Operațiuni neconforme Raport privind urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local”, în perioada 2022 – 2024, la UAT Casimcea, județul Tulcea (DOCUMENT)
Operațiuni neconforme: Raport privind urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local”, în perioada 2022
05 Apr, 2025 16:22
ZIUA de Constanta
285
Marime text



- Misiunea de audit de conformitate efectuată de către Curtea de Conturi a României prin Camera de Conturi Tulcea la Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Casimcea (denumită în continuare U.A.T.C. Casimcea) este o misiune de raportare directă, cu un nivel de asigurare rezonabilă.
- Subiectul auditului l-a reprezentat „Respectarea prevederilor legale privind formarea, evidențierea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local” la U.A.T.C. Casimcea în perioada 01.01.2022 - 31.12.2024.
Principalele aspecte rezultate din misiunea de audit
Urmare evaluării respectării diferitelor legi, norme și reglementări privind formarea, evidențierea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local, pentru un eșantion de venituri proprii ale bugetului local din perioada 01.01.2022-31.12.2024, s-a constatat că anumite operațiuni derulate de entitate nu au fost în conformitate cu prevederile legale în vigoare, constatându-se următoarele neconformități:1. Nu au fost calculate penalități de 0,1% din cuantumul chiriei datorate pentru fiecare zi de întârziere, pentru neplata în termen a chiriei conform termenelor contractuale, în sumă estimată de 1.781,82 lei.
2. Urmare verificărilor efectuate cu privire la modul de formare, evidențiere, urmărire și încasare a Taxei de habitat de la persoanele fizice, în perioada auditată 2022 -2024, s-au constatat următoarele:
a). Nu a fost stabilită, urmărită și încasată taxa de habitat pentru anul 2022, în sumă estimată de 125.794 lei;
b). Nu a fost indexată taxa de habitat cu rata inflației pentru perioada 2023 – 2024, conform Hotărârilor de Consiliu Local privind indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anii 2023 și 2024, în sumă estimată de 23.705 lei;
c). Au fost acordate reduceri de taxe neprevăzute de Codul fiscal pentru perioada 2022- 2024, în sumă estimată de 166.482 lei;
d). Pentru neachitarea la scadență a taxei de habitat, datorată bugetului local, nu s-au calculat majorări de întârziere.
3. Creanțe ale bugetului local în sumă de 439.507,00 lei nu au fost urmărite în vederea încasării, prin aplicarea măsurilor de colectare și executare silită prevăzute de Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Concluzia de audit
Echipa de audit exprimă o „concluzie contrară” argumentată de următoarele aspecte: „pe baza activității de audit întreprinse, s-a constatat că subiectul auditat nu este conform, sub toate aspectele semnificative, cu criteriile aplicate privind legislația în vigoare, iar neconformitatea este generalizată”.Constatări și recomandări
5.1. Nu au fost calculate penalități de 0,1% din cuantumul chiriei datorate pentru fiecare zi de întârziere, pentru neplata în termen a chiriei conform termenelor contractuale, în sumă estimată de 1.781,82 lei.Recomandare
Ordonatorul principal de credite va dispune prin act decizional: Inventarierea contractelor de concesiune/închiriere, calcularea penalităților de întârziere de 0,1% din cuantumul chiriei datorate pentru fiecare zi de întârziere pentru neplata la termenul scadent al chiriei, precum și urmărirea spre încasare a creanțelor din concesiuni și închirieri, cu respectarea prevederilor legale; elaborarea/actualizarea/monitorizarea aplicării unor procedure operaționale privind urmărirea plății la scadență a veniturilor din chirii.
5.2. Urmare verificărilor efectuate cu privire la modul de formare, evidențiere, urmărire și încasare a Taxei de habitat de la persoane fizice, în perioada auditată 2022-2024, pentru un eșantion aferent categoriei de operațiuni, s-au constatat următoarele:
a) Nu a fost stabilită, urmărită și încasată taxa de habitat pentru anul 2022, în sumă estimată de 125.794 lei. Astfel, potrivit referatului de aprobare privind impozitele și taxele locale pentru anul 2022, înregistrat la entitate sub nr.6497/23.11.2021, se specifică eliminarea Taxei de habitat,constituită în anii anteriori conform art. 484 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
b) Nu a fost indexată taxa de habitat cu rata inflației pentru perioada 2023 – 2024, în sumă estimată de 23.705 lei, conform Hotărârilor de Consiliu Local privind indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anii 2023 și 2024, astfel încât, prin stabilirea, urmărirea și încasarea acesteia de la toți contribuabilii beneficiari ai serviciului public de salubrizare, să fie asigurate resursele necesare finanțării cheltuielilor/plăților efectuate către furnizorul acestor servicii;
c) Au fost acordate reduceri de taxe neprevăzute de Codul fiscal, în sumă estimată de 166.482 lei. Astfel, Taxa de habitat pentru perioada 2023 – 2024, conform Anexei nr. 8 la HCL nr. 67/29.11.2023, precum și Anexei nr. 8 la HCL nr. 54/22.09.2022, a fost stabilită la nivelul de 74.04 lei/persoană/an. Prin aceleași HCL, s-a stabilit ca persoanele fizice de pe raza Comunei Casimcea care au achitat în integralitate debitele datorate bugetului local până la data de 30.09.2024, și respectiv, până la data de 30.09.2023, să beneficieze de o reducere la plata taxei de habitat, achitând în acest sens suma de 1 leu/persoană/an, comparativ cu celelalte persoane fizice care nu au respectat regulile prezentate mai sus, și au avut stabilită taxa de habitat în valoare de 74,04 lei/persoană/an;
d). Pentru neachitarea la termenul de scadență a taxei de habitat datorată bugetului local, nu s-au calculat majorări de întârziere.
Recomandare
Ordonatorul principal de credite va dispune prin act decizional: Analizarea cuantumului taxei de habitat și actualizarea acesteia, astfel încât, veniturile obținute din acestea, să acopere costul efectiv al prestării serviciului de salubrizare;
Indexarea anuală a taxei de habitat cu rata inflației, conform Hotărârilor de Consiliu Local privind indexarea impozitelor și taxelor locale anuale;
Acordarea unor bonificații pentru plata cu anticipație a taxei de habitat, numai cu respectarea prevederilor legale, respectiv pentru achitarea tuturor impozitelor și taxelor locale până la data de 31 martie a anului respectiv; stabilirea bonificației prin hotărâre a consiliului local.
5.3. Creanțe ale bugetului local în sumă de 439.507 lei nu au fost urmărite în vederea încasării, prin aplicarea măsurilor de colectare și executare silită prevăzute de Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Recomandare
Ordonatorul principal de credite va dispune prin act decizional:
Aplicarea, în cadrul termenului de prescripție, a tuturor măsurilor de executare silită prevăzute de actele normative în domeniu și procedurile operaționale de lucru specifice, în vederea creșterii gradului de încasare a veniturilor datorate bugetului local, executării silite a rău platnicilor și prevenirii prescrierii dreptului de încasare a obligațiilor datorate bugetului local de contribuabili persoane fizice și juridice (venituri fiscale și nefiscale);
Întocmirea dosarelor de insolvabilitate, cu aplicarea prevederilor legale privind tratamentul fiscal/contabil al acestora;
Întocmirea dosarelor de executare silită, pentru debitorii restanți, cu respectarea în totalitate a prevederilor legale în vigoare.
Termenele de implementare pentru soluționarea neconformităților sunt cuprinse între 30.06. - 30. 09. 2025.
Raportul de audit de conformitate efectuat de către Curtea de Conturi a României prin Camera de Conturi Tulcea la Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Casimcea , poate fi consultat în secțiunea „documente”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Neconfomități generalizate Raport privind urmărirea și încasarea veniturilor bugetului local”, în perioada 2022 – 2024, la UAT Nufăru, județul Tulcea (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii