Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 02 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turismul religios stopat de pandemie! La pelerinajul de Sf. Andrei se poate ajunge doar cu mașina personală

ro

27 Nov, 2021 00:00 2285 Marime text
pelerinajul la pestera sfantului andrei se desfasoara in conditii speciale imagini de la fata locului
  • Sărbătoarea de Sf. Andrei este una de maximă importanță pentru dobrogeni și nu numai
  • Pelerinajul la peșteră aduce an de an mii de persoane pentru a se ruga pentru ce au nevoie
 
Anul acesta nu mai sunt restricțiile de anul trecut în data de 30 noiembrie, când creștin-ortodocșii sărbătoresc Sf. Apostol Andrei, marcat prin pelerinaj la peștera din Ion Corvin. Ce este important de știut este că pelerinii pot veni la peșteră, dar nu în grupuri organizate (autocare, microbuze), ci cu mașina personală. Așadar, turismul religios este blogat de reglementările actualte conforme cu pandemia de COVID-19.
 
Totodată, la procesiunile și/sau pelerinajele religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul. Așadar atât enoriașii, cât și preoții trebuie să poarte masca conform legislației.

 
Silviu-Iulian Coșa: „Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanță pentru noi, întreaga comunitate de credincioși din țară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislației actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorități special pentru protecția sanitară a fiecărui participant.
 
Astfel, purtarea măștii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanță de cel puțin 2 metri între participanți și va realiza un triaj observațional (cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree nu va avea acces). Totodată, aceștia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele și suprafețele frecvent atinse. Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase.
 
Participanții pot proveni și din afara localității în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale, conform art. 4, pct. 3 din anexa 3 a HG 1183/2021.
 
Așadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credință, autoritățile doar facilitează desfășurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simț. Fac apel la conștiința tuturor enoriașilor. Același lucru îl așteptăm și de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul și ghidarea forțelor MAI”.

 
Citește și

Pelerinajul de Sf Andrei. Ce spune prefectul județului Constanța. Se va ține, sau nu?



Curtea de Apel Constanța a respins acțiunea pentru pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei!


Pelerinaj cu scandal. Ce spune ÎPS Teodosie. Dar autoritățile. Mesajul lui Orban. Cine poate merge la pelerinaj
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii