Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 05 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele României la a XIX-a ediții a Sommet-ului Francofoniei - „România a înțeles bine avantajele rețelelor de educație și cercetare în limba franceză“

ro

05 Oct, 2024 15:20 163 Marime text
Klaus Iohannis. Foto: Administratia PrezidentialaPreședintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 5 octombrie 2024, la Paris, Republica Franceză, o intervenție în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Sommet-ului Francofoniei.

„Încep prin a sublinia că una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, precum și integrarea lor socială și economică. Educația în limba franceză este un instrument suplimentar extrem de important pentru succesul și mobilitatea profesională a acestora.

În calitate de șefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia, a se forma și a se realiza din punct de vedere profesional, cultural și social.

Lumea de astăzi este supusă la numeroase provocări, iar pentru unele dintre acestea, cum ar fi schimbările climatice, niciun stat nu are mijloacele pentru a le gestiona singur. Numai împreună putem avea viziunea și mijloacele de a limita efectele amenințărilor și de a lăsa o planetă sănătoasă pentru generațiile care ne urmează!

România a înțeles bine avantajele rețelelor de educație și cercetare în limba franceză; găzduiește Direcția Regională pentru Europa Centrală și Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Rămânem angajați pe deplin în dezvoltarea Francofoniei Științifice și academice.

M-am bucurat să o am alături pe doamna Secretar General al OIF, în urmă cu un an, la inaugurarea Casei Francofoniei din Campusul Universității Politehnice din București. Studenți și tineri cercetători din întreaga lume francofonă au fost deja găzduiți în această reședință.

România este în proces de a decide stabilirea unei contribuții voluntare anuale de 100.000 de euro în beneficiul AUF. Sunt convins că aceasta va contribui la consolidarea în continuare a învățământului și a cercetării universitare francofone.

Dragi participanți,

În calitate de Stat-far al Francofoniei în regiune, țara noastră este conștientă de responsabilitatea și misiunea sa. Angajamentele României în cadrul global al solidarității francofone aduc un sprijin activ mobilității tinerilor studenți și cercetători francofoni și educației fetelor și femeilor, provenind cu precădere din Africa.


16 promoții cu mai mult de 1200 de bursieri, provenind din 44 de state, au beneficiat de bursele doctorale și postdoctorale „Eugen Ionescu”, finanțate de România și gestionate în comun cu AUF.

Recent, România a găzduit Congresul European al Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză (FIPF), reunit la București în jurul tematicii „Împreună în franceză! Gândim, comunicăm și acționăm asupra lumii de azi și de mâine”.

În același timp, acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon. În martie trecut, am găzduit la București Misiunea Economică și Comercială a OIF, căreia i-am oferit Înaltul meu Patronaj.

Sunt sigur că întotdeauna putem face mai mult și mai bine: ne-am putea gândi la crearea unei platforme in spațiul francofon. Scopul acesteia ar fi să reunească oferte de locuri de muncă în toate țările noastre și în organizațiile regionale și internaționale, pentru vorbitori de limba franceză, sau să organizăm evenimente dedicate pentru a evidenția rezultatele tinerilor antreprenori francofoni“ - este ,mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis.

Citește și: 

Președintele Klaus Iohannis, de Ziua Mondială a Educației„A te dedica formării unor întregi generaţii este una dintre cele mai frumoase vocaţii”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii