prin legea nr. 147 din 23 iulie 2012 adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin decretul nr. 517 pe 20 iulie 2012 al Preşedintelui României.
 
În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului. Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.
 
„Andrei cap de iarnă” (aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.
 
Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, titulatură izvorâtă din prezența apostolului pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul. De aceea, obiceiul spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.




Citește și:

Jandarmii și polițiștii asigură măsurile de ordine la pelerinajul de Sf. Andrei. Ce reguli trebuie să respecte cei care participă la slujbă


Turismul religios stopat de pandemie! La pelerinajul de Sf. Andrei se poate ajunge doar cu mașina personală

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii