Protest în Piața Victoriei din București. Medicii, nemulțumiți de poziția lor în societate
Protest în Piața Victoriei din București. Medicii, nemulțumiți de poziția lor în societate
13 Sep, 2024 11:14
ZIUA de Constanta
488
Marime text
Medici din toate specialităţile participă, vineri, la un protest "pentru apărarea demnităţii corpului medical", organizat în Piaţa Victoriei din Capitală de Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA), potrivit agerpres.ro
Conform organizatorilor, mitingul, programat între orele 10,00 - 13,00, nu este îndreptat împotriva cuiva, ci reprezintă "un semnal de alarmă".
Conform organizatorilor, mitingul, programat între orele 10,00 - 13,00, nu este îndreptat împotriva cuiva, ci reprezintă "un semnal de alarmă".
"Aprobarea a fost pentru aproximativ 1.000 de persoane, dar cred că vor fi ceva mai puţine. Mitingul nu este cu nişte revendicări clasice, tradiţionale. Este pentru repoziţionarea medicului în societate şi pentru demnitatea acestei profesorii, care a fost treptat sabotată şi din exterior, şi din interior. Dacă înainte era o onoare să spui că eşti medic, acum uneori îţi este ruşine să spui acest lucru", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, Cosmin Alexandrescu.
El a spus că în cursul zilei de vineri va fi depus la Guvern şi un memoriu.
"Avem şi un memoriu pentru Guvern, pe care vom încerca să îl depunem astăzi. Dacă se poate - fizic, dacă nu - îl vom trimite online", a arătat medicul.
În memoriu se solicită o lege a medicului care să definească "cadrul de activitate" al profesiei medicale.
"Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator, principala asociaţie a medicilor din ambulatoriu cu practică independentă, vă supune atenţiei o serie de probleme care afectează grav practica medicală din România, influenţând negativ relaţia medic-pacient şi dăunând în ultimă instanţă sănătăţii întregii populaţii. Profesia medicală este probabil singura profesie cu practică independentă care nu are o lege proprie. (...) Solicităm, în consecinţă, includerea pe agenda politică a unei viitoare legi a medicului care să definească clar cadrul de activitate al profesiei medicale, adaptat la realităţile zilei de azi, lege care să fie eliberată de încorsetarea politicului şi trecutului şi al cărei obiectiv să fie optimizarea practicii medicale din România", se arată în document.
Totodată, se mai solicită protejarea profesiei medicale de "circul mediatic".
În opinia reprezentanţilor APMA, educaţia medicală trebuie să devină o prioritate în învăţământul public.
"Nu în ultimul rând, avem nevoie de o finanţare suficientă. (...) Finanţând corespunzător aceste sectoare, prevenim internările nenecesare, agravarea afecţiunilor şi aducem în final economii sistemului de sănătate", se mai arată în document.
Citește și:
Călătoriți în Europa? Aveți nevoie de cardul de sănătate european. Iată ce servicii medicale acoperă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii