Monseniorul Ieronim Iacob, la ceas aniversar. A devenit monsenior al Bazilicii Sfântul Anton în 2011
Monseniorul Ieronim Iacob, la ceas aniversar. A devenit monsenior al Bazilicii Sfântul Anton în 2011
26 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3187
Marime text
- Ieronim Iacob s-a născut pe 26 octombrie 1961
- A devenit noul monsenior al Bazilicii Sfântul Anton la data de 1 martie 2011, după pensionarea răposatului monsenior Ştefan Ghenţa
- Ieronim Iacob a urmat liceul militar, seminarul teologic, Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iaşi
Ieronim Iacob s-a născut pe 26 octombrie 1961, în Moldova, pe malul Siretului, aproape de Mirceştii lui Alecsandri, într-un sat catolic, atestat din secolul al XVI-lea, într-o familie catolică.
A devenit noul monsenior al Bazilicii Sfântul Anton la data de 1 martie 2011, după pensionarea răposatului monsenior Ştefan Ghenţa, cinci zile mai târziu, pe 6 martie 2011, în prezenţa Decanului, părintele Alecu Anton, şi a părinţilor salezieni săvârșind liturghia de luare în posesie. „În numirea mea scrie că voi sta la Constanţa pe o perioadă nedeterminată. Dacă lucrurile merg bine, sper să găsesc un echilibru aici. Constanţa o cunoşteam de când am fost preot la Năvodari timp de aproape trei ani. Fiind pasionat de istorie, am fost foarte mult atras de Dobrogea”, declara într-un interviu pentru ZIUA de Constanța la momentul instalării, în urmă cu zece ani.
Ieronim Iacob a urmat liceul militar, seminarul teologic, Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iaşi. A slujit ca preot capelan, fost preot episcopal vicar, ajutor al episcopului în Arhivieceza de Bucureşti şi în Dieceza de la Iaşi.
„Suntem cinci copii, trei băieţi şi două fete, dar numai eu am urmat această cale. Eu am fost mistrand încă de la şapte ani, m-am simţit atras, acolo am crescut. Atunci liturghiile se spuneau în latină. A urmat apoi liceul militar, seminarul teologic, Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iaşi. Am fost sfinţit în anul premergător Revoluţiei. Am slujit ca preot capelan, fost preot episcopal vicar, ajutor al episcopului în Arhivieceza de Bucureşti şi în Dieceza de la Iaşi. În perioada 1994 - 1996, am fost la Năvodari, unde am lucrat. Am găsit numai fundaţia făcută de părintele Solomon şi am ridicat-o cât timp am fost eu acolo. Apoi am mers la Bucureşti, unde s-a deschis Institutul Teologic pentru laici, în perioada 1996 – 2000”, spunea monseniorul.
În perioada 1994 - 1996 a fost la Năvodari, apoi a mers la Bucureşti, unde s-a deschis Institutul Teologic pentru laici, în perioada 1996 - 2000. Din 1997 până în 2000 a fost şi preot capelan, primul capelan catolic, a lucrat în Ministerul Apărării Naţionale. În 2000, a primit o bursă la Universitatea Pontificală Gregoriană, unde s-a specializat în istoria bisericii. După licenţă, s-a dedicat doi ani studiului în arhivele propagandei Fide, o parte a studiului istoriei poporului român din perioada 1847 - 1914.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Interviu cu monseniorul Ieronim Iacob „Biserica trebuie să predice mereu adevărurile veşnice“
Monseniorul Ieronim Iacob - „Doresc credincioșilor catolici din Vicariatul Dobrogei un Paște binecuvântat, cu o nouă revărsare de haruri și pace“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii