Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:21 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizările conducerii Spitalului Judeţean Constanţa în legătură cu acuzaţiile aduse de o constănțeancă - Pacientul a fost încadrat în urgența cod verde!

ro

01 Aug, 2024 10:40 1620 Marime text
  • O constănțeancă a acuzat medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe Constanța de neglijență și iresponsabilitate față de pacienți.
  • Reprezentanții Spitalului Județean Constanța au transmis că pacientul a fost înregistrat în Triajul UPU în seara de data de 17.07.2024, conștient, cooperant, stabil hemodinamic și respirator. În urma evaluării, a fost încadrat în urgența cod verde.
  • Pe parcursul staționării în UPU, pacientul fost examinat de catre medicul urgentist de gardă, s-au efectuat în dinamică analizele de laborator confom ghidurilor terapeutice, precum și alte investigații de specialitate, s-a inițiat și efectuat tratament si s-au efectuat consulturile de specialitate solicitate de către medicul urgentist.
 
În urma solicitării celor sesizate de ZIUA de Constanța, pe data de 19 iulie „Medici de la UPU Constanța, acuzați de iresponsabilitate. «O doctoriță cardiolog i-a zis mamei să-l ducă pe tata la privat. Ea e ocupată și nu vrea să îl consulte!»“ conducerea SCJU Constanța a demarat o serie de verificări, în urma cărora au fost stabilite mai multe aspecte.
 

„Pacientul a fost înregistrat în Triajul UPU în seara de data de 17.07.2024, conștient, cooperant, stabil hemodinamic și respirator, iar, în urma evaluării, a fost încadrat în urgența cod verde. Pe parcursul staționării în UPU, pacientul fost examinat de catre medicul urgentist de gardă, s-au efectuat în dinamică analizele de laborator confom ghidurilor terapeutice, precum și alte investigații de specialitate, s-a inițiat și efectuat tratament si s-au efectuat consulturile de specialitate solicitate de către medicul urgentist. Pacientul a fost monitorizat în permanență. Facem precizarea că medicul de gardă din specialitatea Cardiologie a fost prezent în UPU pe toată durata gărzii și, potrivit medicului șef al secției clinice Cardiologie, medicul de gardă nu a refuzat niciun pacient și a efectuat consulturile conform prioritizării UPU. 

Faptul că pacientul în cauză nu reprezentă o urgență cardiologică, este confirmat atât de evoluția ulterioară a cazului  precum și de încadrarea în UPU cod verde, rezultă din declarațiile medicului șef al secției clinice Cardiologie. Coroborând starea clinică a pacientului cu rezultatele investigatiilor și consulturilor de specialitate efectuate, s-a concluzionat că pacientul necesita îngrijiri de specialitate pentru altă patologie, și nu cea cardiacă“, au declarat, pentru ZIUA de Constanța, reprezentanții unității sanitare.

 
 
La UPU se prezintă zilinic peste 500 de persoane
 
 
Numărul pacienților din UPU este în continuă creștere, depășind 500 cazuri/24 ore, confruntându-ne chiar cu perioade de peste 10 zile consecutive cu 550-560 cazuri/zi.  
 

„Întelegem și regretăm disconfortul cauzat de timpii crescuți de așteptare. Așa cum este specificat și în Protocolul Național de Triaj «așteptarea este sau poate deveni cel mai supărător element, pe care anumiți pacienți îl acceptă cu greutate», dar prioritizarea se face conform unui singur criteriu  gradul urgenței: 
-  Cod roșu: resuscitare  -  pacienti care necesită intervenție imediată,
-  Cod galben: nivel critic – pacienţi care necesită evaluare și tratament rapid;
- Cod verde: urgent-pacienti ale caror funcţii vitale nu sunt afectate;
- Cod albastru: non-urgent;


- Cod alb consult.

Menționăm că numărul pacienților din UPU este în continuă creștere, depășind 500 cazuri/24 ore, confruntându-ne chiar cu perioade de peste 10 zile consecutive cu 550-560 cazuri/zi.  Inclusiv în intervalul la care ne referim, când pacientul mai sus menționat a beneficiat de investigații și tratament de specialitate în UPU, medicii au consultat în 24 de ore, 526 bolnavi, dintre care 84 au necesitat internare.

Prin urmare luăm permanent măsuri pentru a putea gestiona cât mai eficient resursele umane şi financiare astfel încât actul medical prestat să fie la standarde cât mai înalte. Totodată vă asigurăm că analizăm toate reclamaţiile precum și feedback-ul obţinut de la pacienţi şi acţionăm în permanenţă în folosul pacientului“, au mai spus reprezentanții Spitalului Județean Constanța.



„Medicul cardiolog care a fost de gardă i-a zis mamei să îl duca la privat că nu vrea să îl consulte“
 
 

 
Reamintim că o constănțeancă a acuzat medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe Constanța de neglijență și iresponsabilitate față de pacienți.
 
Femeia ne-a povestit ce a pățit tatăl ei, de 70 de ani, care a ajuns la Spitalul Județean Constanța, la Urgențe,  cu ambulanța, deoarece se simțea rău.
 

„Miercuri (17 iulie), am avut o situație foarte urâtă la Spitalul Județean Constanța și vreau să fac cunoscut acest caz. Este vorba de tatal meu, în vârstă de 70 de ani care a ajuns seara cu ambulanța la urgențe. Pacient cu probleme cardilogice (infart miocardic, accidente vasculare, angină pectorală). Miercuri(17 iulie), în jurul orei 21:00 a solicitat ambulanța deoarece nu mai avea aer să respire, iar tensiunea era 20, se simțea foarte rău. A fost dus cu ambulanța la urgențe și a stat în urgență aproape 24 de ore până i-au facut internarea.

Medicul cardiolog care a fost de gardă noaptea a refuzat să vada pacienții, iar, joi, 1 iulie, la ora 8:00 dimineața a ieșit din cabinet și a plecat. Medicul de gardă din tura de miercuri a fost solicitat de cel puțin 3 ori de către asistentele din urgență pentru tatăl meu și nu a dorit să îl consulte. Tatal a fost însoțit de mama mea, aceasta văzând-o pe doctoră că intră iar în cabinet, pentru a treia oara, fără să consulte vreun pacient, a încercat să mearga la ea să îi explice situația și că este totuși o urgență, iar aceasta fără pic de bun simț i-a zis să îl duca la privat că ea e ocupată cu altceva și nu vrea să îl consulte. Pacientul a fost consultat după ce soția sa a anunțat medicii să-i scoartă branula și să scrie în raport că refuză să-l consulte“, ne-a povestit femeia.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și:
 
Dosar de mită la morgă: Unul dintre asistenți a contestat arestul preventiv! Vezi pentru ce fapte sunt acuzați cei trei (RECHIZITORIU)
                               
Oficial de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța: Cei trei asistenți de la morgă, acuzați de luare mită au fost deferiți justiției!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii