Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 26 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nou val de scumpiri! Pâinea va costa mai mult

ro

22 Oct, 2024 19:10 454 Marime text
foto: Freepick.com
Prețul pâinii, unul dintre alimentele de bază în România, este pe cale să crească semnificativ. Producătorii avertizează că majorările se datorează scumpirilor la materia primă, iar acestea vor avea loc în etape până la sfârșitul lunii ianuarie.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, se estimează că prețul pâinii va crește între 3% și 5%, reflectând impactul creșterii costurilor de producție. Scumpirile se vor face treptat, până la finalul lunii ianuarie. 

Astfel, legumele s-au scumpit cu aproximativ 13%, fructele cu 7,02%, lactatele cu 4,01%, iar carnea a crescut cu 3,57%. Aceste majorări sugerează că masa de Crăciun din acest an va fi cu siguranță mai costisitoare decât în anii anteriori.

În septembrie 2024, prețul untului european a atins un maxim istoric de 8.706 dolari pe tonă, marcând o creștere de 83% față de anul trecut. Având în vedere importanța acestuia în preparatele festive, această majorare pune o presiune enormă asupra industriei alimentare. „Nu reușim să dormim. Creșterea prețurilor ne obligă să le majorăm și pe ale noastre, iar clienții sunt nemulțumiți”, afirmă un brutar din București, îngrijorat de dificultățile ce urmează.


Citește și:

Crăciun 2024, unul dintre cele mai costisitoare din ultimele decenii. Prețurile produselor tradiționale cresc alarmant!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii