Ministerul Afacerilor Externe Fostul șef IPJ Constanța, chestorul Adrian Glugă detașat în Pakistan, unde ar elibera vize
Ministerul Afacerilor Externe: Fostul șef IPJ Constanța, chestorul Adrian Glugă detașat în Pakistan, unde
16 Aug, 2024 11:15
ZIUA de Constanta
1454
Marime text
Chestorul Adrian Constantin Glugă, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța (IPJ) a fost detașat, începând cu data de 7 mai 2024, consul al României în Pakistan. Acolo, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), eliberează vize. Glugă a demisionat de la IPJ Constanța după tragedia de la 2 Mai când un tânăr sub influența drogurilor a lovit mortal cu mașina două persoane, notează Europa Liberă România.
Potrivit sursei citate, Adrian Glugă nu ar fi susținut concurs pentru a intra în rândul personalului diplomatic, ci a fost detașat direct de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Pe pagina de internet a ambasadei României în Republica Islamică Pakistan numele lui Glugă nu apare, deși a fost numit consul încă din luna mai.
Aceeași sursă susține că informația ar fi fost ținută la secret de MAE. Singurul loc în care Glugă a scris că este angajat al ministerului fiind declarația de interese pe 2024, pe care a depus-o, probabil din eroare, de două ori pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Declarația de avere, care este și ea obligatorie, nu a fost încărcată pe site-ul ANI.
Elena Lasconi, împotriva numirii chestorului Adrian Glugă în funcția de consul în Pakistan
Elena Lasconi, candidata USR pentru președinția României a precizat ca nu este de acord cu numirea lui Gluga în funcția de consul la Pakistan. Ea a precizat ca cercetarea disciplinară în cazul fostului comisar șef IPJ Constanța nu a fost îndeajuns și va încerca să ia măsurile necesare pentru a aduce în atenția actualului președinte Klaus Iohannis acest aspect și să ofere un răspuns. Prezentă la Constanța, Elena Lasconi a mai spus ca trebuie lucrurile să fie spuse pe nume în cazul lui Glugă.
Aceasta a postat și un mesaj pe o rețea de socializare, în care și-a exprimat nemulțumirile în acest sens și cere aplicarea unor măsuri urgente.
„România în mandatul lui Iohannis pare că devine, în fiecare zi, țara lui „Așa vreau eu!” și „Pentru greșeli, plătesc doar nevinovații”.
Mi se pare absolut revoltător ce au descoperit jurnaliștii de la Europa Liberă: comisarul Glugă, cel care conducea IPJ Constanța când a avut loc tragedia de la 2 Mai, a fost numit consul al României în Pakistan. Detașat în MAE, fără concurs, făcut consul și ținut totul cât mai pe ascuns.
Îi cer lui Klaus Iohannis, în calitatea lui de șef al politicii externe a României, să solicite, de urgență, retragerea de la post a comisarului Glugă și solicit Ministerului Afacerilor Externe să spună public cum a luat această decizie aberantă.
Este o palmă peste obrazul părinților care și-au îngropat copiii. Este o palmă peste obrazul unei țări în care pare că dreptatea este doar pentru speciali!”, a scris Elena Lasconi
Demisia lui Adrian Glugă din fruntea IPJ Constanța a venit după tragedia din 2 Mai
La momentul tragediei din 2 Mai, în urma căreia două persoane și-au pierdut viața, iar alte trei au fost rănite, Adrian Glugă se afla la conducerea IPJ Constanța.
După accidentul din 19 august 2023, în presă au apărut informații conform cărora Vlad Pascu ar fi fost oprit de un echipaj de Poliție, înainte de evenimentul rutier, și deși avea stupefiante în mașină și se afla sub influența acestora, ar fi fost lăsat să plece mai departe.
Ulterior, șeful IPJ Constanța a venit cu declarații.
„În ceea ce privește evenimentul din data de 19 august, din dispoziția conducerii MAI și IGPR, am analizat personal evenimentul, iar după această analiză și după administrarea probatoriului în cauză, vă pot comunica următoarele aspecte:
La data de 17 august, șoferul a ajuns, împreună cu tatăl său, în județul Constanța.
În seara de 18 august, a fost oprit în trafic de polițiștii rutieri, în cadrul unei acțiuni preventive, moment în care i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere.
La data de 19 august 2023, în jurul orei 00:40, prin 112, un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre faptul că, pe D.N. 39, din direcția Vama Veche către 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere.
Având în vedere semnalarea, autoturismul a fost dat în atenție efectivelor din teren și s-au efectuat activități pentru găsirea acestuia.
În jurul orei 02:40, autoturismul respectiv a fost depistat de patrula mixtă, formată dintr-un polițist și un jandarm din cadrul G.M.J. Constanța, circulând pe D.N. 39, în localitatea Vama Veche.
A fost legitimat șoferul, precum și cei 2 pasageri, iar, în urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală, tip joint și o folie marcată cu denumirea „bromazepam”, ce conținea 4 pastile, care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor.
Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0, fiind prezent în sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, până în jurul orei 04:30.
Din datele transmise de polițiștii care au efectuat verificările, șoferul, la acel moment, nu prezenta semne specifice consumului de droguri.
Tot din verificări a reieșit că, după ce a părăsit sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, șoferul s-a deplasat la o locație, din Vama Veche, unde ar fi consumat substanțe interzise.
Ulterior, la ora 05.25, a avut loc evenimentul rutier, în urma căruia 2 persoane au decedat și 3 au fost rănite.
Cu privire la faptul că șoferul, în noaptea de 18 spre 19 august nu a fost testat cu aparatul drugtest, am dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și 2 agenți, pentru stabilirea existenței/inexistenței unor abateri.
De asemenea, în cadrul cercetărilor efectuate, au fost depistate alte 9 persoane la locația din Vama Veche, unde șoferul ar fi consumat substanțe interzise, care fac obiectul verificărilor.
Totodată, fac precizarea că drogurile ridicate din autoturismul acestuia sunt diferite față de cele indicate pe aparatul drugtest“ - a precizat chestorul Constantin Glugă.
În acest context, patru polițiști au fost eliberați din funcție.
În seara zilei de data de 23 august 2023, Ionescu Eduard, reprezentant al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat eliberarea din funcție a comisarului șef Marin Dincă - adjunctul al șefului IPJ Constanța, cu responsabilităţi în domeniul siguranţei rutiere şi ordine publică, a comisarului șef Stoian Constantin – șef al Serviciului Poliției Rutiere Constanța, a comisarului Cristea Dragoș, șef al Poliției municipiului Mangalia (împuternicit), dar și a inspectorului principal Radu Vachente, șef al Poliției Vama Veche (împuternit).
Pe 28 august, chestorul de poliție Constantin Adrian Glugă a demisionat din funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Oficial! Chestorul Adrian Constantin Glugă, fostul șef al IPJ Constanța, consul la Ministerul Afacerilor Externe (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii