Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:45 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul pentru managementul deşeurilor elaborat de firma lui Gheorghe Boeru, pe masa Agenţiei de Protecţie a Mediului (document)

ro

07 Jul, 2015 00:00 5027 Marime text
În urmă cu aproximativ trei ani, mai multe locuri-cheie din judeţul Constanţa erau alese pentru a putea intra în Programul Operaţional de Mediu „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor Judeţul Constanţa“. De implementarea acestui proiect se ocupa atunci chiar actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh. Proiectul prevede închiderea a cinci depozite de deşeuri neconforme din judeţ, construirea unui nou depozit ecologic pe teritoriul comunei Tortoman, construirea a două staţii de sortare şi tratare mecanico-biologică, în zona comunelor Lumina şi Tortoman, şi a două staţii de transfer al deşeurilor menajer, la Deleni şi la Hârşova, precum şi achiziţionarea de pubele, maşini long courier şi containere de colectare selective. Valoarea este una considerabilă - peste 50 de milioane de lei. Proiectul a ajuns recent şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, unde a fost depus memoriul de prezentare a investiţiei. De elaborarea acestuia s-a ocupat societatea Romair Consulting SRL din Bucureşti, despre care ZIUA de Constanţa a scris în urmă cu câteva zile, în contextul reţinerii de către procurorii DNA a lui Adrian Emanuil Semcu, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, în prezent director general al SC Hidro Prahova SA, şi a lui Gheorghe Boeru, fost reprezentant al SC Romair Consulting SRL. Cei doi au fost încătușați în dosarul în care este inculpat Iulian Herțanu, cumnatul premierului României, Victor Ponta. Semcu este suspectat de trafic de influență, iar în sarcina lui Boeru au fost reținute infracțiunile de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală. 

Cum a început povestea CJC-ului cu Romair Consulting pe tema deşeurilor? Pe 30 octombrie 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit către societatea din care Gheorghe Boeru se retrăsese contractul „Asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata execuţiei proiectelor aferente Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa“. Valoarea contractului atribuit în urma unei negocieri fără anunţ de participare era de 1.430.310 lei, bani publici. Motivul dat de CJC la acea dată a fost acela că „lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice“. O singură ofertă a fost primită, cea a Romair Consulting, care a fost declarată câştigătoare, oferind „preţul cel mai scăzut“. Valoarea iniţială estimată a contractului a fost de 1.488.729,24 de lei.
 
Citeşte şi
 
Contract de aproape 1,5 milioane lei atribuit de CJC prin negociere fără anunţ de participare (document)
 
Coincidenţă sau nu, firma care s-a ocupat, printre altele, de elaborarea documentaţiei pentru obţinerea finanţării proiectului de gestionare a deşeurilor, inclus în Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, derulat de Consiliul Judeţean Constanţa, este o colaboratoare mai veche a instituţiei.

Firma fondată de Gheorghe Boeru a găsit pentru CJC finanţarea necesară returnării banilor pe care judeţul îi datora Comisiei Europene, după anularea contractului de finanţare europeană a lucrărilor de construcţie a Pavilionului Expoziţional, dar şi pentru finalizarea investiţiei de către CJC. Reamintim că, după ce lucrările la Pavilion au fost stopate, ministrul Integrării de la acea dată, Anca Boagiu, a anunţat că va demara procedurile legale de a recupera de la CJC suma de 3.240.000 de euro, reprezentând „cheltuielile efectuate din surse nerambursabile de la bugetul PHARE şi cofinanţarea aferentă de la bugetul de stat“ pentru proiectul Pavilion Expoziţional. Finanţarea totală pentru acest obiectiv era de 4,5 milioane de euro.
 
Gheorghe Boeru este născut în localitatea Plopeni din județul Constanța, iar firma Romair Consulting SRL a avut, la un moment dat, sedii secundare şi în Constanța. Mai mult decât atât, conform Registrului Comerțului, Gheorghe Boeru apare în firma Vinul Boerului SRL, alături de Ani Boeru, tot din Constanța. De-a lungul anilor, Boeru a câștigat numeroase licitații publice organizate de instituții din Constanța, două dintre acestea fiind Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral și Consiliul Județean Constanța. În acest context, ZIUA de Constanța prezintă firmele care au făcut din Boeru un prosper om de afaceri.
 
Firma Romair Consulting SRL, cu sediul social în capitală, a fost înfiinţată în anul 1997. Potrivit datelor din Monitorul Oficial al României, la data de 27 martie 2012, Gheorghe Boeru, în calitate de unic asociat al firmei Romair Consulting, decide deschiderea unui punct de lucru în municipiul Constanţa, pe bulevardul Mamaia nr. 214, parter, lot 2. La noul punct de lucru aveau să fie desfăşurate activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Punctul de lucru era valabil doar până la 30 august 2012. De altfel, cu câteva luni înainte, Romair Consulting câştigase un contract în municipiul Constanţa, cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral - „Servicii de elaborare Hărţi de hazard la inundaţii şi Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în spaţiul hidrografic Dobrogea - Litoral”. Contractul presupunea: prestarea unor servicii de arhitectură; servicii de inginerie şi servicii integrate de inginerie; servicii de amenajare urbană şi servicii de arhitectură peisagistică; servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică; servicii de testare şi analiză tehnică pentru spaţiul hidrografic Dobrogea - Litoral. Valoarea contractului, una deloc de neglijat: 11.025.000 de lei. Dintre cei şapte participanţi, a fost aleasă câştigătoare oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, adică a operatorului Romair Consulting SRL. Valoarea estimată iniţial a fost de 15.750.000 de lei. Proiectul a fost finanţat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007 - 2013, Fondul de Coeziune - POS Mediu Axa 5 - 80%, buget de stat - 20%.

 
Deşi s-a „lepădat“ de Romair Consulting, Boeru mai are şi alte firme pe care le coordonează, potrivit datelor de la Registrul Comerţului disponibile la data de 11 iunie 2015. Gheorghe Boeru, fiul lui Gheorghe şi al Mariei, născut la Plopeni, judeţul Constanţa, în iulie 1958, apare ca asociat şi în firma Cedru Consulting SRL, care, la rândul său, este asociată în firma Eol Energy, unde, de altfel, Boeru este administrator. Mai figurează totodată ca asociat în: Romair Energy SRL (fosta Computer Service Team SRL), Vinul Boerului SRL, dar şi în trei societăţi radiate: East European Partners Prod SRL - Covasna, Turn SRL şi Yes Consulting SRL (fosta Rom Air Security). În anul 2004, el mai apărea ca fiind asociat şi în Dan-Gro Trading SR, iar în 2006, punea bazele SC Romanian Company for Constructions SRL, firmă din care iese în anul 2008.

Gheorghe Boeru apare în prezent ca administrator în firmele: East European Partners Prod SRL, Cedru Consulting SRL, Romair Energy SRL, Yes Consulting SRL, Cedru SA, Eol Energy, Humanly Com SRL şi Vinul Boerului SRL.

În firma Vinul Boerului SRL, patru Boeri deţin câte un sfert din firmă, după cum urmează: Gheorghe Boeru şi Ani Boeru, ambii născuţi în judeţul Constanţa, şi Bogdan Eugeniu Boeru şi Dragoş Marian Boeru. Cei din urmă sunt, de altfel, şi cei care controlează acum firma Romair Consulting SRL: Dragoş Marian este unic asociat, iar Bogdan Eugeniu este administratorul firmei.
 
Citeşte şi
 

De la Pavilionul Expoziţional, la hărţile de hazard: Un constănțean, reținut în dosarul cumnatului prim-ministrului României (documente)
 
Hărţile de hazard, premieră pentru Dobrogea
 
Protecţie şi reabilitare a părţii sudice a litoralului românesc: Romair Consulting SRL şi MGGP SA, contract de aproape zece milioane cu ABADL (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii