Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orașul Ovidiu, județul Constanța, gazda unui workshop artistic internațional. Tema din acest an, inspirată din operele poetului Ovidius

ro

30 Jul, 2024 17:00 203 Marime text
Foto: oistat.org
  • International Program in Scenography (IPS) este un workshop internațional care aduce laolaltă artiști din întreaga lume și este dedicat creației de instalații scenografice multidisciplinare
  • Anul acesta marchează ediția a III-a a International Program in Scenography
 
Orașul Ovidiu din județul Constanța este gazda workshop-ului International Progam in Scenography, organizat de OISTAT România. Perioada de desfășurare a acestui eveniment este 26 august – 8 septembrie 2024.
 
International Program in Scenography (IPS) este un workshop internațional care aduce laolaltă artiști din întreaga lume și este dedicat creației de instalații scenografice multidisciplinare.
 
Programul se adresează studenților și absolvenților de regie, actorie, coregrafie sau scenografie, arte vizuale, muzică, design sau arhitectură. „Reprezintă o oportunitate remarcabilă pentru cei pasionați de colaborarea internațională și explorarea conexiunilor profunde între artă, natură, cultură și corpul uman”, se arată pe site-ul oistat.org.
 
Anul acesta marchează ediția a III-a a International Program in Scenography și, potrivit sursei menționate, aceasta va explora legătura dintre miturile antice și provocările contemporane. Tema ediției din acest an este „Viziuni, Mituri și Algoritmi” și a fost inspirată de operele marelui poet roman Publius Ovidius Naso, care și-a petrecut anii de exil la Pontul Euxin.
 
Participanții de la IPS au liberatea de a-și exprima viziunea artistică apelând la diferite forme de artă precum: artă murală, sculpturi cinetice, artă video, realitate augmentată etc.
 
Calendarul IPS
 
OISTAT România a anunțat pe pagina de Facebook că termenul limită pentru aplicarea la acest program a fost prelungit până la 31 iulie 2024, după ce inițial a fost stabilit la data de 28 iulie.
 
Pe 1 august, organizatorii vor anunța ce aplicări au fost admise. Artiștii care trec de această fază vor participa ulterior la evenimentul propriu-zis, care se va ține între 26 august – 8 septembrie 2024, la Ovidiu, județul Constanța.
 
Doritorii care vor să se înscrie la International Program in Scenography trebuie să trimită următoarele:
  • O prezentare video de 2 minute despre ei, lucrările lor și interesele pentru care participă la IPS
  • CV
  • Portofoliu
  • Propunere de proiect (optional)
 
Materialele se trimit la adresa oistat.ro@gmail.com.
 
Potrivit site-ului OISTAT, punctul culminant al IPS va fi pe 7 septembrie, când este programată o gală deschisă publicului care va putea admira lucrările realizate în timpul workshop-ului.
 
Mentorii acestei ediții
 
Ca în fiecare an, artiștii participanți la International Program in Scenography vor fi coordonați de un grup de mentori internaționali.
 
La această ediție, rolul de mentor este îndeplinit de:
  • Regizorul Paul Zimet și compozitoarea Ellen Maddow fondatorii companiei avangardiste din New York Talking Band, foști membri ai legendarei companii Open Theater al lui Joseph Chaikin;
  • Nic Ularu, scenograf/autor/regizor, distins cu premiul OBIE pentru realizări remarcabile în teatrul Off- Broadway, mentor pentru al treilea an consecutiv în IPS;
  • Sabrina Hamilton lighting designer, co-fondator și director artistic al Ko Festival of Performance din Amherst, Massachusetts, colaboratoare apropiată a companiei Mabou Mines din New York;
  • Sean Crowley, scenograf de film, operă, teatru și televiziune, șeful catedrei de design la The Royal Welsh College of Music & Drama.
 
Istoricul OISTAT
 
Abrevierea vine de la Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru. Organismul a fost înființat în anul 1968, în Praga, Cehia.
 
OISTAT are 31 de centre, 21 de membri asociați și 49 de membri individuali în 51 de țări din întreaga lume.
 
În cadrul UNITER a funcționat Centrul Național Român al OISTAT, după cum se arată pe site-ul uniter.ro.
 
Înființat în 1970, Centrul s-a ocupat de schimbul de informații, de experiență și de cunoștințe între scenografii din România și cei de peste hotare. A facilitat participarea scenografilor români la reuniuni și manifestări internaționale (expoziții, congrese, seminarii). A organizat reuniuni în plan național pentru evocarea unor personalități importante ale scenografiei și arhitecturii de teatru. Centrul a participat prin delegați la activitățile comisiilor de specialitate ale OISTAT în domeniiile educație, tehnologie, scenografie, istorie și teorie, publicații și comunicare, arhitectură. Președintele Centrului Român a fost până în anul 2007 scenograful Dragoș Buhagiar.
 
În data de 15 aprilie 2022, a avut loc la UNITER o întâlnire a artiștilor scenografi din România. Numărul mare de artiși prezenți, atât live, cât și online, a demonstrat importanța reînființării unei structuri care să reprezinte interesele scenografilor și să contribuie la dezvoltarea unui context efervescent de creație.
 
Ca atare, Centrul Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Arhitecților și Tehnicienilor de Teatru) în parteneriat cu UNITER își asumă misiunea internațională adaptând-o specificului local. Mai exact, programele și proiectele dezvoltate urmăresc:
• să stimuleze schimbul de idei și inovații și să promoveze la nivel internațional colaborarea dintre meseriile din domeniul artelor performative;
• să susțină artele performative și oamenii care creează spectacole;
• să promoveze parteneriate internaționale între instituții, uniuni, centre și membri individuali pentru a atinge aceste obiective;
• să încurajeze dezvoltarea continuă a practicienilor din artele performative;
• să celebreze diversitatea, dar și similaritățile celor ce lucrează în artele performative.
 
„Centrul Român OISTAT își propune să reprezinte interesele tuturor artiștilor, designerilor și tehnicienilor ce contribuie la realizarea imaginii scenice, fie că se ocupă de spațiu, costume sau video, lighting ori sound design”, se arată pe site-ul UNITER.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.  
 
Citește și:
LIVE TEXT Programul Internațional de Scenografie, desfășurat la Castrul Roman din Ovidiu (FOTO +VIDEO) 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii