Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 19 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre sistemul SGR – „În toamnă se va atinge cifra de două miliarde de ambalaje reciclate”

ro

19 Aug, 2024 18:24 188 Marime text
Sursa foto: Ziua de Constanța/ Imagine cu rol ilustrativ








Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, la Craiova, că Sistemul de Garanţie - Returnare (SGR) "merge aşa cum trebuie", astfel că în toamnă se va atinge cifra de două miliarde de ambalaje reciclate în România, potrivit Agerpres.

"Rezultatele sunt pozitive. Dacă ne uităm la cifre, şi aşa cum s-a spus mai devreme, am depăşit 1,3 miliarde la sfârşitul lunii iulie, o să atingem în curând şi cel de-al doilea miliard, ceea ce înseamnă foarte mult pentru mediu, la fel cum înseamnă foarte mult şi pentru mediul de afaceri şi locurile de muncă. Faptul că astăzi ne aflăm aici, la Dolj deschidem cel de-al şaselea centru de sortare şi de numărare, e o dovadă în acest sens. Doar echipamentele de aici au costat peste şase milioane de euro, 120 de locuri de muncă verzi, aşa cum le numim noi, oameni din localităţile învecinate, iar natura o vedem în fiecare zi mai curată. Fie că vorbim de păduri, fie că vorbim despre albiile cursurilor de apă, fie că vorbim despre marginea drumurilor din România, cu toţii vedem că ţara noastră e mai curată de la o zi la alta şi cred că asta ar putea să însemne faptul că Sistemul de Garanţie - Returnare merge aşa cum trebuie", a spus ministrul.

Fechet a precizat însă că mai sunt şi lucruri care trebuie îmbunătăţite în ceea ce priveşte acest sistem, în special la punctele de colectare.

"Sunt de multe ori cozi nejustificat de mari la acele aparate de colectare, sunt magazine care astăzi, la opt luni distanţă de la lansarea Sistemului de Garanţie-Returnare, pur şi simplu refuză, deşi legea îi obliga, să preia ambalajele de la oameni. Din acest motiv, am rugat colegii din minister, de la Garda Naţională de Mediu, la fel cum am discutat şi cu colegii de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, să identifice toate acele puncte de colectare care nu respectă legea pentru că e un efort comun. Nu doar cetăţenii trebuie să participe, dar şi comercianţii şi producătorii. Până la urmă e un întreg ansamblu care nu funcţionează în lipsa participării unui actor din acest întreg ecosistem pe care îl numim noi atât de frumos hora reciclării", a adăugat ministrul.

Mircea Fechet s-a aflat luni, la Craiova, la deschiderea celui de-al şaselea centru de numărare şi sortare RetuRO SGR din ţară. 
 
Citește și
Reciclarea ambalajelor cu garanție, sursă de venit pentru familiile sărace! Copii trimiși la adunat pet-uri și doze de pe străzi
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii