Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patronul, cercetat în dosarul cumnatului lui Victor Ponta Licitaţia privind evaluarea bunurilor mobile şi imobile ale municipalităţii, contestată la CNSC de firma ce a adus creditul pe care s-a construit Pavilionul Expoziţional

ro

08 Aug, 2017 00:00 3100 Marime text
Primăria Constanţa desfăşoară, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), procedura de achiziţie publică pentru serviciul de evaluare şi reevaluare a bunurilor mobile şi imobile aflate în patrimoniul propriu. Contractul se va derula pe o perioadă de 24 de luni, valoarea estimată fără TVA fiind de 868.420 de lei.

Evaluarea bunurilor se impune pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi pentru a respecta măsuri impuse la controlul de anul trecut al Camerei de Conturi, care a dispus actualizarea, inventarierea domeniului public şi privat al UAT Constanţa şi înregistrarea atât în evidenţa tehnico-operativă, cât şi în evidenţa contabilă. După inventarierea bunurilor, se va proceda şi la înscrierea în Cartea Funciară Specială. Oferta câştigătoare trebuia publicată pe 10 iulie.
 
Între timp, licitaţia a fost contestată de Romair Consulting SRL, însă acţiunea societăţii a fost respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor prin decizia nr. 1987/C7/2471 din data de 3.08.2017. 

Primăria Constanţa, obligată la reevaluarea ofertei Romair Consulting 

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) şi ale art. 27 alin. (1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, CNSC a adoptat decizia nr. 1987/C7/2471 la contestaţia nr. 4682/17.07.2017, înregistrată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor cu nr. 29083/17.07.2017, formulată de Romair Consulting SRL, cu sediul în Bucureşti, împotriva adresei nr. 84376/30.06.2017, de comunicare a rezultatului analizei DUAE, şi împotriva lipsei unui răspuns al autorităţii contractante la notificarea sa prealabilă nr. 4446/05.07.2017, emisă de Primăria Municipiului Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de licitaţie deschisă, aplicată integral prin utilizarea mijloacelor electronice, divizată pe loturi, loturile 1 şi 2, organizată în vederea încheierii acordului-cadru având ca obiect „Serviciul de evaluare a bunurilor imobile (terenuri şi/sau clădiri) proprietate privată, precum si a serviciului de evaluare bunuri imobile aparţinând domeniului public al municipiului Constanţa, aflate în administrarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat“, au fost solicitate următoarele:
- admiterea contestaţiei;
- obligarea autorităţii contractante la anularea rezultatului etapei intermediare, a procesului-verbal de analizare a DUAE, precum şi a tuturor actelor prin care oferta sa a fost respinsă ca inacceptabilă;
- obligarea autorităţii contractante la anularea adresei nr. 84376/30.06.2017, de comunicare a rezultatului analizei DUAE;
- obligarea autorităţii contractante la anularea rezultatului evaluării intermediare;
- reluarea evaluării ofertei sale;
- declararea acesteia ca admisibilă;
- continuarea procedurii de evaluare cu luarea în considerare a ofertei sale.
 
Procedura de soluţionare în faţa CNSC s-a desfăşurat în scris. Pentru aceste motive, în baza legii şi a mijloacelor de probă aflate la dosar, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor:
- respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiei, pentru tardivitatea notificării prealabile, formulată de către Romair Consulting SRL, invocată de autoritatea contractantă Primăria Municipiului Constanţa;

- admite contestaţia formulată de Romair Consulting SRL, în contradictoriu cu Primăria Municipiului Constanţa;
- anulează, în parte, procesul-verbal nr. 82969/28.06.2017, al şedinţei de verificare a DUAE, respectiv menţiunile referitoare la oferta depusă de către Romair Consulting SRL, precum şi toate actele subsecvente acestuia;
- obligă Primăria Municipiului Constanţa, ca, în termen de cel mult zece zile de la data primirii prezentei decizii, să reia procedura de atribuire şi să reevalueze oferta depusă de către Romair Consulting SRL, prin raportare la propriile reguli instituite prin documentaţia de atribuire, cu luarea în considerare a celor precizate în considerentele deciziei.
 
Prezenta hotărâre este obligatorie pentru părţi. Împotriva acesteia se poate formula plângere, în termen de zece zile de la comunicare.

 Cine este Romair Consulting SRL 

Romair Consulting, controlată până nu demult de Gheorghe Boeru, este firma care a adus Judeţului Constanţa creditul pe care s-a construit Pavilionul Expoziţional. Romair Consulting SRL este firma care a găsit, în anul 2005, pentru 2,6 milioane de lei, banca la care Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) s-a îndatorat pe o perioadă de 20 de ani pentru finalizarea Pavilionului Expoziţional.
 
În noiembrie 2013, CJC a încheiat cu Romair Consulting un contract de asistenţă tehnică pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa, contract atribuit prin negociere fără anunţ de participare, în valoare de 1.430.310 lei. De asemenea, firma a mai încheiat contracte de consultanţă cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral şi în anii 2011 şi 2013. 
 
În 2015, Romair Consulting şi-a adjudecat, pentru 12.923.549 de lei, fără TVA, contractul de servicii privind „Asistenţă tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 - Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020)“. 

 
În 2015, potrivit hotărârii numărul 57 din acelaşi an, publicată în Monitorul Oficial, asociatul unic al societăţii Romair Consulting SRL şi deţinătorul întregului capital social a hotărât să facă mai multe modificări în cadrul firmei. Astfel, a dorit radierea a două puncte de lucru, unul din municipiul Constanţa, situat pe bulevardul Mamaia numărul 52, altul din Bucureşti, Sector 3, aleea Barajul Iezeru numărul 6A. De asemenea, în luna mai a aceluiaşi an, 2015, a înfiinţat un punct de lucru în municipiul Constanţa, pe bulevardul Mamaia numărul 158, şi tot atunci a mai creat încă două puncte de lucru. Este vorba despre unul situat în municipiul Iaşi, pe strada Sf. Lazăr numărul 37, iar celălalt în Bucureşti, Sector 3, aleea Barajul Iezeru numărul 6A. O altă modificare a constat în prelungirea validării a două puncte de lucru, unul din Botoşani (strada Mihai Eminescu numărul 7), iar celălalt în Ploieşti (pe strada Primăverii numărul 34).  

Firma Romair Consulting SRL a fost înfiinţată în anul 1997. În anul 2001, asociat unic apărea Gheorghe Boeru, iar în anul 2002, acesta a majorat capitalul social al societăţii cu 198.000.000 de lei.

În anul 2013, potrivit hotărârii numărul 194, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Asociaţilor firmei Romair Consulting SRL, s-a hotărât cesionarea a 96,2% dintre părţile sociale şi retragerea din societate a asociatului Gheorghe Boeru. Astfel, asociatul Gheorghe Boeru şi asociatul Dragoş Marian Boeru, cetăţean român, s-au întâlnit pentru a face următoarele modificări: retragerea din societate a asociatului Gheorghe Boeru şi transmiterea/cesionarea părţilor sociale ce îi aparţin (respectiv 96,20% din capitalul social) în favoarea lui Dragoş Marian Boeru. De asemenea, s-au stabilit drepturile cuvenite asociatului retras.

Astfel, în urma transmiterii părţilor sociale ale asociatului Gheorghe Boeru, structura deţinerii părţilor sociale s-a stabilit a fi astfel: Dragoş Marian Boeru - 210.000 de părţi sociale în valoare de 10 lei fiecare, în total 2.100.000 de lei, respectiv 100% din capitalul social al societăţii.
 
Între timp, potrivit celor mai proaspete informaţii de la Registrul Comerţului, Gheorghe Boeru a revenit în societate şi deţine 169.680 de părţi sociale, adică 80% dintre acţiunile firmei. Restul de acţiuni, 20%, şi calitatea de administrator le deţine Bogdan Eugeniu Boeru. Precizăm că Dragoş Marian Boeru nu mai are nicio calitate în această societate comercială.

Vă reamintim că, în luna iunie 2015, DNA a transmis un comunicat prin care se arată propunerea de arestare preventivă a lui Gheorghe Boeru, fost reprezentant al SC Romair Consulting SRL, din Constanţa. Boeru este cercetat în dosarul în care este inculpat Iulian Herţanu, cumnatul premierului României, Victor Ponta.
 
Citeşte şi:
 
UPDATE. De la Pavilionul Expoziţional, la hărţile de hazard Un constănţean, reţinut în dosarul cumnatului prim-ministrului României (documente)
 
Ce au scris procurorii în referatul de arestare Constănţeanul cercetat în dosarul cumnatului prim-ministrului României, pus în libertate (document)
 
Contract de aproape 1,5 milioane lei atribuit de CJC prin negociere fără anunţ de participare (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii