Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Luminița Odobescu și Antony Blinken, discuții despre provocările de securitate din Marea Neagră și încălcarea spațiului aerian românesc de către Rusia

ro

13 Sep, 2024 10:28 194 Marime text
Sursa foto: MAE

 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi, 12 septembrie 2024, o discuție telefonică privind situația de securitate regionalǎ, inclusiv încălcarea spațiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene. A fost abordată și atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale.

Conform unui comunicat din partea MAE, ministrul afacerilor externe a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și din regiune în atenția constantă a NATO. A salutat reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. A arătat că Aliații trebuie să implementeze toate angajamentele asumate în vederea asigurării securității spațiului euro-atlantic, în general, și în regiunea Mării Negre în special.

Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse.
Partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei, donație cu importanță deosebită în contextul continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene. Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua măsurile în vederea consolidării capacității de apărare a României, se arată în comunicat.

Șefii celor două diplomații și-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în eforturile sale de a respinge acțiunile hibride ale Rusiei, care vizează inclusiv influențarea rezultatului proceselor electorale din luna octombrie.

Totodată, cei doi oficiali au trecut în revistă progresele substanțiale ale României în îndeplinirea condițiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver.
 
Cei doi demnitari au convenit să continue dialogul strâns în perioada următoare, a încheiat sursa citată.  


Citește și:
MAE condamnă atacul forțelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii