Penitenciarul Poarta Albă se modernizează. Celule cu aer condiționat și sală de sport (GALERIE FOTO)
Penitenciarul Poarta Albă se modernizează. Celule cu aer condiționat și sală de sport (GALERIE FOTO)
06 Jul, 2023 19:10
ZIUA de Constanta
5790
Marime text
Secția exterioară de la Valu lui Traian a penitenciarului Poarta Albă, cea cunoscută în urmă cu câțiva ani ca penitenciarul VIP-urilor, va avea, în cel mult doi ani, un pavilion de detenție construit după standard moderne. Alte secții de la Poarta Albă și Valu lui Traian se renovează sau vor fi reconstruite. Atât condițiile de detenție cât și condițiile de muncă ale angajaților, care și așa sunt puțini, vor fi mult îmbunătățite.
Înființat în 1949 ca cel mai mare lagăr de muncă de pe traseul Canalului Dunăre Marea Neagră, penitenciarul Poarta Albă este închisoarea în care au suferit peste 35.000 de deținuți politici. A rămas apoi cu deținuți de drept comun. În 1998 s-a inființat și Secția exterioară de la Valu lui Traian. Penitenciarul are astăzi 1000 de deținuți împărțiți in cele două locații: 600 de deținuți la Poarta Albă și 400 la Secția exterioară Valu lui Traian. Aceasta din urmează custodiază deținuți în regim deschis și semideschis, care sunt, preponderent, la muncă. La centru, la Poarta Albă, sunt închiși și arestați preventiv, câțiva tineri, între 18 și 21 ani, sunt și femei, vreo 10-12, arestate preventiv, dar și deținuți în regim deschis și semideschis.
Potrivit purtătorului de cuvânt, Nicoleta Baraitaru, penitenciarul Poarta Albă are 87 de clădiri, pe o suprafață de 345. 675 mp. La Poarta albă sunt 55 de camere de deținere, organizate în cinci secții, iar la secția exterioară, 25 de camere de deținere.Toate, la parter.
„Este un penitenciar cu o întindere foarte mare, cu mult spațiu verde, copaci, iarbă, grădini de legume. Alte penitenciare sunt construite sub formă de bloc. Sunt deținuți, precum cei condamnați in regim de maximă siguranță, care pot să nu coboare ani de zile cu picioarele pe pământ. Curțile de plimbare sunt construite pe aoperiș. Văd doar cerul”, spune Claudia Axinte, directorul adjunct pe integrare socială al Penitenciarului Poarta Albă.
Tot ea lămurește astfel și motivul pentru care mulți deținuți, unii cu nume de răsunet, au preferat, după condamnarea la inchisoare, să fie încarcerați la Poarta Albă: „A fost acea perioadă când o mulțime de VIP-uri își doreau să execute pedeapsa la penitenciarul Poarta Albă, dar nu prin prisma faptului că aici ar fi avut mai multe drepturi sau că erau gardienii mai permisivi. Nu, pur și simplu datorită locației, că suprafața este foarte întinsă, cu verdeață, copaci, curți de plimbare”.
Pe timpul zilei, ușile celulelor sunt deschise, deținuții pot ieși când vor. Cei mai mulți muncesc în exterior, pleacă la 7,00 și se întorc la ora 14,00. Alții au de lucru in penitenciar, se ocupă de curățenie, prepară hrana, sunt și la spălătorie.
Ca și în celelalte penitenciare, Poarta Albă se confruntă cu deficitul de forță de muncă. Este acoperit doar 80% din necesar. Așa se face că la secția de la Valu lui Traian, paza la un foișor de supraveghere este asigurată de deținuți. „Din cauza personalului insuficient, pe timpul zilei folosim și detinuti in foișor pentru asigurarea pazei. Sunt cei care au regim deschis, mai au doar puțin până la liberare, sunt vizitați de familie, participă la cursuri de calificare. Beneficiază, astfel, de liberare condiționată. Păzesc opt ore. Dacă muncesc o lună, li se scade șapte zile din pedeapsă. Sunt trei deținuți, pe rând, pe lângă cele 18 cadre de pază ale secției”, explică directorul adjunct Claudia Axinte.
La penitenciarul Poarta Albă este acum in derulare un proiect cu fonduri norvegiene, în valoare de 5 milioane de euro. Proiectul se numește „4-NORM-ality”, este al ministerului Justiției și are ca partenere penitenciarele Poarta Albă, Craiova și Ploiești. In cadrul proiectului se vor desfășura cursuri de calificare pentru deținuți, cursuri de perfecționare pentru cadre. Deja au inceput cursurile de calificare pentru meseria de sudor electric, cei 16 deținuți care s-au inscris vor obține diploma in luna septembrie.
Partea de construcții a proiectului este separată. La secția exterioară de la Valu lui Traian se va construi, astfel, un pavilion cu 80 de locuri, parter cu etaj, după modelul norvegian. Cu respectarea tuturor normelor europene. Cu camere pentru maxim șase deținuți, aer condiționat, camere pentru persoane cu dizabilități, spații de reintegrare socială. Spălătorie, frizere etc.
„Suntem deja in faza de evaluare a ofertelor pentru lucrările de execuție. Câștigătorul va fi aflat in cel mult două săptămâni. Termenul de execuție este de 14 luni” a precizat și directorul adjunct economic al penitenciarului Poarta Albă, Marius Cernat.
Dar mai sunt și alte investiții in derulare la penitenciarul Poarta Albă.
„E vorba de reparații curente, cea mai mare fiind la blocul alimentar, cu forțe proprii. Sunt patru secții de deținere de la Poarta Albă, iar la secția Valu lui Traian o secție de deținere și birouri, cu reparații curente”, explică Marius Cernat. Sunt și investiții noi, cum e un pavilion de 300 de locuri, un proiect predat la Compania Națională de Investiții, care va fi ridicat pe fostul teren de sport de la Poarta Albă. Secțiile 4 și 5 vor fi ridicate cu un etaj și vor avea 367 de locuri, in total, construite după noile standarde. Secțiile 4 și 8, de la Valu lui Traian, unde au fost incendii, se reconstruiesc. Secții de deținere 1 și 2 sunt și ele pe investiții. Celelalte secții vor fi și ele reparate, se schimbă tot, dușuri, toalete. Cele deja reparate au și săli de sport cu aparate achiziționate cu fonduri europene.
Cel mai respectat punct din locul de detenție este capela penitenciarului. La secția exterioară de la Valu lui Traian, preotul militar Bogdan Talpău slujește, spovedește și binecuvânteză pe fiecare deținut care îi trece pragul. Cu ajutorul deținuților, o simplă magazie din inchisoare s-a tranformat intr-o capelă mică, dar încăpătoare. Și, cu ajutorul unui deținut „pictor foarte talentat dar cu voință puțină”, după cum spune preotul, capela are pereții și tavanul pline de scene din biblie. Șase luni a lucrat la tavan. Nu lipsesc portretele patriarhului Daniel și arhiepiscopului Teodosie al Tomisului. Capela poartă hramul sfântului mucenic Varvar, al tâlharilor. Și al sfântului Nicolae.
Citește și: Sărbătoare la Penitenciarul Constanța-Poarta Albă, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii