Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Neacceptare la transport a persoanelor bolnave care pun în pericol sănătatea celorlalți pasageri. Reacția CFR Călători

ro

30 Jul, 2024 15:26 169 Marime text
Precizări CFR, foto: freepik.com

CFR Călători face precizări de ultim moment cu privire la neacceptarea la transport a persoanelor bolnave care pun în pericol sănătatea celorlalți pasageri.

Nu CFR Călători oprește accesul la transportul cu trenul a persoanelor care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători.CFR Călători, operatorul național feroviar de călători, Nu a avut și Nu are calitatea de inițiator de acte normative.- se arată în comunicatul pus la dispoziție de CFR Călători. 


Oficial de la CFR Călători: 

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în mass-media despre neacceptarea la transport a persoanelor bolnave care pun în pericol sănătatea celorlalți pasageri, CFR Călători face următoarele precizări:
  • NU CFR Călători oprește accesul la transportul cu trenul a persoanelor care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători.
  • CFR Călători, operatorul național feroviar de călători, NU a avut si NU are calitatea de inițiator de acte normative.
  • În prezent, CFR Călători aplică prevederile OUG 7/2005 (pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România).
  • Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) la rubrica Transparenţă decizională este postat proiectul de act normativ ce privește modificarea și completarea mai multor acte normative din domeniul feroviar printre care și modificarea Art. 9 din  OUG 7/2005.
  • Articolul 9, alineatul 3 din OUG 7/2005 prevede:

“Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată

(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:

a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;

b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21.

c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”

Propunerea de modificare a articolului 9, alineatul 3, punctul b) din OUG 7/2005 va avea următorul cuprins: „ (3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21.”

Acest proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, ține cont de reglementările europene și este inițiat de către Direcția Transport Feroviar din MTI.

După aprobarea Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători și ceilalți cinci operatori privați feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora.




Despre CFR Călători:

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători  CFR Călători S.A. este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează  transportul public de călători pe calea ferată. CFR Călători contribuie la libera circulaţie a persoanelor în interiorul şi în afara ţării, în condiții ecologice și de siguranță. Politica pe care managementul companiei o promovează este de a furniza servicii de calitate de transport feroviar de pasageri, cu un angajament față de societate în sensul garantării accesibilității pentru toate categoriile de cetăţeni.



Citește și:

Au fost predate amplasamentele pentru reabilitarea stațiilor de cale ferată de la Neptun și Costinești Tabără
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii