Peste 100 de mii de donatori români în Registrul Naţional de Celule Stem Hematopoietice
Peste 100 de mii de donatori români în Registrul Naţional de Celule Stem HematopoieticeCu prilejul Zilei Mondiale a Donatorilor, de la înfiinţarea Registrului Naţional, în aprilie 2013, 500 de pacienţi români cu afecţiuni hematologice au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi şi au dobândit o nouă şansă la viaţă.
Pentru 25 dintre pacienţi, donatorii au fost din România, iar pentru restul pacienţilor, donatorii au fost găsiţi în Registrele din alte ţări. Alţi 30 donatori români au donat pentru pacienţi hematologici din alte ţări.
Conform statisticilor, la fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulţi dintre aceştia pot fi vindecaţi prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil însă, din păcate, mai puţin de 30% dintre pacienţi au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura şansă la viaţă este găsirea unui donator compatibil neînrudit, din Registrele donatorilor de celule stem hematopoietice din alte ţări.
Donatorii voluntari din Registrul român se alătură celor 43 de milioane înscrişi în registrele din întreaga lume.
Şansa de a găsi un donator compatibil este, în medie, de la 1 la 200.000 până la 500.000, astfel încât chiar dacă în Registrul Naţional sunt peste 104.000 donatori înscrişi, numărul trebuie crescut pentru a evita pe cât posibil listele lungi de aşteptare şi pentru a creşte şansele pentru pacienţii cu boli grave de sânge care au nevoie rapid de transplant. Pentru unul din 3 pacienţi nu se găseşte donator compatibil, iar, în prezent, 47 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.
"Suntem foarte bucuroşi că, zilele acestea, am contribuit la realizarea celui de-al 500-lea transplant! În spatele acestei cifre sunt oameni care au astfel o şansă să învingă boli necruţătoare şi suferinţa de nedescris datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. Mulţumim celor peste 104.000 donatori potenţiali înscrişi în Registru. Faptul că aţi ales să vă înregistraţi în Registru nu doar că oferă o rază de speranţă celor care aşteaptă un transplant, dar arată şi un angajament personal faţă de viaţă şi faţă de binele comun. Invit pe toţi cei cărora le pasă să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât şansele găsirii unor donatori compatibili sunt mai mari", a declarat dr. Traian Laurian Arghişan, directorul general interimar RNDVCSH.
Citește și:
Călătoriți în Europa? Aveți nevoie de cardul de sănătate european. Iată ce servicii medicale acoperă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp