Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:06 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la ANR despre situația absolvenților Universității Maritime din Constanța care doresc să obțină brevete de ofițer maritim

ro

24 Jul, 2024 16:05 1087 Marime text
Având în vedere informațiile apărute anterior în spațiul public, cu privire la situația absolvenților Universității Maritime din Constanța, de la forma de învățământ în limba română cu frecvență redusă (IFR), care doresc să obțină brevete de ofițer maritim sau certificate de capacitate și ținând cont de întrebările absolvenților adresate Autorității Navale Române și a discuțiilor purtate pe diferite rețele de socializare, inclusiv a informațiilor care se regăsesc pe site-ul Universității Maritime din Connstanța, ANR revine cu următoarele lămuriri:
  • În conformitate cu prevederile legale în vigoare, așa cum se regăsesc în OG 42/1997 (R) și OMT 1354/2007, activitățile de educare, respectiv pregătirea profesională şi perfecționarea personalului navigant român, se desfășoară numai printr-o formă de pregătire aprobată. Forma de pregătire aprobată pentru obținerea și menținerea valabilităţii brevetelor şi certificatelor personalului navigant reprezintă totalitatea cursurilor organizate de un furnizor de educație, de formare profesională sau de perfecționare, aprobate de Autoritatea Navală Română. Autoritatea Navală Română are obligaţia să monitorizeze permanent respectarea condițiilor în baza cărora au fost aprobate formele de pregătire, modul de derulare a acestora, inclusiv calificarea şi experienţa personalului didactic şi ale instructorilor, precum şi baza tehnico-materială de care dispune furnizorul de educație pentru pregătirea viitorilor navigatori. Monitorizarea se efectuează exclusiv pentru forma de pregătire aprobată conform documentației pe care furnizorul de educație o înaintează Autorității Navale Române spre verificare și aprobare .
  • Autoritatea Navală Română a informat conducerea Universității Maritime din Constanța, prin adresă scrisă, în data de 20.03.2024, faptul că, începând cu anul universitar 2023-2024, diplomele de studii, adeverințele sau orice alte documente eliberate studenților/absolvenților în cadrul formelor de învățământ în limba română cu frecvență redusă și în limba engleză cu frecvență, nu sunt recunoscute de către ANR în vederea emiterii brevetelor sau certificatelor de capacitate.
Pentru cele două forme de învățământ anterior amintite, Universitatea Maritimă din Constanța nu a depus niciun document în vederea aprobării acestora, singurele documente depuse fiind pentru forma de învățământ cu frecvență în limba română.

ANR aduce la cunoștința celor interesați că lista programelor educaționale, vocaționale și de calificare aprobate de Autoritatea Navală Română, cu formele de învățământ aferente este publică și poate fi consultată prin accesarea următorului  link:https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personalnavigant/LISTA%20CURSURI%20SI%20PROGRAME%20APROBATE.pdf

ANR detaliază în continuare formele de învățământ aprobate ale Universității Maritime din Constanța, pentru a elimina orice eventuale nelămuriri ale studenților care urmează o formă de pregătire în prezent sau ale absolvenților anului 2024:
  • Forma de învățământ cu frecvență în limba română – aprobarea este parțială, deoarece în urma analizei documentelor pentru toate cele trei specializări (Navigație, Electromecanică, Electrotehnică) a fost respins modulul de limba engleză conform modelului de curs IMO 3.17 și pentru modelele de curs IMO 7.03 (nivel operațional) și 7.01 (nivel managerial) aprobarea a fost emisă sub rezerva prezentării unui plan de rectificare. Având în vedere că până la data prezentei planul de rectificare nu este aprobat, Autoritatea Navală Română nu va mai recunoaște diplomele de studii, adeverințele sau orice alte documente emise studenților sau viitorilor absolvenți de către acest furnizor de educație, pentru toate cele trei specializări, până la rectificarea observațiilor și neconformităților comisiei de verificare.
  • Forma de învățământ cu frecvență redusă și forma de învățământ cu frecvență în limba engleză nu sunt forme de învățământ aprobate de Autoritatea Navală Română conform prevederilor Ordinului MT nr. 1354/2007, nefiind depus niciun document în acest sens.

„Vă aducem la cunoștință că Universitatea Maritimă din Constanța a informat Autoritatea Navală Română în luna aprilie 2024 că va propune studenților de la forma de învățământ cu frecvență redusă ce intenționează să se adreseze către ANR în vederea obținerii brevetului maritim, trecerea la forma de învățământ cu frecvență, dându-le posibilitatea recuperării cursurilor ce nu erau incluse în forma de învățământ cu frecvență redusă.
În concluzie, referitor la afirmațiile Universității Maritime din Constanța de pe site-ul propriu, prin care susține că forma de învățământ cu frecvență redusă este auditată periodic de ANR și că forma de învățământ cu frecvență în limba engleză este certificată de ANR, acestea nu se susțin, fiind forme de pregătire neaprobate de către Autoritatea Navală Română, absolvenții acestor forme de învățământ neputând obține documente eliberate de ANR. Pentru orice alte eventuale nelămuriri, vă rugăm să vă adresați instituției de învățământ care organizează forma de pregătire respectivă“ - au precizat reprezentanții ANR.

Reamintrim că, pe emailul cotidanului ZIUA de Constanța am primit o sesizare din partea unor presupuși studenți de faptul că Universitatea Maritimă din Constanța ar fi pierdut acreditarea pentru învățământul fără frecvență (IFR).

 „Am primit o informare importantă de la colegii noștri referitoare la pierderea acreditării învățământului fără frecvență (IFR) în contextul obținerii brevetului ANR la Universitatea Maritimă din Constanța. Potrivit mesajului distribuit pe grupul nostru de WhatsApp, situația este următoarea: În atenția studenților de la IFR, toate specializările. Am primit o notificare oficială conform căreia programul IFR al Universității Maritime din Constanța nu mai este acreditat. Aceasta înseamnă că, în prezent, nu avem acreditare pentru IFR, ceea ce ne împiedică să obținem brevetul după finalizarea studiilor. Am fost sfătuiți de către  ANR să organizăm o grevă pentru a exercita presiune asupra UMC și, de asemenea, să boicotăm sesiunea de licență pentru studenții din anii terminali. Rugăm presa să verifice această situație și să ne sprijine în demersurile noastre pentru a rezolva această problemă critică pentru viitorul nostru profesional", se spune în sesizarea primită pe emailul ZIUA de Constanța. 

Citește și: 

Rectorul Universitățiii Maritime din Constanța, declarații importante după zvonul conform căruia instituția ar fi pierdut acreditarea pentru învățământul IFR 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii