Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:01 05 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Odată cu încălzirea globală se vor extinde zonele caniculare

ro

04 Feb, 2025 21:32 182 Marime text







Continuarea încălzirii globale până la +2°C ar însemna o triplare a zonelor lumii în care căldura va fi ocazional periculoasă chiar și pentru persoanele relativ tinere, potrivit unui studiu publicat marți în revista Nature Reviews Earth and Environment, relatează AFP, citată de Agerpres.

O echipă de cercetători din Regatul Unit și Statele Unite a combinat cunoștințele privind evoluția climei cu cele referitoare la riscurile de mortalitate cauzate de căldură.

Ei s-au uitat în special la măsura în care creșterea temperaturilor ar duce la o depășire a pragurilor de căldura periculoasă (numite necompensabile, dincolo de care temperatura corpului crește necontrolat) și literalmente nu se mai poate trăi (cu o creștere fatală a temperaturii corpului în 6 ore).

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că o încălzire medie a planetei cu 2°C - aproximativ 0,7°C mai mult decât în prezent - ar duce la o 'triplare' a suprafețelor terestre afectate de căldură necompensabilă, chiar și pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; peste 6% din suprafețele terestre ar fi afectate de acest pericol, echivalentul Statelor Unite.


Aceasta este 'în general o extensie a regiunilor expuse deja riscului', cum ar fi subcontinentul indian sau Peninsula Arabică, notează autorii studiului.

Pentru adulții de peste 60 de ani, aproape 35% din suprafețele terestre ar fi afectate.

O astfel de încălzire în comparație cu epoca preindustrială - înainte ca oamenii să schimbe profund clima prin utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului și gazelor fosile - constituie limita superioară a acordului de la Paris din 2015, țările semnatare angajându-se să o limiteze 'clar mai jos' de acest prag.

Dar angajamentele actuale ale națiunilor sunt departe de a fi suficiente, chiar și pentru a respecta această limită: ele ne plasează în prezent pe traiectoria unei încălziri de 2,6 până la 2,8°C de-a lungul secolului, potrivit ONU.

Autorii studiului subliniază importanța adaptării la noile condiții climatice, de exemplu punând la dispoziție publicului 'adăposturi', clădiri cu aer condiționat.


'În timp ce o parte mai importantă a planetei noastre se confruntă cu condiții prea calde pentru fiziologia noastră, devine esențial să se permită oamenilor să aibă acces sigur la medii mai reci pentru a se proteja de căldură', subliniază autorul principal, Tom Matthews, profesor la King's College din Londra.

Un alt studiu publicat recent în Nature Medicine a indicat că scăderea deceselor cauzate de frig în Europa nu va compensa creșterea celor cauzate de căldură până la sfârșitul secolului - în absența unor măsuri suficiente pentru a aborda încălzirea globală.
 
Citește și
DavosFenomenele meteo extreme şi dezinformarea, cele mai importante riscuri care ar putea declanşa o criză globală

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii