Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:46 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMD Mangalia, anunț îmbucurător pentru turiști ABADL a început lucrările de înnisipare între stațiunile Neptun și Venus

ro

25 Jun, 2024 13:00 858 Marime text
Plaje largite din sudul litoralului
  • S-a dat startul la lărgirea plajelor din sudul litoralului.
  • Administrația Bazinală de Apă Dobrogea -Litoral a anunțat începerea lucrărilor de înnisipare între stațiunile Neptun și Venus pentru a oferi turiștilor noi plaje într-un timp cât mai scurt.
  • Acest proiect răspunde nevoii urgente în ceea ce privește lipsa plajelor și eroziunea puternică din zonă, susțin reprezentații OMD Mangalia.
 
Plajele dintre stațiunile Neptun și Venus vor fi lărgite pentru a oferi turiștilor noi plaje într-un timp cât mai scurt, transmit reprezentanții Organizației de Management al Destinației (OMD) Mangalia.
 
Astfel, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a anunțat începerea lucrărilor de înnisipare între stațiunile Neptun și Venus pentru a oferi turiștilor noi plaje într-un timp cât mai scurt. Acest proiect răspunde nevoii urgente în ceea ce privește lipsa plajelor și eroziunea puternică din zonă.

În contextul pierderii suprafețelor de nisip din sudul litoralului și a eroziunii accentuate, eforturile intense ale beneficiarului și constructorului au permis mobilizarea rapidă a echipelor de lucru. Astfel, turiștii și locuitorii Constanței vor avea acces la zeci de hectare de plaje noi chiar din acest sezon estival.

Pentru a minimiza disconfortul, lucrările vor fi efectuate secvențial. Fiecare celulă de plajă va fi împărțită în două secțiuni, urmând ca prima parte să fie deschisă publicului după aproximativ două săptămâni de lucru. Ulterior, se va trece la cea de-a doua jumătate a celulei. Astfel, doar zona în care se lucrează va fi închisă, permițând turiștilor să utilizeze imediat secțiunile finalizate la fiecare 2 săptămâni, fiind creată o suprafață nouă de nisip. Noile suprafețe de plajă vor avea lățimi de 100 de metri plajă uscată și 280 de metri plajă submersă, asigurând o pantă lină la intrarea în apă.

 
Etapele înnisipării

 
Pentru proiectul de înnisipare sunt planificate trei celule de plajă între Neptun și Venus, pe o distanță de 2,5 km:
- Prima celulă: între zona "10 Steaguri" și Hotel Poseidon - lucrările vor începe în câteva zile și vor dura 2 săptămâni pentru fiecare jumătate (nord și sud).
-  A doua celulă: în stațiunea Jupiter, între Hotel Poseidon și Cap Aurora.
-  Ultima celulă: între Cap Aurora și Venus.
 
Rezultate așteptate
 
Până la începutul lunii septembrie, vom crea aproximativ 60 de hectare de plaje noi. Lucrările fac parte din Lotul 8 - Zona Jupiter - Neptun și Lotul 9 - Balta Mangalia – Venus – Aurora, fiind parte integrantă a strategiei de reducere a eroziunii costiere și ajung la o valoare de aproximativ 640 de milioane de lei.
 
Lucrările de înnisipare care se vor derula în aceste trei celule vizează Lotul 8 - Zona Jupiter - Neptun și Lotul 9 - Balta Mangalia – Venus – Aurora, care fac parte din proiectul de reducere a eroziunii costiere faza II (2014-2020). Zonele înnisipate, alături de structurile hidrotehnice, vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii pe durata de viață prevăzută de 50 de ani.

Aceste zone vor beneficia și de lucrări de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine. Loturile 8 și 9 sunt parte a proiectului cu cofinanțare europeană "Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)", alături de alte 9 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Mangalia-Saturn și Zona 2 Mai. Dintre acestea, Loturile Mamaia și Eforie au fost deja finalizate
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:


Două bazine de înot și terenuri de sport multifuncționale: OMD Mangalia îndeamnă turiștii să viziteze Clubul Sportiv Recreativ „Callatis“

Festivalul Tinereții, în perioada 26 august - 1 septembrie: Organizația de Management al Destinației Mangalia – „Hai să te bucuri de aventura muzicală a verii!“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii