Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pasăre pe care experții au crezut-o dispărută, a reapărut în România! În Dobrogea, este cel mai des zărită

ro

30 Jun, 2024 14:21 852 Marime text
foto: wikipedia.org

O pasăre spectaculoasă a reapărut în România. După mai bine de jumătate de secol, vulturul negru, una dintre cei mai mari păsări răpitoare din Europa, a revenit în România. De la începutul anului până în prezent, au fost observate 10 exemplare de vultur negru. Primul a fost văzut la începutul lunii ianuarie în Caraș Severin, iar cel mai recent pe 8 iunie în Teleorman.

A revenit în România și a rămas pentru perioade lungi de timp

Deși până de curând se credea că vulturul negru a dispărut, această specie de răpitor a revenit în România și a rămas pentru perioade lungi de timp. În Dobrogea, unde este cel mai des zărit, vulturul negru este monitorizat constant.

Este inclus într-un program special pentru reintroducerea acestei specii în Munții Balcani, scrie romaniatv.net. 


Despre vulturul negru 

Vulturul negru sau vulturul pleșuv negru sau vulturul pleșuv brun (Aegypius monachus) este o pasăre răpitoare de zi de talie foarte mare, din familiei Accipitridae. Este cea mai mare pasăre răpitoare din Europa. Lungimea sa este de 100–115 cm și are o greutate de 7000-14000 g, iar anvergura aripilor 220–290 cm. Este o pasăre sedentară, răspândita sporadic în zonele împădurite de deal și montane. Aria de prezența a vulturului negru se întinde de la Peninsula Iberică până la Mongolia orientală. În Europa, distribuția sa este foarte fragmentată, deoarece acesta a dispărut din numeroase regiuni în secolul trecut. Cuibărește în principal în Spania continentală și insula Mallorca din Baleare, precum și în Turcia; de asemenea și în țările din Caucaz, Grecia, Bulgaria și Portugalia, a fost reintrodus în Franța.


Cu excepția taliei, dimorfism sexual este absent, masculul ajunge în medie la 93% din talia femelei. Penajul este în întregime de culoare cafeniu închis, cu vârsta devine mai deschis la culoare, scrie wikipedia.org. 

Capul cu un aspect golaș, acoperit cu un puf delicat cenușiu sau albicios. Gulerul de pene din jurul gâtului, de aceeași culoare ca și penajul, se întinde de multe ori până în vârful capului. Remigele sunt de culoare cafeniu închise. Ghearele sunt cenușiu-albăstrui. Tarsurile sunt în mare parte acoperite cu pene și foarte pufoase. Păsările tinere au un penaj mai închis și mai uniform. În zbor, vulturul negru se recunoaște prin talia sa mare, aripile foarte mari și profund digitate și coada cuneiformă.


Citește și:

ARBDDAstăzi celebrăm Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii